Euro NCAP zet er binnenkort een sterretje bij

euroncapster6_02

Tegenwoordig is het behalen van 5 sterren op de Euro NCAP-test eerder regel dan uitzondering. Daarom dat het onafhankelijke veiligheidsorgaan voor voertuigen plant om een zesde ster toe te voegen aan haar scorebord.

Auto's worden - gelukkig - steeds veiliger. Tot op zo'n punt dat het merendeel de maximumscore van vijf sterren bij de Euro NCap-test weet weg te kapen. Staat natuurlijk goed op het rapport, maar voor klanten is het daardoor niet altijd meer duidelijk hoe veilig een wagen nu echt is, want niet alleen zijn er onderling veel verschillen, hoeveel zeggen zo'n 5 sterren nog?

Met de toevoeging van een zesde ster zou daar verandering in moeten komen, want die ster gaat op zoek naar specifieke veiligheidsmaatregelen. Denk dan aan een voetgangersdetectiesysteem en het systeem dat je wagen automatisch laat stoppen bij een nakend ongeval. Specifiek richt Euro NCAP zich op drie parameters: Volwassenen die wandelen of lopen in het pad van het voertuig en kinderen die vanachter een geparkeerde wagen komen gestapt.

 euroncapster6

Om een goede score te behalen moet het voertuig dan tot een snelheid van 40 km/u een aanrijding kunnen voorkomen. Boven de 40 km/u moet de schade kunnen beperkt worden.

26.000...

Daarmee verzint Euro NCAP niet gewoon een regeltje om er één te verzinnen, want jaarlijks zijn 47 procent van de verkeersdoden op Europese wegen zwakke weggebruikers (26.000 doden). Met de invoer van de nieuwe ster hoopt het onderzoeksorgaan dus een veiligheidskentering teweeg te brengen bij auto's, want elke constructeur wilt het maximaal aantal sterren op haar line-up kunnen zetten.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws