Film rond Ayrton Senna komt er eind dit jaar

Gisteren, op 1 mei, was het exact zeventien jaar geleden dat Ayrton Senna verongelukte op de San Marino Grand Prix, waar hij in eerste positie reed en tegen een betonnen afscheiding knalde. Daarmee verloor de Formule 1 wereld wellicht zijn grootste rijder ooit. Omwille van dat verlies zal Universal Pictures later dit jaar een film lanceren rond zijn leven. De documentaire werd geproduceerd door enkele enthousiaste Brazilianen, werd getest in Japan, en viel ondertussen al in de prijzen op het Sundance Film Festival.

Waarom Universal Pictures nog al die tijd wacht met de commercialisatie is niet gekend, aangezien de film volledig klaar is.

Senna startte zijn professionele carrière in 1984 met een debuut op de Braziliaanse Grand Prix. Zijn eerste overwinning viert hij in Portugal, waar hij de Grand Prix won in 1985. Sindsdien reed Senna 162 races, waar hij 65 keer op poleposition startte, en waarvan hij er 41 won en 80 keer op het podium eindigde. Hij werd drie keer wereldkampioen, in de jaren '88, '90 en '91. Zijn laatste race vond uiteindelijk plaats in Italië, waar hij in 1994 verongelukte. Senna reed in zijn carrière voor de teams Toleman, Lotus, McLaren en Williams. De Brazliaanse Formule 1 piloot werd amper 34 jaar.

Onderaan als eerste de trailer van de film. Het tweede filmpje is een hommage van Top Gear aan de Formule 1 piloot.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Pieter Aertgeerts 12:21
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Een typfout, of een gewoonte, up to you ;)

Anonieme gebruiker 00:20
afbeelding van Anonieme gebruiker

Toen die tijd niet alleen de grootste F1 held ooit verloren maar ook de sport heeft toen z´n charme verloren. Toen was Formule 1 nog echt racen en kon zelfs de beste coureur iets overkomen. tegenwoordig zijn er teveel regels en zijn de auto´s TE betrouwbaar.

SeemaRambali 23:08
afbeelding van SeemaRambali

Ook ik kan me de dag nog heugen. Ik heb nog steeds op elke auto die ik rijdt een sticker van Senna staan, zoals de Williams dat ook doen. Prachtkerel: de vlag van Oostenrijk in zijn auto: was bedoeld als hommage aan Ratzenberger die de dag ervoor overleed. Groots gebaar! Ook de affaire met Comas doet me huiveren: in 1992 redde Senna het leven van Comas op Spa, en nu kwam diens auto aanracen toen de helicopter op de tarmac stond, gereed Senna af te voeren naar het StBologna-hospitaal. Amper 34 jaar: net als JezusChristus en BruceLee. Gestorven met een Pole-position en aan de leiding van het peleton! Het is een ware heldendood, een die je niet mooier kan verzinnen voor zo'n held. De sinistere aankondiging op vrijdag met Rubinho's ongeluk, zaterdag met Ratzenberger's dood, de aanvang van de race met het ongeval waarbij wielen vlogen in het publiek en enkelen gewond raakten: waarlijk de Engel des doods die er rondwaarde!! De aanblik van Senna zonder balaclava, peinzend, kalm in gebed, maar toch zie je aan hem dat hij iets voelt naderen. De klap op Tamburello, het schokkende helm, de ravage. De staatsbegravenis erna, de huilende menigte mensen, in Barzilie, Italie, overal. Prost aan diens lijkkist in gebed verzonken, de gebroken betraande blik van FrankWilliams. Zijn naam in koorzang door tienduizenden in het Palmeiras-stadion voor de aanvang van de match, de hommage van de FIFA-wereldkampioenen enkele maanden erna: juli 1994 (Brazilie). De mooie documentaires vooral "The Life of Senna in Brasil" , alwaar we een blik in zijn leven krijgen, relaxed op de motor op zijn boerderij, vliegtuigjes vliegend, op de jetski's, kalm en ongehaast pratend en vrolijk lachend. Zijn vader die bescheiden in beeld komt. Toen Alonso meeliftte op de bolide van Webber kreeg ik tranen in mijn ogen: 't beeld van Senna naast Mansell drong zich op. De Koning van Monaco, gelukkig pakte Shumi die hem niet af, dankzij o.a. JuanPabloMontoya!! Ik hoopte dat Hamilton een fantoom van Senna zou zijn, maar die is een te drukke prater, teveel Blingbling, doch de agressieve stijl, de helm, de Poles zijn er wel naar. Evenals de controversen (vele Marshal-boetes, jaloerse medecoreurs als Trulli). De Hamilton-Alonso ruzie die 'n beetje doet denken aan Senna-Prost, evenals de Senna-Berger vriendschap met JensonButton. Ayrton Senna was een mooi inspirerend verhaal van God, net als Daniel in de leeuwenkuil, of Jonas in de walvis. Hoe meer je erover denkt, hoe meer je aanvoelt dat deze man kwam op aarde voor een reden.

Uw reactie