Genieten zolang het kan: Audi gelooft niet meer in V10- en W12-motoren

audi-v10

Hangt het van Peter Mertens af, afdelingshoofd van Technical Development bij Audi, dan is het einde van de V10- en W12-motoren in zicht. En als je weet dat die man van bij Volvo komt - viercilindermerk bij uitstek tegenwoordig - dan moet je geen illusies maken.

Dr.-Ing. Peter Mertens is mede verantwoordelijk voor de roadmap die Audi de komende jaren zal gaan berijden. Eentje waar elektrische wagens vanaf volgend jaar serieus aan belang winnen. Met een lancering van één elektrisch model per jaar tot 2020. En hangt het van Peter af, dan zal tegen 2025 een derde van de Audi-verkoop bestaan uit plug-ins en elektrische modellen. Waardoor er natuurlijk nood is aan minder verbrandingsmotoren...

Volgens Mertens is het dan ook maar logisch dat Audi de komende jaren haar motor-transmissie-keuzes gaat uitdunnen tot een meer simpele line-up. Denk dan specifiek aan het verdwijnen van 34 vermogensversies van één motorblok gekoppeld aan een manuele zesbak, 7-traps- of 6-trapsautomaat. Al gaat hij er prat op dat ook gehele motorfamilies kunnen verdwijnen. Of in zijn termen:

'Hebben we echt nood aan een V10 en W12 voor de volgende autogeneratie?' Als je dan weet dat Mertens van bij Volvo komt, waar hij mee werkte aan het idee van één motorfamilie van 2-liter en vier cilinders over heel het gamma te gieten. Dan is het wel duidelijk dat de man weinig sympathie heeft voor motoren met meer dan vier cilinders. Al is er een lichtpunt, want de man kan zich termijn geen toekomst inbeelden zonder een V8, zelfs niet in dieseltrim:

'We hebben een grote groep klanten die echt een V8-motor in hun grotere wagens en dan vooral in dieselvorm. Zal de V8 voor altijd bestaan? Nee, maar toch wel voor nog een lange tijd.'

Geniet er dus maar zo lang van als je kan, van die Audi R8 met V10 aan boord.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws