Column: De autoindustrie is naar de knoppen

YvesW

Het valt niet te ontkennen dat productiewagens van de laatste vijf jaar worden geplaagd door een overvloed aan knoppen. Onder het mom “allemaal voor de vooruitgang” is het dan ook perfect leefbaar. Maar wanneer die knoppen meer dan enkel een aan/uit stand hebben, dan krijg ik het toch op mijn zenuwen...

Terwijl je vroeger nog zelf je buitenspiegel moest opgeilen om hem warm te krijgen, op tijd moest schakelen om groener te rijden en zelf de controle over je ruitenwisser had, vinden we deze oerhandelingen tegenwoordig terug onder elektronische druktoetsen. Tot zo ver ben ik te vinden voor deze hulpjes, want ik haat het om zelf te beslissen wanneer ik moet schakelen (denk ik).

Soms gaan constructeurs echt wel faliekant de mist in. Zo moet je het panoramisch dak van de Hyundai Flosser (Veloster) sluiten door te blijven drukken op de knop in de dakhemel, uiteraard is niets veiliger dan tien seconden te zijn afgeleid door een dak dat niet toe wil. Of de Ferrari 458 wiens stuurwiel - ware het Bop It van Hasbro - vol knoppen staat. Maar wacht, het kan erger.

Laatst zat ik in de, door Top Gear wagen van het jaar benoemde, ToyoBaru BGT-86RZ (of hoe noemt dat ding?). Hoewel er maar 2 knoppen terug te vinden waren in het doodsaaie interieur ergerde ik me er mateloos aan. Stoelverwarming is voor mij sowieso “not done” in een wagen waar ze het gewicht laag willen houden, dus die knop mochten ze er van mij samen met de zwaardere stoelen meteen uitsmijten. Is er trouwens iemand die graag zetelverwarming gebruikt? Ik denk altijd dat ik mezelf heb ondergeplast.

Alle plashumor opzij gezet, het was vooral de tractiecontrole (TC) die met de hoofdprijs ging lopen. Met de TC af was het onmogelijk om de wagen in een drift te houden waardoor ik het al vlug opgaf. Als nuchtere jongen denk je dan gewoon dat je nu eenmaal niet de Belgische Ken Block bent, maar als je na acht uur continu proberen - dacht je nu echt dat ik zou opgeven?- eens naar het dashboard kijkt en alsnog het lampje ziet pinken van de tractiecontrole, dan weet je dat er iets niet klopt.

Na onderzoek blijkt dat het - uiteraard - niet aan mijn onvermogen lag om een wagen de hoek om te smijten, maar aan een constructeur die eigenzinnige interpretaties heeft van knopjes. De tractiecontrole schakelt pas uit, net zoals bij een Jaguar XFR, als je de knop een eeuw ingedrukt houdt. Nu, bij de Jaguar begrijp ik dit omdat het merendeel van de chauffeurs toch overbetaalde gangsters zijn die geen besef hebben hoe gevaarlijk 510 pk op de achterwielen is. Bij de ToyoBaru daarentegen is dit gewoon een belediging voor de techniek en de chauffeur. Hoe durven ze de kwaliteiten van chauffeurs te onderschatten? De wagen is zo uitgebalanceerd dat je hem alle dagen zonder TC kan rijden.

Waar is het trouwens fout gegaan dat constructeurs er van uitgaan dat je hun wagen in de gracht gaat rijden? Als ik in een “sportwagen” zit en ik zet de tractiecontrole af, dan wil ik - deuheuh- slidderen voor het vaderland! Dan heb ik geen behoefte aan een tractiecontrole die om het hoekje toch meekijkt om de pret te drukken. Als ik de wagen dan toch in de gracht rijd, dan lijkt me dit enkel positief voor de constructeurs. Niet? Ik durf zelfs wedden dat half de autocrisis zou kunnen worden opgelost als alle wagens achterwiel aangedreven waren zonder tractiecontrole. Nieuwe wagens zouden de deur en de bocht uit vliegen!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 7 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
IvanB 19:51
afbeelding van IvanB

Lol, groot gelijk!!!
Bij ford zijn ze nog beter geweest...een ford transit (BASIC) met stoel verwarming!!! Die aanstond!!!! Kwisvraag: waar is het knopje???

Techno Patat 21:30
afbeelding van Techno Patat

Ik ben fan van de zetelverwarming! Sinds ik m'n Alfa heb doet m'n rug veel minder zeer door die zetelverwarming! Als ik na een dagje Spa een zere rug heb van het vele rondstappen is dat allemaal opgelost tegen dat ik een uurtje met zetelverwarming onderweg ben... Dus moest ik een gt86 kopen: het moet er op! Die 2 kilotjes zitten toch mooi in het midden en doen er verder niets verkeerd aan! Dan tank ik wel maar voor de helft vol wil ik het compenseren...

Over de Tc: ik leg het in de Alfa ook altijd af, maar dat is dan ook een 4x4. In een achterwiel aangedreven auto zou ik het afleggen als ik eens wil spelen, maar in 90% van de gevallen op de openbare weg ben je nu eenmaal beter geholpen met Tractiecontrole (en toch zeker met ESP)! Ik dacht zelfs dat als je auto TC heeft en ze kunnen bewijzen dat die afstond (TC-zekering uittrekken of onklaar maken) dat je niet verzekerd bent bij een slippartij omdat je auto niet meer conform is met de staat dat hij afgeleverd is...

Yeelen 22:30
afbeelding van Yeelen

Zetelverwarming is echt super! Tijdens de wintermaanden lekker opwarmen in de auto, zeer ontspannend. Zetelventilatie om bij warm weer te voorkomen dat je kleren gaan plakken tegen de stoelen zou ook geweldig zijn, spijtig genoeg is dit iets wat je nog alleen terugvindt bij de duurdere wagens. Heb het één keer mogen uitproberen, in een XF 2,2D Portfolio met werkelijk het mooiste interieur waar ik ooit had ingezeten.
Enneuh, duurde het 8 uur voordat je door had dat je de knop wat langer moest indrukken? Dan dient die gebruiksaanwijzing toch nog ergens voor... ;)

Karel 12:24
afbeelding van Karel

Knopjes geven de indruk dat er enorm veel mogelijkheden voorhanden zijn, niet? Maar in praktijk is het eerder zoals in dat nummer van Springsteen: "57 channels and nothing on". Kijk naar de Ford Focus, een geweldige auto om mee onderweg te zijn qua weggedrag - maar het dashboard lijkt sterk op Las Vegas 's nachts. Denk dat het meer een geval is van "dress to impress", want qua ergonomie is het een nachtmerrie. Het dashboard en knoppenmanagement van de BMW E30 blijft (volgens mij dan toch) onovertroffen.

Wat die tractiecontrole betreft - mjah, het idee van een electronische nanny ligt me niet erg - maar, ze heeft me vaker geholpen dan geïrriteerd. Wanneer ik onderweg ben in mijn Audi 90 van '84 is tractiecontrole een ridicuul idee - want de auto communiceert rechtstreeks met de chauffeur. In mijn Passat (dat is geen Toyota GT 86, dat weet ik best) heb ik eigenlijk geen idee wat er allemaal gebeurt - er wordt zoveel weggefilterd. Dan is zo'n ESP al eens handig.

B4 17:59
afbeelding van B4

Als een Subaru nog geen cruise control, alu velgen, mistlampen, ... heeft en je zit in stoffen zetels is de kans wel groot dat er zetelverwarming is. Bij de GT86 is dat zelfs niet leverbaar op het basismodel.

Mesoerrie 19:21
afbeelding van Mesoerrie

Gohja het is maar wat je een saai interieur vindt... Ik vind dat het interieur goed bij de BRZ/GT86 past, knap no nonsens gewoon. Het interieur in een Adam of Focus is allesbehalve saai, maar mooi of overzichtelijk? En zeker als de hele knoppenwinkel nog eens blauw verlicht is, daar huiver ik echt van.
Zetelverwarming klinkt in deze koude tijden wel aantrekkelijk moet ik zeggen, en op die paar kilo's zal het wel niet komen. Het is een optie en als je het niet wil, vink het dan niet aan ;).
En dat het knopje van de tractiecontrole lang ingedrukt gehouden moet worden vind ik nu toch ook geen zo'n probleem? In de dagelijkse praktijk kan het maar z'n nut hebben zeker? Denk trouwens ook dat constructeurs dat zo moeten fabriceren dat de bestuurder de TC niet afzet door per ongeluk op een verkeerd knopje geduwd te hebben. Kwestie van juridische bescherming en zo.

Kevin300 02:05
afbeelding van Kevin300

Schitterend artikel, fijn geschreven. Eens kunnen lachen. Top!!!!
Ik ben wel van een ander mening. Ik hou wel van wa knopjes, zeker als ze er zijn voor persoonlijke voorkeuren in te stellen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws