11 milde hybrides die je vandaag kan kopen (2018)

Milde hybride auto mild hybrid 48 volt

Naast elektrische auto's en (plug-in)hybrides maakt ook de milde hybride haar opmars. Maar wat is dat juist, zo'n milde hybride? En welke automerken bieden dit al aan? We sommen ze even voor je op!

Diesel of benzine, vroeger was het simpel. Tegenwoordig wordt je echter om de oren geslagen met termen zoals EV, PHEV, Hybrid, Mild Hybrid, 48v,... Kortom; we begrijpen dat je door de bomen vaak het bos niet meer kan zien. Al zeker niet als het over 48-volt netwerken gaat aan boord. Want waarom heeft dat een effect op het verbruik en de CO2-uitstoot van je auto? We doen een poging om je wijzer te maken en sommen daarna op welke auto's al beschikken over deze milde-hybride-technologie. Eerst de uitleg:

Mini hybride

De term zegt het eigenlijk al zelf, een milde hybride is een soort van mini-hybride. In die zin dat er een kleinere elektromotor en batterij vertoeft onder de schulp. In de praktijk vervangen automerken de startmotor (dynamo) door een elektromotor die vast hangt aan een kleine batterij. De dynamo kan natuurlijk de verbrandingsmotor starten maar dankzij de batterij ook die motor extra ondersteunen wanneer dit nodig is (bij vertrekken of forse acceleraties). Die ondersteuning is elektrisch en zorgt er dus voor dat de verbrandingsmotor minder hard moet werken. Minder hard werken = kleinere CO2-uitstoot en verbruik.

Milde hybride auto mild hybrid 48 volt

Het geheel hangen automerken vaak aan een 48 Volt-netwerk aan boord (in plaats van 12V) zodat het systeem ook energievreters kan onderhouden zonder hulp van de verbrandingsmotor. Denk aan een elektrische turbo maar ook de airco, raamontdooiing en gewoonweg het infotainmentsysteem. De accu, die laadt op tijdens het uitrollen of remmen. Het geheel zorgt voor een brandstofbesparing die kan oplopen tot maar liefst 22 procent! Ook belangrijk: omdat het systeem op 48 volt loopt hoeven automerken geen dure veiligheidsmaatregelen te implementeren zoals bij "volwaardige" hybrides waar we spreken over wel 600 volt.

Waar te vinden?

De Milde Hybride is heus geen techniek die enkel premium merken aandoet, want in alle hoeken van autoland vind je - toegegeven; vaak verdoken - auto's uitgerust met een milde-hybridesysteem. Er wordt trouwens aangenomen dat binnenkort elke "normale" auto zo'n systeem aan boord krijgt om te kunnen voldoen aan de strengere CO2-normen van 2020. Maar nu naar het heden en de auto's die je nu al kan kopen met het systeem:

Audi A6, A8, SQ7 & Q8
Audi is het aan zichzelf verplicht om "voorpsrong-door-techniek"-gewijs aan het voorfront te staan van de milde-hybride-uitrol. Momenteel beschikken de topmodellen van het merk over de technologie, al toont de nieuwe generatie A6 hoe snel Audi plot het systeem te implementeren in haar gehele gamma.

Milde hybride auto mild hybrid 48 volt

Mercedes E, CLS, S
De drie musketiers, E-Klasse, CLS-Klasse en S-Klasse bij Mercedes. Want het trio staat op gedeelde fundamenten. Waardoor het ook niet raar is dat als ééntje een milde-hybride-set-up krijgt, de anderen mee gaan. Op dit moment koppelt Mercedes deze tech aan haar zes-in-lijn. Eveneens een nieuwigheid van Mercedes.

Hyundai Tucson
Ook Hyundai heeft een milde-hybride - wat verstopt - in haar cataloog staan. De Tucson 48v koppelt de elektromotor aan een 2-liter diesel, waardoor de Koreanen dus niet enkel inzetten op hybridisering maar ook op de diesel.

Kia Sportage
Zeg je Hyundai, dan loert zusterbedrijf Kia niet ver om de hoek. Jawel, het technisch broertje van de Tucson - de Sportage - heeft eveneens een milde hybride-versie met - je raadt het nooit - dezelfde 2-liter diesel als basis. Een facelift begin dit jaar zorgde voor deze upgrade.

Milde hybride auto mild hybrid 48 volt

Suzuki Baleno & Swift
Zoek je de goedkoopste milde hybride op de markt, dan kom je bij de Suzuki Baleno uit. Suzuki speelt zelfs een beetje "vals" door geen 48-volt netwerk te implementeren. De elektromotor doet namelijk beroep op een tweede 12-volt lithium-ion batterij. Daardoor minder krachtig... maar wel goedkoper natuurlijk. Eveneens beschikbaar op de Swift!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Simon 07:13
afbeelding van Simon

Blijkbaar doen jullie toch geen goed onderzoek naar deze technologie. Bij mijn weten was de huidige Renault Scenic één van de eerste om dit systeem toe te passen (deze staat dan nog niet eens in jullie lijstje). De rest komt er nu pas mee voor de dag.

Yvesw 09:24
afbeelding van Yvesw

Simon: Renault biedt de Scénic 1.5 dCi Hybrid Assist ondertussen al niet meer aan. ;-) Waardoor we 'm niet meer in onze lijst kunnen zetten. Net zoals er vroeger een Swift SVHS bestond maar in de nieuwe generatie niet meer in onze verkooplijsten staat.

Nick 17:18
afbeelding van Nick

Yves, de Nieuwe Swift is wel degelijk te koop als SVHS. Dit i.c.m. de 1.0 Boosterjet of 1.2 Dualjet.

//EDIT: Breek nou mijn klomp! En dan nog eens CNG's in het gamma?! Groene rakkers daar. ;-) Bedankt.

cloclopourlesamis 14:29
afbeelding van cloclopourlesamis

Eind 2018 een hyundai tucson 2Ldiesel mild hybride besteld op de zaak.
In februari 2019 is de tucson mild hybride geleverd en ingeschreven in belgie / vlaanderen.
Ik die dacht dat vadertje staat mij fiscaal zou belonen omwille van de aankoop van een milieuvriendelijke diesel.
Niets blijkt minder waar: een biv van maar liefst 1231 euro.
Bij een simulatie op bereken biv wordt mijn tucson mild hybride blijkbaar beschouwd als een pure milieuonvriendelijke 2L diesel.
We zullen natuurlijk een bezwaarschrift indienen: iemand tips?

Uw reactie