Ongezien: Noors tankstation-keten vervangt brandstofpompen door snelladers

Circle K EV station

Circle K, een tankstation-keten die actief is in Noorwegen, heeft besloten al haar brandstofpompen aan een tankstation in Oslo te vervangen door snelladers voor elektrische auto's. Of het daarmee een precedent zet, dan wel een symbolische stap?

Hoewel Circle K in de Lage Landen niet gekend is, heeft het Canadese bedrijf met Amerikaanse roots wereldwijd 16.000 tankstations op de kaart staan. In Noorwegen gaat de transitie naar de elektrische auto echter zo snel dat de lokale afdeling vond dat het tijd was om een eerste stap te zetten naar een relatief onbekend territorium; dat van de snellader.

McDonalds achterna

De brandstofaanbieder besloot dan ook alle benzine- en dieselpompen aan een tankstation in Oslo te vervangen door snelladers voor elektrische auto's. Volgens het bedrijf een unicum. Te meer omdat brandstofpompen de core business blijven en het meeste geld binnenbrengen in het laatje. Circle K wil echter in Noorwegen pionier zijn als "klassiek" tankstation-aanbieder. Al is het met 1 volledige EV-station op 16.000 stuks wereldwijd momenteel vooral een symbolische stap.

Toch kan het bedrijf wel eens op een goudmijn zitten. Verschillende analisten geloven er namelijk in dat de zogenaamde "shops" aan tankstations wel eens kunnen boomen met de overstap naar elektrische laadpalen. Want door de langere oplaadduur is het niet onrealistisch dat een wachtende klant meer geld uit zal geven in zo'n shop. Een extra koffie of een broodje, zeg maar. De lagere marge die tankstations halen uit een "liter elektriciteit" zou het op die manier kunnen opvangen.

Fastfoodketen McDonalds speelt hier trouwens ook al langer op in. met 55 snellaadpunten is het de grootste restaurantketen in Zweden om elektrische auto's op te laden. Met hetzelfde idee in het achterhoofd: klanten die hun EV opladen zullen meer geld uitgeven in het restaurant.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie