Vraag: Moet elektrische wagen fiscaal voordeel hebben?

vraag-subsidie-elektro

Koop je volgend jaar een emissievrije wagen, dan krijg je van de overheid een bonus die kan oplopen tot wel 5.000 euro. Maar elektrische wagens fiscaal bevoordelen, is dat een goed idee?

Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open VLD) zal vanaf volgend jaar een bonus uitreiken aan kopers van een emissievrije wagen (lees: elektrische- of waterstofwagen). Kost die wagen minder dan 31.000 euro, dan krijg je zo maar even tot 5.000 euro terugbetaald door de overheid. Een specifiek voorbeeld: De Renault Zoë heeft een basisprijs van 21.550 euro, vanaf volgend jaar betaal je nog maar 16.550 euro voor de Zoë dankzij de bonus.

Klinkt als een feestje, maar die 5.000 euro moet van ergens komen natuurlijk. Juist ja; belastingen. De vraag is dan ook of het wel een goed idee is om - zoals met dieselwagens destijds - elektrische wagens fiscaal te gaan bevoordelen. Een onderzoek van de KU Leuven deed namelijk uitschijnen dat dit niet zo'n goed idee is, want de elektrische wagen veroorzaakt evengoed files en ongevallen.

Vinden jullie het een goed idee dat de overheid een bonus geeft bij de aankoop van een emissievrije wagen?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 14 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (14)

Plaats een reactie
Ponrow 12:15
afbeelding van Ponrow

Zo hebben ze een paar jaar geleden ook iets gedaan voor zonnepanelen... was daar laatst ook geen hele heisa rond? sommige leren het ook nooit.

RoCo 12:58
afbeelding van RoCo

Ik vind het een goed voorstel. kan sommige twijfelaars over de streep trekken.

Jammer dat er weinig elektrische wagens onder de 30.000€ zitten.
Ik zou geen renault kopen door het feit dat de batterij gehuurd wordt en de maandelijkse kost blijft. tenzij je bij elke garage de lege batterijen wisselt voor volle, maar dat zal waarschijnlijk niet lukken in 5tal minuten.

John 14:29
afbeelding van John

Een Renault Twizy wordt nu wel een heel goedkoop speeltje: goedkoopste versie 6990 - 5000 = 1990 Eur :-)

Yvesw 16:29
afbeelding van Yvesw

Nou, dan moet ik je teleurstellen, want de Twizy maakt in principe geen kans op deze premie. Al is dat op dit moment - zelfs voor Renault - nog niet helemaal duidelijk. Dus wie weet...

DasHaus 13:01
afbeelding van DasHaus

Er is wat verwarring, maar als ik mij niet vergis valt de Twizy (80 km/h) onder de bijzondere voertuigcategorie L7e (zware quadricycle). Daar geldt een maximummassa van 400 kg, exclusief het gewicht van de batterij voor elektrische voertuigen (art. 1 §1, lid 4, b KB 10 oktober 1974). Voor de Twizy 80 is dat dus 474 - 100. En het vermogen van de Renault blijft eveneens onder het maximumplafond (respectievelijk 13 en 15 Kw)

Zal dus niet van het regime genieten voor gewone personenwagens.

Quin 15:45
afbeelding van Quin

Zoals Ponrow zegt, wordt dit dus de volgende zeepbel van de overheid na de zonnepanelen. Dit jaar gevierd, binnen 2 jaar discussie omdat dit een gat in de staatskas teweegbracht.

andre 16:40
afbeelding van andre

zeepbellen?de heren rijden zeker met een diesel?de farce zeker al vergeten met de ecopremies voor diesels?bijna iedereen weet dat de dieselprijs al 30 jaar kunstmatig laag gehouden wordt door de lagere accijnsen.deze voorbijgestreefde brandstof voor autos wordt al tientallen jaren gesubsideerd door de overheid,hoog tijd dat er iets aan veranderd,wat de zonnepanelen betreft,tja als jullie liever betalen voor kencentrales en electrabel..............................

Ponrow 16:52
afbeelding van Ponrow

@Andre: Nee rij met benzine. :D vele leuker trouwens dan zo'n kachel.
Tot op heden is er nog altijd geen echt goed alternatief voor kern centrales bij mijn weten, zeker zonnepanelen is hier in belgië niet de oplossing.

andre 17:12
afbeelding van andre

sorry geen alternatief maken de heren van de kernlobby mij niet wijs,kijk naar japan,bijna alle centrales vielen uit door een kernramp,is japan stilgevallen?niet dus......
trouwens die kerncentrales hebben we al vele malen terugbetaald,ook met ons geld ,moet er eerst een ramp gebeuren zoals in japan of rusland
maar ja daar gaat het hier tenslotte niet om

Ponrow 18:24
afbeelding van Ponrow

Ja Japan is blijven verder draaien. Maar niet op lucht en zonnestralen... Dat er een alternatief moet gevonden worden voor energieproductie doormiddel van kern splitsing vind ik ook maar iedereen wat geld geven voor wat zonnepanelen te leggen zonder de basis van elektriciteit te begrijpen is gewoon een domme actie. Juist zoals geld geven voor een elektrische wagen. Elektrische wagens zijn een goed begin maar alleen de mensen bevoordelen die er een kunnen betalen is ronduit ondoordacht. Er moet iets meer fundamenteel zijn...

Glenn 22:28
afbeelding van Glenn

In Japan hebben ze de kerncentrales dan wel stilgelegd maar massaal gascentrales gestart. Daarnaast werden om de beurt regio's afgeschakeld om een totale black out te voorkomen. Resultaat? Ze starten ginds terug nucleaires op omdat de situatie hun economie geen deugd doet.

On topic: niet nodig. Volgens de marketing rijd zo'n ding zo goed als gratis rond dus dat verdient zichzelf terug. Niet? Daarbij, koop je zoiets niet vanuit een bepaalde overtuiging? Dan heb je toch geen stimulans nodig.

Sven 09:13
afbeelding van Sven

het is net om de mensen die die overtuiging niet hebben te overhalen toch een elektrische wagen te kopen dat deze premie er is.

  • en, eigen mening: eens er genoeg mensen zoeentje gekocht hebben, belasten we ze gewoon extra, zodat die premies zichzelf weer terugverdienen, toch?
Glenn 09:58
afbeelding van Glenn

Ik deel je mening: de overheid doet alleen iets als ze er voordeel kan uithalen. Voorbeelden genoeg uit het verleden.

Als ze een echte stimulans willen geven dan investeren ze in een netwerk van laadpalen. Dat heeft op lange termijn meer effect dan nu een paar mensen blij maken met een premie. En dat komt uiteindelijk iedereen ten goede.

tomtom 22:03
afbeelding van tomtom

Ze gaan toch 5000 laadpalen laten bouwen in de eerstkomende vijf jaar?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws