Volgende generatie BMW X5 (2014) laat zich betrappen

De stamvader aller SUV's is alweer bijna aan een nieuwe generatie wissel toe. Het is tot op heden al 12 jaar geleden dat de allereerste X5 het showroomlicht zag. In 2007 kwam BMW met een tweede generatie van het model aandraven. Nu dus de ontwikkeling van de derde generatie BMW X5 volop aan de gang. Dat laat zich merken door deze spyshots, genomen tijdens tests op de openbare weg.

Naar goede gewoonte is BMW niet al te zuinig met de camouflage tape, waardoor nog niet al te veel kenmerken zichtbaar zijn. Wat wel duidelijk lijkt, is dat dit nieuwe model qua stijl niet resoluut zal breken met de huidige X5. We verwachten eerder een stijl-evolutie die het model wat meer bij de tijd brengt.  Volgens geruchten maakt BMW het model ook net dat iets groter om enerzijds een nog praktischere X5 aan te bieden en anderzijds wat meer speelruimte te creëren in het gamma naar de X1, X3 en X6 toe.

In tegenstelling tot het feit dat de nieuwe X5 groter wordt dan zijn voorganger, zal hij anderzijds zo'n 150kg minder op de weegschaal zetten. Dat zal het verbruik en de prestaties ongetwijfeld ten goede komen. Wat motorisaties betreft, verwachten we geen wereldschokkende veranderingen. De gewoonlijke 6 en 8-cilinder motoren zullen allicht van de partij zijn. Daarnaast mogen we vast ook 4-cilinder benzine en diesel motoren verwelkomen onder de kap van deze grote SUV. Om de groene jongens te paaien komt er naar alle waarschijnlijkheid natuurlijk ook een hybride variant.

via WCF

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
Yvesw 12:37
afbeelding van Yvesw

laten we de discussie nog verder geopende houden en stellen dat de Range Rover de oervader is van de SUV's. Oké, hij werd niet meteen gepositioneerd als een SUV, maar hij was wel gemaakt voor de bourgeoisie die graag in alle luxe over de weides flaneerde (jaar: 1970). Mercedes zag dit pas na jaren in en besloot om niet meteen van hun G-klasse een luxemodel te maken, maar eerder om een nieuwe klasse te introduceren namelijk de M-klasse (jaar:1997). Dit was een doorslaand succes en boven verwachting werden er van de eerste generatie 600.000 exemplaren verkocht. BMW zag dit ook en besloot om zich mee in de strijd te smijten met de X5 (jaar: 2000). BMW had het voordeel dat ze een sterk marketingsteam hadden dat zich maar al te graag op de gewone mens smeet (i.p.v. het uptown volk dat Mercedes en Land Rover proberen te bereiken). Zo hanteerden ze liever de term SAV en ontwikkelde ze zelfs de <a href="http://www.youtube.com/watch?v=kHGT7y_TPfk">"BMW X5 LM"</a> een testje van de ingenieurs om te kijken hoe ver ze konden gaan met de X5. De wagen was, in tegenstelling van wat vele denken (dankzij de Q7), de eerste SUV met een V12, 700pk en een 0->100 tijd van 4,6 seconden...
En dan hebben we uiteraard nog de Q7, Cayenne en de XC90 maar die dingen niet mee naar het titteltje "stamvader" ;)

Yvesw 14:06
afbeelding van Yvesw

@Wim: Maar hoe noem je een Range Rover dan? Het is geen offroader pur sang, dat is de Defender. De Range wordt zelfs sinds 2001 (toen Land Rover eigendom was van BMW) als een SUV gepositioneerd. Ook al is hij niet echt "sport".
Eerder "LUV" (luxury utility vehicle)... Maar wat dan wel denigrerend klinkt want dan zet je hem samen met wat Amerikaanse rommel type: Escalade en de Super Wagoneer (jaar 1966)
In mijn ogen is de ML ook wel de stamvader van de SUV's maar ergens was de Range hem al wel 30 jaar voor...

Yvesw 15:49
afbeelding van Yvesw

@Patat: Maar nu komt dan nog de vraag: "Wat koop je?" De X5, Range, ML, XC90, Q7, Cayenne, Touareg of de Infiniti FX?

Hoewel ik mijn eerste über-SUV moment heb gehad in de 1stgen X5 4.8is heb ik toch een zwak voor de FX50, een prachtige aparte wagen...

Yvesw 16:35
afbeelding van Yvesw

@Mesoerrie: Idem met de eerste generatie ML... Die lijkt ook uit een andere eeuw te komen...
En de Land Cruiser is niet echt een SUV... Dat is een volbloed terreinwagen! ;)

Yvesw 18:31
afbeelding van Yvesw

@Mesoerrie: Qua uitrusting schiet hij niet tekort, dat geef ik toe... Maar in onze Regionen wordt hij toch niet meteen bij de "Premium" SUV's gerekend eh... Ik was hem zelfs vergeten! Niet dat dat veel wil zeggen... Maar toch ;)

Yvesw 13:18
afbeelding van Yvesw

@Wim & Alex: Over de Range zijn we het eens. ;)
Maar in mijn ogen is de ML nog altijd de stamvader van dit "segment". BMW kwam pas 3 jaar later met een waanhooppoging om mee te kunnen met het succes (en met waanhooppoging bedoel ik dat Mercedes kennis had van dergelijke wagens met de G-klasse. BMW maakte alleen maar strak sturende sedans...). Uiteraard heeft de geschiedenis wel uitgewezen dat ze er met de X5 wonderwel in zijn geslaagd. Maar dit mede door het sterke marketingsteam van BMW.

Uw reactie