Er staat General Motors monsterboete te wachten

gm-ignitionswitch

Volgens de New York Times hangt er een monsterboete boven het hoofd van General Motors. De Amerikaanse constructeur wordt ervan verdacht informatie rond een technisch falen te hebben achtergehouden.

Het probleem in kwestie betreft een falend startmechanisme waardoor systemen zoals stuurbekrachtiging, remmen en airbags niet meer zouden werken. Er zou al zeker 104 mensen zijn omgekomen ten gevolge van het defect.

In 2014 kwam het defect boven water, toen in de Chevrolet Cobalt die van 2005 tot 2010 werd geproduceerd. Uit het daaruit volgende onderzoek bleek dat GM ingenieurs al sinds 2001 op de hoogte waren van het probleem.

In totaal werden er al 2,6 miljoen auto's teruggeroepen door het probleem, miljoenen meer werden preventief teruggestuurd. Vandaag zoekt GM nog steeds naar 100.000 eigenaars wiens auto's een update moeten krijgen.

Volgens bronnen in de Times zou GM een boete van meer dan 1,2 miljard dollar boven het hoofd hangen, meer dus dan de monsterboete die Toyota moest betalen. Daarbovenop zouden enkele werknemers van General Motors beschuldigd kunnen worden van misdaad. Zij zouden tijdens Chapter 11 in 2009, het reorganiseren van GM na haar faillissement, de belangrijke informatie hebben achter gehouden van de autoriteiten.

Op het einde van de zomer wordt er een uitspraak verwacht.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie