Autofans videotip: '65 Targa Florio

Weinig wedstrijden die zo tot de verbeelding spreken als de Targa Florio. Opgericht in 1906 door Vincenzo Florio, en bij zijn debuut een stevige 446 km over Sicilliaans grondgebied. Dankzij indrukwekkende landschappen, hoogteverschillen en heerlijke rijdersbaantjes groeide de wedstrijd al snel uit tot een gevestigde waarde. De omstandigheden trokken goede coureurs aan, en die trokken dan weer vermogende teams aan. Deze win-win-situatie was een zegen, maar tegelijk ook vloek voor de Targa Florio. Met de oneindige drang naar meer pk's en minder seconden, steeg ook het aantal ongevallen, vaak met dodelijke afloop.

 

De Targa werd in zijn begindagen op onafgesloten wegen gereden, tussen het gewone verkeer, net zoals dat o.a. bij de Mille Miglia het geval was. Over de jaren wist Porsche met 11 overwinningen Alfa Romeo net te verslaan, die moeten het met een overwinning minder stellen. Maar het waren vooral de persoonlijke successen die bijbleven, namen zoals Tazio Nuvolari, Sir Stirling Moss en Huan Manuel Fangio hoeven geen verdere uitleg.

 

Nu stootte ik op volgende filmfragmenten. Unieke beelden van een race (en later rally) welke nu -en waarschijnlijk nooit- meer mogelijk zal zijn. Onderstaande documentaire verhaalt de '65-editie, een van de latere. De zege ging uiteindelijk naar Nino Vaccarella en Lorenzo Bandini. Zij wisten in hun Ferrari 275P2 de beste tijd neer te zetten.

 

 

Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws