Vraag: Hoe hard kijken jullie op tegen sneeuwrijden? + Tips

audi_tt_-_6

Als we de cijfers van Touring moeten geloven, dan durft de helft van de Belgen niet in de sneeuw rijden. Hoe is het met jullie gesteld?

België, de regen mag hier met bakken uit de lucht vallen - zeg maar containers -, maar op sneeuwvlak blijven we toch redelijk gespaard. Ieder voordeel heb natuurlijk zijn nadeel, om het in omgekeerd Cruijffiaans te verwoorden, want eenmaal er 2 centimeter sneeuw in België ligt, staat het hele verkeer stil.

Meer nog, de helft van de chauffeurs in ons land durft gewoonweg niet rijden in winterweer.

Horen jullie bij die groep, of maakt de sneeuw niet veel indruk op jullie?

En o ja;

Hebben jullie handige tips voor het rijden in winterse omstandigheden?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 11 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
TdM 11:48
afbeelding van TdM

Heb nu 2 jaar een achterwielaandrijver en heb jammer genoeg nog maar een halve dag sneeuw gehad sinds ik hem heb.. Ik vind een beetje sneeuw op de weg wel leuk totdat het een natte rotzooi is dan mag het voor mij weg zijn.

BertR. 12:14
afbeelding van BertR.

Ik kijk er altijd een beetje naar uit in de winter.

Sven772 12:18
afbeelding van Sven772

Sneeuw is geen probleem, heb genoeg met de auto in Roemenië moeten rondrijden waar niets wordt vrijgemaakt. Ik kijk eerder op tegen de chauffeurs hiertenlande die onder het mom van voorzichtig rijden aan 2km/u de baan opgaan met hun zomerslofkes en het land lamleggen. En ja, je kan met zomerslofkes in de sneeuw spelen, maar dan moet je wel weten hoe je moet spelen.

UNSTABLE_CARPORT 13:06
afbeelding van UNSTABLE_CARPORT

Ik heb leren rijden in de sneeuw van december 2010 met een achterwiel aangedreven wagen en daarna blijven rondtoeren met een voorwiel aangedreven wagen op zomerbanden. Nooit problemen gehad. Ik stoor mij het meest aan het feit dat de een groot deel van de Belgen het vermogen om deftig en vooruitziend te rijden, verliest bij wat regen of sneeuw.

RoCo 13:29
afbeelding van RoCo

(Verse) sneeuw is geen probleem, ik heb het niet voor ijs (ijzel of vastgevroren smeltsneeuw)

Opgegroeid in een gehucht. De strooidiensten kwamen als er zout over was en als ze de rest van de gemeente al gedaan hadden. Waardoor er wel wat sneeuwpret mogelijk is :)
Jammergenoeg is er in real life geen resetknop en kosten foutjes serieus wat geld.

Tot nu toe alleen maar met voorwielaandrijving in de sneeuw gereden.
De auto van mijn moeder (met achterwielaandrijving & zomerbanden) blijft die paar dagen per jaar gewoon in de garage staan, zeker als het enkel maar voor het plezier is.

Kevin 14:35
afbeelding van Kevin

Ik kijk er naar uit nog eens met mijn Seat in de sneew te toeven. Ik heb ook ervaring met achterwielaangedreven wagens en doorrijden over de sneeuw. Je moet gewoon een paar gouden regels in je hoofd houden en dan valt het allemaal best wel mee.

Sven772 16:08
afbeelding van Sven772

Naast het gebruik van 2e versnelling een extra tip om aan te zetten in diepere sneeuw : wagen laten schommelen = koppeling zachtjes laten komen tot de auto niet meer echt vooruit kan door de sneeuwhoop (geen extra gas !), koppeling lossen waardoor de auto achteruit schommelt, terug opvangen door koppeling te laten komen, en dit herhalen tot de auto loskomt. Tip 2 bij voorwiel- en vierwielaandrijving om op gladde baan aan te zetten : stuur losjes vasthouden en zachtjes links en rechts draaien om te zoeken naar grip. Bij gevoel van grip stuur lossen, de auto vindt zijn weg zelf. Eénmaal de auto in beweging, stuur weer vastnemen en rijden. Alles Slo-mo, overmatig gas en 1e versnelling is uit den boze.

Glenn 16:14
afbeelding van Glenn

Er is maar 1 regel: voldoende afstand houden. Heb tot voor een paar jaar altijd met rwd en zomerbanden gereden. Lukt perfect mits wat vooruitziend te zijn. Maar dat geld voor iedere auto op zomerbanden in de winter, want de grootste beperking is op tijd gestopt geraken. Neemt niet weg dat met fatsoenlijke winterbanden het een heel pak rustiger en veiliger rijden is.

Ponrow 20:59
afbeelding van Ponrow

Geen probleem mee (kijk er stiekem altijd naar uit maar het hoeft voor mij niet te lang duren die sneeuw), alleen wel een probleem met mensen met een 4x4 die komen bumperkleeven(ookal reed ik de toegestane snelheid) omdat ze denken dat ze met hun 4x4 alles aankunnen...

Voor de rest winterbanden en gewoon anticiperen en je komt al een heel eind al ben ik eens benieuwd ofdat winterbanden van 225 breed wel goed gaan werken in de sneeuw/ijzel...

B4 21:46
afbeelding van B4

Ik zie er wel tegen op... vooral vanwege de andere weggebruikers die niet durven rijden en zeker aangezien de planning bij ons (taxi) helemaal in het honderd loopt...

Quin 11:47
afbeelding van Quin

Ik rijd wel graag in de sneeuw, ware het niet dat België vol met broekschijters rijdt. Je moet nu ook niet de held uithangen in zo'n weer, zoals sommige 4x4-rijders die denken dat ze dan alles kunnen. Maar hele tijd tussen 10 en 15kph rijden is nu ook niet echt veilig.

Afstand houden, geen bruuske bewegingen, winterbanden erop en je zou niet veel later op je werk kunnen zijn (als iedereen hetzelfde deed ;-)).

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws