Wat als Porsche een Miata had voor Mazda?

porsche-984

In autoland worden erg veel concepten uitgedacht en uitgewerkt, maar slechts een fractie wordt daarvan bekend gemaakt en een nog kleiner deel gaat daarvan in productie. Vanaf vandaag tot 11 januari ben je in Stuttgart welkom om alle geheime projecten van Porsche te ontdekken. Twee interessante wagens daaruit zijn de Porsche 984 en 989.

De Porsche 984 werd een studieproject tussen 1984 en 1987. De bedoeling was de ontwikkeling van een kleine tweezits sportwagen die weinig gewicht in de weegschaal legt. Het werd destijds ontwikkeld vanuit een SEAT-project en moest verkocht worden voor 40.000 Duitse mark, een prijsklasse vergelijkbaar met waar de Boxtser zich vandaag positioneert. Onder de kap schuilde er een 2.0 liter viercilinder met amper 135 pk, wat een laag verbruik met zich meebracht. Daarbovenop had de 984 een hardtop waardoor ook de SLK nadien wat meer tegenwind had kunnen krijgen. Ook opvallend is dat Porsche daarmee vijf jaar sneller was dan Mazda, die pas vijf jaar later alle potten brak met hun erg succesvolle Miata - of MX5.

984

Maar de 984 was niet de enige Porsche die zijn - achteraf gezien - potentieel enorme succes gemist heeft. Enkele jaren later was er de Porsche 989. Dat moest een vierzitter worden voor de familie of businessman. De Porsche kreeg een V8 in het vooronder en had initieel in 1995 in productie moeten gaan, maar dat gebeurde niet. Wiens euro ondertussen nog niet viel, twintig jaar later lanceerde Porsche de wagen wél: de Porsche Panamera.

Auteur: Auteur: Pieter A.
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws