Wallpaper Woensdag: pistons need not apply

mazda rx-7 wallpaper woensdag

Pistons need not apply, want er gaat niets boven het gejank van een wankelmotor. Veelal geassocieerd met het Japanse Mazda zorgden zij samen voor schitterende prestaties en looks die dan weer prachtige prentjes voor ons opleveren.

Wankelmotoren zijn een speciaal soort van rotormotoren ontworpen door Felix Wankel. Zij werken niet met cilinders en zuigers zoals nagenoeg alle auto's die momenteel op de baan zijn maar met een quasi driehoekige vorm die de ontploffingen omzet in beweging. Voor een gedetailleerdere technische uitleg mag ik je dan ook graag doorverwijzen naar de desbetreffende Wikipedia pagina. In deze rubriek interesseren wij ons namelijk meer in de looks van de wagens.

Eigenlijk konden we deze editie ook gewoon Wallpaper Woensdag: Mazda noemen maar er zijn ook anderen die zich aan de wankelmotor hebben gewaagd, NSU bijvoorbeeld - het huidige Audi - begon er in de jaren '50 zelfs al mee. Daarom konden we ook niet anders dan een er een NSU in te steken, ook al zijn er van de meeste NSU's met wankelmotor amper kwaliteitsvolle wallpapers te vinden. De rest van deze editie is - zoals verwacht - grotendeels Mazda.

Zoals altijd, de volledige afbeeldingen kan je bekomen door op de afbeeldingen zelf te klikken. Als je zelf nog interessante wallpapers in verband met dit thema of ideetjes voor een volgende editie kan je ze altijd in de comments laten weten.

Mazda RX-7

De wankelmotor gecombineerd met de FMR layout (achterwiel aangedreven, motor vanvoor maar achter de voorste as) zorgde voor indrukwekkende prestaties van deze RX-7 die maar liefst 26 jaar in productie is geweest. De laatste versie werd aangedreven door een 1.3 liter wankelmotor die 280 pk voortbracht.

Mazda RX 7
Mazda RX 7

Mazda Cosmo 110S

Van 1967 tot 1995, zo lang werd de Cosmo geproduceerd. De Cosmo was Mazda's halo-voertuig, eentje dat gebruikt werd om het imago van heel het merk te veranderen. De Cosmo 110S kende vier generaties van een gestileerde '70s coupé tot een pure '90s vierde generatie.

NSU Ro 80

NSU, de pioniers van de wankelmotor. Onder de kap een 115 pk sterke wankelmotor van nog geen liter longinhoud. Technologisch geavanceerd met zijn semi automatische transmissie, wankelmotor en voorwielaandrijving. In 1986 werd hij zelfs tot wagen van het jaar uitgeroepen.

Mazda RX-3

De RX-3 heeft net iets minder lang bestaan dan zijn RX-7 en Cosmo broers met een productie looptijd van 1971 tot slechts '78. Van alle pre-RX-7 Mazda auto's met een wankelmotor was de RX-3 wel veruit de populairste. Meer dan 50% van alle verkochte RX-3's was overigens de coupé, een belangrijke factor in de ontwikkeling van diens opvolger, de RX-7.

Mazda 787b

Mazda verpletterde in 1991 de concurrentie tijdens de befaamde 24 Uren van Le Mans zo hard dat de organisatie na de race prompt het gebruik van wankelmotor verbood. En oh ja, luister naar dat geluid. Need I say more?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie