In 2015 stonden we 50 dagen in de file

file

Volgens de mobiliteitsbarometer van Touring stond er in 2015 gedurende 50 dagen meer dan 100 kilometer file op de wegen. Deze cijfers bevestigen de meerjarentrend van de verzadiging van het snelwegennet.

Op 7 verschillende dagen gingen we in België zelfs boven de 400 km file, en op liefst 46 dagen zaten we boven de 300 km file. Op 24 januari 2015 - een zaterdag nog wel - hadden we de grootste verkeersknoop met 716 km file. Dat hoge cijfer was te wijten aan ijzel en sneeuwval. Ook de drie treinstakingsdagen komen in de top15 van de grootste filedagen voor.

structurele maatregelen

Volgens Touring is het eenvoudig om files aan te pakken. "De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen", klinkt het.

De bevolkingsgroei is één van de oorzaken van de stijging, weet Touring. Dit heeft een stijgende vraag naar verplaatsingen met meer voertuigen als gevolg. Ook het stijgende aantal buitenlanders op onze wegen is volgens Touring een oorzaak.

kilometerheffing en fietsinfrastructuur

Het is volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman eigen aan een verstedelijkt gebied om fileproblemen te hebben. Nochtans zijn er oplossingen voorhanden, zoals investeren in openbaar vervoer, overstapmogelijkheden en fietsinfrastructuur. "Ook de kilometerheffing, niet alleen voor vrachtwagens, maar óók voor personenwagens biedt perspectief. Al ligt deze maatregel erg gevoelig en is er nog geen draagvlak."

De filelengtes in de mobiliteitsbarometer haalt Touring uit het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager ligt dan 50 km/u. De waarden worden gemeten over een afstand van 3.000 km op de Belgische snelwegen. Touring Mobilis meet de snelheid van het verkeer via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Quin 10:59
afbeelding van Quin

En dan worden de andere banen buiten de snelweg nog niet meegerekend.
Ik doe nu al 7 jaar dagelijks m'n woon-werk-route en heb deze zien veranderen van plezierritje tot een regelrechte strijd, spijtig genoeg.

Het is ook niet enkel het aantal auto's, maar ook de mentaliteit van chauffeurs die serieus te wensen overlaat is. Ieder z'n eigen vel in de spits :-).

RoCo4Car 14:01
afbeelding van RoCo4Car

Verstand op 0 en aanschuiven.
Voor het werk moet ik door de kennedytunnel, de oplossing is een extra tunnel en dan liefst nog om de ring rond maken.
De protesteerders van de oosterweelverbinding snappen niet dat ze minder vervuilde lucht gaan hebben als er minder file op de ring zou staan. Stel het nog 10 jaar uit, dat de bedrijven weggetrokken zijn uit antwerpen, dan hoeft niemand er nog te zijn en lost de file ook weer op.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws