smart fortwo en Mercedes S-Klasse crashen, 1999 vs. 2014

mercedes-benz-s-class-v-smart-fortwo-002

Bij wijze van promo stuurt smart een video van een crash test van hun nieuwste fortwo de wereld in. Daarin zien we hoe goed de wagen bestand is tegen de impact van een grote luxewagen. Maar werd dat al niet eens eerder gedaan?

In 1999 duwde een groep van onafhankelijke crash testers de smart CityCoupé van de eerste generatie tegen een Mercedes S-Klasse uit dat jaar. Auto motor & Sport maakte daar destijds een filmpje rond, waarop je kan zien hoe beide wagens de impact verteren. Het verschil is dat de test van vandaag in een gesloten hangar werd uitgevoerd, terwijl dat vroeger vaak op een testpiste in de open lucht gebeurde.

Wat we zien op de beelden van deze generatie is geruststellend; de grote S-Klasse incasseert de grootste impact van de botsing, terwijl de veiligheidskooi van de smart intact blijft.

weggeslingerd

Die test van vijftien jaar terug zien jullie hieronder. Het resultaat is ongeveer hetzelfde, al draait de smart rond zijn as en lijkt de chaos bij de aanrijding (vanaf 0:35) veel groter. De smart tolt en kantelt zelfs op zijn zij. De testers en verantwoordelijken bij de automerken zijn in shock.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws