F1 2013: Ferrari F138, McLaren MP4-28, Force India VJM06 & Sauber C32

MP428

En de Formule 1 begint langzaam maar zeker terug op volle toeren te lopen. Met presentaties van grote namen als Ferrari en McLaren maken de miljoenen fans zich klaar voor het eerste race weekend van 14-15 maart in Australië.

Een overzicht van de veranderingen voor F1 2013 kan je hier bekijken. Eerder hadden we ook al een overzicht van alle teams en hun piloten en de volledige kalender.

De Ferrari F138 wagen voor het komende seizoen van 2013 is tegen alle verwachtingen in rood met vier wielen. Ferrari heeft in tegenstelling tot Lotus wel voor het vanity panel gekozen dat de getrapte neus moet verbergen. Deze zijn dit seizoen toegelaten om de transitie naar volgend jaar te vergemakkelijken.

McLaren stelde de MP4-28 voor in hun prestigieus McLaren Technology Centre in Surrey (UK). Ook hier geen grote veranderingen. McLaren kiest voor een heel subtiele vorm van het vanity panel die over de hele lengte van de neus reikt. De bekende Vodafone livrei is er ook nog steeds al hadden sommigen een nieuw ontwerp verwacht aangezien het formule 1 team dit jaar 50 kaarsjes mag uitblazen.

Kijk hier voor een GIF die de verschillen tussen de MP4-27 en de nieuwe MP4-28 duidelijk maakt. Opgepast, 6.1 MB groot.

Force India zit blijkbaar nog vast in 2004 qua technologie. Om de voorstelling van hun wagen live te volgen moest je een account aanmaken op een website die het meeste van de tijd overbelast was. De andere merken gebruikten gewoon YouTube. Zeker geen goed begin voor het nieuwe seizoen, al zal daar hopelijk verandering in komen. De Force India VJM06 lijkt een van de dikkere wagens te worden dit seizoen als je naar de neus kijkt. Deze is vele ronder dan die van de concurrentie.

Het gebrek aan sponsors valt wel op. Bijna alle merken op de Force India VJM06 (White & Mackay, Kingfisher, Vladivar) zijn eigendom van de industrieel Vijay Mallya. Wel lijken ze horlogemaker TW Steel te hebben gepikt van Lotus.

Mother of god, de Sauber C32 gaat ongetwijfel de meest sexy wagen worden op het grid. Het battleship grey gecombineerd met de rode accenten doen sterk terugdenken aan de 2010 livrei van het nu-failliete Hispania Racing Team en aan hun allereerste F1 wagen, de Sauber C12. De getrapte neus is nog aanwezig maar is verder naar het midden toegewezen.

Meer afbeeldingen kan je terugvinden in onderstaande galerij.

Auteur: Auteur: Nathan
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Quin 14:47
afbeelding van Quin

Benieuwd hoelang de bolides met vanity panel gaan rijden. Mijn inziens heeft dit niet echt veel voordelen (aerodynamisch misschien heel miniem) en kunnen ze die extra grammen gewicht wel missen.
De F138 ziet er in ieder geval veel strakker uit dan de F2012. Achterkant is een veel compacter pakket geworden, lijkt me. Feit dat de achterkant niet expliciet wordt getoond, is ook wel teken dat daar de grootste veranderingen zijn geweest.

Zoals verwacht zijn er door de minieme regelwijzigingen nauwelijks verrassingen in het design. Kans is dus groot dat McLaren en Red Bull terug top zullen zijn. Nu hopen dat Ferrari vanaf het begin ook kan meedingen.

Sauber heeft inderdaad wel de mooiste livery ;). Lotus heeft de zijne beetje verkloot met al dat rood. Hier Photoshop zonder de rode vlakken: http://i215.photobucket.com/albums/cc175/stefann1989/e21_zps47c66d84.jpeg

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws