Vraag: Mogen zwakke weggebruikers de wet 'veilig' overtreden?

vraag-zwakke-weggebruiker

Grote ontsteltenis in de politierechtbank, want een zoon van een verkeersexpert kreeg zijn verkeersboete na een fietsovertreding kwijtgescholden omdat 'hij de wet veilig overtrad'. De wet veilig overtreden als zwakke weggebruiker, moet dat kunnen volgens jullie?

Spring even mee naar de politierechtbank, daar betwiste een vader de verkeersboete die zijn zoon kreeg nadat die met de fiets zo'n 30 meter tegen de rij-inrichting reed in plaats van het fietspad te volgen aan de overkant van de straat. Volgens de vader, een verkeersexpert aan de UGent, deed zijn zoon dat om op die manier 4 gevaarlijke kruispunten te vermijden. de rechtbank gaf de overtreder gelijk en liet de boete van 55 euro vallen. Een gevaarlijk precedent zou je kunnen zeggen.

Alleen... moeten zwakke weggebruikers niet in staat zijn om de wet te overtreden als het veilig is? Dat klinkt neergeschreven compleet ridicuul maar spring even mee naar die oversteek aan een compleet verlaten kruispunt om 12 uur 's nachts. Moet je daar als voetganger echt twee minuten met je vingers staan draaien tot het licht op groen springt? Want geef toe, jij steekt ook waarschijnlijk over, rood of niet.

Idem voor sommige fietssituaties. De omgeving kan de fietser bijvoorbeeld verplichting over te steken om op een fietspad te gaan rijden maar wat als die fietser eigenlijk 10 meter verder een straat in moet. Wat is dan de meest gevaarlijk/ verkeersremmende situatie; een fietser die twee keer een manoeuvre moet maken of een fietser die even 10 meter over het voetpad bolt.

Het is een discussie die we graag met jullie willen voeren in de reacties. Is de wet de wet (met goede reden) of mogen zwakke weggebruikers legaal de wet overtreden als dit de veiligheid ten goede komt? Bespreek!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Yeelen 13:47
afbeelding van Yeelen

Ik vind dat het moet kunnen (het moet wel veilig blijven), maar het is even goed een discussie van stadsplanning enzovoort als een discussie van wetgeving. Als er een fiets- of voetpad aangelegd wordt dat het kortste/veiligste traject aflegt, dan is er ook geen nood om de wet te overtreden.

John 14:29
afbeelding van John

Moet zeker kunnen. Een situatie als deze waarbij een rechter zich naast "de wet" neerlegt, bewijst dat "de wet" niet naar de realiteit is vertaald. Bijgevolg moet de wetgever dan maar bijkomende regels vastleggen om zulke situaties te regelen.

Doet mij ook wat denken aan Urbanus zijn sketch over de bankoverval: de politie had gezien dat er een overval bezig was, dus zijn ze snel eerst aan de andere kant van de stad een fietser gaan arresteren die scheef op zijn zadel zat.

Jef 16:30
afbeelding van Jef

Liever niet. Het is nu op vele plaatsen in de stad al moeilijk om alle kanten op te kijken als je uit je uitrit/garage komt. Als je ook nog eens moet rekening houden met "spookfietsers" wordt het er niet veiliger op volgens mij.

andre123 19:50
afbeelding van andre123

de wet is er voor iedereen,ik ga er ook niet altijd mee akkoord,maar als iedereen op zijn manier gaat interpreteren,waarvoor zijn er dan nog wetten.
wat als er iemand de voorangsregels bv nu eens niet veilig vind.............

Markske 21:35
afbeelding van Markske

Of misschien kan die fietser even 10m te voet gaan met de fiets aan de hand?
Ik rij toch ook een eenrichtingsstraat niet aan de verkeerde kant in omdat mijn garage 50m verderop is?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws