Jaguar Land Rover incasseert miljardenverlies

range-rover-sv-coupe_01

In het laatste trimester van 2018 noteerde Jaguar Land Rover een verlies van 3,4 miljard pond of bijna 3,9 miljard euro. Gloeps…

Het gaat niet goed met Jaguar Land Rover. In de laatste drie maand van 2018 zag de Britse groep, die in handen is van het Indische Tata Motors, alleen maar rode cijfers in de boekhouding. Een groot deel daarvan komt omdat de groep heeft beslist om voor 3,1 miljard pond aan openstaande schulden (in zijn fabrieken en door vroeger ontwikkelde producten) in één keer af te schrijven. Maar daarnaast verloren de Britten ook nog eens 273 miljoen pond aan zijn dagelijkse werking, onder meer omdat de Chinese markt is vertraagd. Het merk heeft een kapitale fout gemaakt door ook na Dieselgate nog heel zwaar in te blijven inzetten op dieselmotoren.

Omdat de vraag naar dat type krachtbron blijft dalen, zitten de Britten met een pittig probleem. Het is nu alle hens aan dek om het gamma zo snel mogelijk om te turnen naar hybride, plug-in hybride en elektrische technologie, terwijl het merk kosten bespaart door duizenden mensen aan de deur te zetten. Het ambitieuze Leap 4.5-plan uit 2015 lijkt daarmee dode letter te zullen blijven, of de streefdatum zal toch in elk geval wat moeten worden verlegd.

Auteur: Auteur: Bert Troubleyn
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
JL 09:03
afbeelding van JL

Staan veel Jags/LR niet op een verouderd platform, dat nogal wat extra kilo's met zich meesleurt? Zeker bij LR lijkt me dat een enorm nadeel. Het zijn al hoge auto's, met brede banden en een zwik extra gewicht door comfort/luxe-uitrusting.

Ben wel enorm verschoten van de kortingen die ze momenteel geven. (Mede door het niet-zo-rroskleurige financiële plaatje en de dreigende Brexit?)
Maar ja, dan zit je nog met hoog verbruik en mogelijk hoge onderhoudskosten (premium-merk). En enige tijd geleden stond LR toch niet zo bekend om zijn betrouwbaarheid.

Uw reactie