VW, BMW en Mercedes financierden (onbewust) onderzoek op apen en mensen

Dierenproeven-BMW-Mercedes-Volkswagen

Een onafhankelijk onderzoeksbureau dat financiële steun kreeg van Duitse merken Volkswagen, Mercedes en BMW heeft de deuren moeten sluiten omdat het proeven heeft uitgevoerd op apen en mensen waarbij de testkandidaten uitlaatgassen in moesten ademen. Gezien de precaire situatie met Dieselgate is dit wederom een klap in het gezicht van de Duitse auto-industrie.

Het was ergens rond 2012 wanneer de 'Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector' (EUGT) een onderzoek opstelde naar de kortetermijnschade bij het inhaleren van stikstofdioxide. Een onderzoek dat werd gefinancierd door Mercedes' moederbedrijf Daimler, Volkswagen en BMW en nu het middelpunt is van een nieuwe storm in heel het Dieselgateverhaal.

Klokkenluiders brachten namelijk naar boven dat er zowel apen als mensen werden gebruikt om het onderzoek uit te voeren. Of in mensentaal; de EUGT liet apen en mensen uitlaatgassen inhaleren om te onderzoeken of ze schadelijk waren.

Niet goed, heus niet goed.

Gruwelijk

Iets specifieker werden tussen 2012 en 2015 zo'n 25 jonge testpersonen in het universiteitsziekenhuis in Aken (Duitsland) onderworpen aan een 'kortetermijn-inhalatieonderzoek'. De apen, die werden dan weer in Albuquerque (VS) aan de test onderworpen. Zo mogelijk nog gruwelijker. Want de apen werden in een afgesloten container geplaatst en mochten daar naar tekenfilms zien (geen mop) terwijl de ruimte werd volgepompt met de uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle TDI.

De onderzoeksvereniging die de tests uitvoerde (de EUGT dus) mocht na het klokkenluiden de deuren al sluiten in juni vorig jaar. Duitse media kon het verslag van heel het verhaal pas laatst inkijken waardoor het verhaal nu pas aan het licht komt.

Duitse merken voelen de terugslag

Zowel Volkswagen als Daimler betreuren hoe de onderzoeken zijn verlopen en excuseren zich uitvoerig. Zo laat Volkswagen weten dat de experimenten fout zijn en compleet in gaan tegen de ethische standaarden van het merk.

Daimler gaat nog een stap verder en zegt geschokt te zijn door het onderzoek. Hoewel het merk toegeeft betrokken te zijn bij de EUGT weet het meteen ook te zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van hoe de tests werden uitgevoerd. Het concern gaat alvast uitgebreid onderzoeken hoe dit zo fout is kunnen lopen. BMW heeft op dit moment nog geen officieel statement de wereld in gestuurd.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Hendrik 15:38
afbeelding van Hendrik

Blijkbaar waren de gaskamerpraktijken nog actueel en hip ginds...Tot misschien uitkomt dat andere merken hetzelfde hebben gedaan..

Uw reactie