Autofans TV-tip: Smartphones en sturen in Telefacts [VTM, 21u45]

Dat je concentratie van de weg haalt door met je gsm achter het stuur te zitten spelen, kan wel logisch klinken. Toch zien we dagdagelijks nog mensen die hun ogen naar beneden richten in plaats van op de weg. Telefacts heeft vanavond een reportage over het gebruik van smartphones in de wagen.

De berichten in de media zijn angstwekkend; je hebt 20 keer meer kans op een ongeval als je je smartphone hanteert achter het stuur, je kan het gebruik van een smartphone vergelijken met 0,8 promille bloed in je lichaam hebben,... Toch zijn er nog steeds mensen die zich niets aantrekken van de gevaren. De reporters van Telefacts stappen vanavond in de auto bij drie zo'n gebruikers, die als het ware verslaafd zijn aan hun draagbare allesweter. Daarnaast bezoeken ze de rijsimulator en bekijken ze de efecten van het kijken op het smartphone-schermpje tijdens het rijden.

En om alles compleet te maken gaat de tweede reportage over fietsende scholieren. Al is het beter beide te combineren in een reportage dan in het verkeer.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 9 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Quin 12:50
afbeelding van Quin

Ik betrap me er ook op dat ik dat soms doe. Het leidt je wel af van het verkeer, maar om het te vergelijken met het drinken van 4 pinten, vind ik wel wat overdreven.

Adriaan 11:12
afbeelding van Adriaan

sms-en is al ongelooflijk gevaarlijk, maar met toestanden als facebook, twitter, instaweetikwagram, wordt het er alleen maar gevaarlijker op. Hoe ongelooflijk snel je van je rijvak "zwenkt", of totaal uw omgeving een paar seconden negeert, dat is echt onverantwoord. En dan vind ik de vergelijking met 0.8 promille in uw bloed zelf heel laag. Niet dat ik drink achter het stuur, maar na 4 pinten op, zal mijn rijkunsten verre van het normale zijn, maar niet van het niveau dat je elke 10 seconden een paar seconden gemist hebt omdat je op een klein schermpje aan het turen bent.

Alfred 13:02
afbeelding van Alfred

In een stilstaande file amuseer ik me er ook al wel eens mee. Idem als het net rood geworden is en ik de lichten ken en weet dat het wel even kan duren. 't is niet goed te praten en het is negatief voor de rijkunsten, maar langs de andere kant vind ik ook dat de overheid hier mee voor verantwoordelijk is. Ruime zone 30 zonder reden (buiten schooluren, 's nachts, ...) of lange ex 90 km/u wegen die opeens 70 km/u of zelfs 50 km/u worden met dezelfde infrastructuur... Nogmaals: ik wil het gsmen niet goedpraten, maar ik heb soms toch ook last van "verveling".

Mathieu 10:27
afbeelding van Mathieu

Ik vind de excuses die de gebruikers daar gaven ronduit belachelijk!! Zeker die jonge gast en die meneer in zijn Range Rover. Die zei zelf dat hij regelmatig de rand van een stoep raakt! Dus die doet dat in bebouwde kom ook!
Ik ben maar 34j heb ook een smartphone, maar doe dat niet. Heb een FB account, maar zit daar maar 20min max per dag op. In het weekend zo goed als niet. Ik vind die sociale media allemaal er wat over. Ben liever bezig met mijn klein gasten. En in de auto, tja, ik rij nu niet zoveel lange afstanden alleen. Net geen 30km tot aan mijn werk, en in de spits hou ik liever mijn ogen op de baan.
Wat ik wel durf is eens handenvrij bellen of een sms sturen met "ik zit in de file". En dat is het dan ook.
Al die excuses om AL RIJDEND te kunnen surfen en doen, zijn gewoonweg idioot. De dag dat er iemand mijn dochter of zoon omver rijdt omdat hij bezig wat met zijn telefoon, die vermoord ik.

Quin 12:49
afbeelding van Quin

@Mathieu: In veel situaties (spits, bebouwde kom) is dat inderdaad niet goed te praten, maar als ik 60-65 tuf op een gewestweg achter een vrachtwagen, dan haal ik m'n smartphone ook wel eens uit.
Er is altijd risico, maar in zo'n situatie is dat echt niet gevaarlijk, vind ik.

Adriaan 13:09
afbeelding van Adriaan

3 seconden iets lezen op een telefoon is tegen 60 per uur al 50 meter gepasseerd, er kan zeer veel gebeuren op zo een afstand. Ik rij veel en ik kan de "smartphone zombie's" er van kilometers ver al uit halen. Zwalpen, constant op de rem staan, weigeren van de pinker te gebruiken en nog meer typisch irritant gedrag dat alleen gebeurd bij mensen aan de telefoon...

Mathieu 14:09
afbeelding van Mathieu

@ Adriaan, je hoeft zelfs niet veel op de baan te zijn om het te kunnen zien! ;-)

Mathieu 14:08
afbeelding van Mathieu

Quin, iedereen moet dat voor zich uitmaken wat voor hem veilig is, en wat niet. Hopelijk remt die vrachtwagen niet plots als je toevallig op je scherm kijkt. Ik durf ook eens bellen hé (leg hem wel neer en zet op speaker) of durf eens smsen dat ik in de file sta, maar dat is dan ook alles wat ik doe. {ben ook niet perfect ;-) }
Maar die mensen van in de uitzending gisteren, dat sloeg voor mij alles!! Ik werd echt kwaad als ik moest luisteren naar die excuses! En dan nog zelf zeggen dat ze verkeert bezig zijn en wel eens een stoeprand mee hebben hé. En dan die snotaap van 21, die dacht dat hij onoverwinnelijk was! En ik wil hiermee geen leeftijdsgroep viseren hé.

Glenn 14:57
afbeelding van Glenn

Ik ben zelfs niet in staat om handenvrij te bellen. Heb het geprobeerd en wist nadien helemaal niet meer wat er tijdens die 5 minuten rondom mij was gebeurd op de weg. Laat staan sms'en of internetten, voor die combinatie van activiteiten is mijn brein niet toereikend vrees ik :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws