Veiling hypercars dictatorszoon Equatoriaal-Guinea levert 27 miljoen dollar op

Bonhams veiling dictator Zwitserland

Veilinghuis Bonhams liet afgelopen weekend 25 in beslag genomen hypercars onder de hamer gaan. Voormalig eigenaar was Teodoro Nguema Obiang, vicepresident van Equatoriaal-Guinea en zoon van de president van het kleine Afrikaanse staatje.

Obiang was al vaker in opspraak gekomen door zijn exuberante levensstijl. Terwijl niet eens de helft van de bevolking van Equatoriaal-Guinea toegang heeft tot schoon drinkwater, maakte de vicepresident grote sier met zijn optrekje aan de Avenue Foch in Parijs, zijn liederlijke levensstijl op allerlei superjachts, en zijn voorliefde voor super- en hypercars.

Eerder kwam de vicepresident al in opspraak wegens corruptie, en wegens het verduisteren van overheidsgeld om vastgoed te kopen in Frankrijk. In 2011 werd er al eens een lot supercars van Obiang in beslag genomen, waaronder twee Bugatti Veyrons, een Ferrari Enzo en een Maserati MC12.

Witwasonderzoek

De vicepresident kwam deze keer in het vizier van het Zwitserse gerecht, dat een witwasonderzoek naar Obiang opende. De zoon van de Equatoriaal-Guinese president kon het op een akkoord gooien met het gerecht, door zijn collectie super- en hypercars in beslag te laten nemen en te laten veilen. De opbrengst van de veiling gaat naar goede doelen in Equatoriaal-Guinea.

Lamborghini Veneno

Topstuk van de collectie was een Lamborghini Veneno Roadster. Daar werden maar negen exemplaren van gemaakt, voor de vijftigste verjaardag van het Italiaanse merk. De Lamborghini leverde 8,28 miljoen Zwitserse frank op, zo’n 7,6 miljoen euro. Verder gingen er nog een Koenigsegg One:1 onder de hamer (4,6 miljoen Zwitserse frank, 4,2 miljoen euro), een Aston Martin One-77 (1,55 miljoen Zwitserse frank, 1,42 miljoen euro), enzovoort.

Totale opbrengst van de veiling: 26,93 miljoen Zwitserse frank, zo’n 24,7 miljoen euro. Intussen scoort Equatoriaal-Guinea nog steeds bedroevend slecht op vlak van mensenrechten...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie