Lamborghini Urus ST-X Concept is decadente rallycrossmachine

lamborghini urus st x concept

Om de "sportiviteit" van de Urus te benadrukken zal Lamborghini een merkenrace oprichten voor de SUV waarbij er zal worden gereden op circuits met verharde en onverharde delen. Rallcyross voor de überrijken zeg maar en deze Urus ST-X is hun strijdwapen.

Jawel, zo gek is de wereld geworden; Lamborghini neemt deel aan rallycross met een SUV. Tien jaar geleden zou je ons nog betichten van pure onzin uit te kramen. Maar kijk, deze Urus ST-X Concept is een auto die potentiële racers (lees: rijken) warm moet krijgen voor de raceklasse die Lambo zelf op zal richten voor de Urus.

In die raceklasse - met goedkeuring van de FIA - zullen een roedel Urussen (met hoogstwaarschijnlijk ook vaak Russen achter het stuur) over een rits circuits in Europa en het Midden-Oosten knallen. Rallycrosscircuits waarbij delen verhard zijn en andere delen onverhard.

De machine

Aan de motor raakt de racedivisie van Lambo - Squadra Corse - niet, al hoeft dat natuurlijk niet met dik 600 pk en 850 Nm ter beschikking uit de V8. Dankzij het verwijderen van alle luxe uit de auto weegt de Urus ST-X wel maar liefst +500 kilogram minder dan zijn straatbroertje. Al zal daardoor het gewicht nog steeds rond de 1.7 ton prijken. Best lijvig, voor een racewagen.

lamborghini urus st x concept

Een rolkooi, brandblussysteem en aangepaste brandstoftank zorgen er voor dat ook de FIA akkoord gaat met deze raceversie. Visueel gaat Lambo niet al te gek. Al is dat een understatement natuurlijk want de Urus is al compleet van de pot gerukt. In 2020 start Lamborghini met de raceklasse via het "Arrive & Drive" principe. Waarbij eender wie mag komen opdagen (nu ja) om in de bolide te kruipen. Een formule die SsangYong ook hanteert voor haar RX-Cup met de Actyon pickups in België.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie