Bose maakte ophanging die over obstakels kon springen, nam het nooit in productie

bose-jumingcar

Een ophanging die ongezien comfort biedt en indien nodig over obstakels kan springen om je banden te sparen? Jep, dat had geluidsproducent Bose klaarliggen in 2004. Echter werd het nooit in productie genomen. Zonde, dat bewijst volgende video.

Al sinds de jaren 80 liepen de slimste rakkers bij Bose rond met het idee van een actieve elektromagnetische ophanging. Een systeem dat werkte via een elektromagnetische motor aan elk wiel en via de nodige algoritmes er voor zorgde dat de carrosserie van een wagen kaarsrecht bleef, ongeacht het manoeuvre. Technologie die we nu pas de laatste jaren zien bij bijvoorbeeld Mercedes, want daar heb je de S-Klasse met Magic Body Control.

Bose, die had haar systeem uitgewerkt in 2004 op een Lexus LS. En ruwweg 10 jaar voor de grootste autoconstructeurs zich wagen aan zo'n verregaande technologie, heeft het systeem van het Amerikaanse audiomerk nog altijd één trucje achter de hand dat nog geen enkel merk heeft geïntroduceerd; springen over obstakels.

O ja, waarom Bose het systeem uiteindelijk niet verkocht kreeg? Verschillende automerken vonden het te duur en de vier elektromotoren zouden ruwweg 10 procent meer verbruik optekenen. Excuses om zelf in het geheim een vergelijkbaar systeem te ontwikkelen? Dat kan ook altijd natuurlijk...

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws