Vraag: Hoe ervaren jullie het Rode Kruis-punt?

vraag-rode-kruis

Was je gisteren op de baan dan zal je ze heus zijn tegengekomen aan de rode lichten, rotonde of andere verkeerspunten; de Rode Kruis-vrijwilligers. Met de jaarlijkse stickeractie om zo geld in de kas te krijgen van de lokale afdelingen. Vloek of zegen? We vragen het aan jullie...

Jaarlijkse mobiliteitsgewoontes? Een staking van de NMBS, luchtverkeer dat lam ligt door 2 centimeter sneeuw en de Rode Kruis-actie. Al moeten we toegeven dat die laatste iets minder ingrijpend is dan de eerste twee. Alhoewel, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers weet het Rode Kruis jaarlijks miljoenen binnen te halen voor lokale afdelingen (vorig jaar bracht de verkoop nog 3,2 miljoen op).

Al is vaak niet iedereen tevreden met de manier waarop het Rode Kruis de actie organiseert. Met files aan de verkeerslichten en in sommige gevallen zelfs zure blikken als je jouw raampje niet naar benden draait. Uitzonderingen, dat wel. Al kan je zeker iets zeggen over de verkeersveiligheid als je minderjarigen vrijwillig tussen de auto's stuurt aan drukke kruispunten of rotondes.

Wat vinden jullie van de actie? Vloek of zegen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
KE 18:33
afbeelding van KE

Ik koop nooit stickers. Dat ze eens komen met een balpen ofzo, iets die nuttig is: koop ik meteen. Hoef niets dat je meteen de vuilnisbak in kiepert.

Nikolas 01:17
afbeelding van Nikolas

Als rode kruis vrijwilliger die al jaren lang verkoopt ben ik zeer blij dat zovelen een sticker kopen, bedankt hiervoor !
Veel mensen reageren er wel op met een variant van "Ik steun alle andere doelen". Geen probleem en zelfs zeer begrijpbaar, niemand kan alles steunen.
Maar, en dit stoort me wel, een aanzienlijke minderheid reageert kwaad of lacht me zelf uit. Ik kan maar niet begrijpen hoe men zo kan reageren tegenover een vrijwilliger die zijn vrije tijd besteed om mensen te helpen.
Nochtans heb in al mijn jaren heb ik nog nooit iemand gezien die kwaad reageerde omdat ik hem/haar gratis verzorgd heb met hulpmiddelen die wij betalen...
Wat ik wel merk is dat niet iedereen genoeg ingelicht is over het rode kruis:
- i.v.m. de reactie van 4663: Vele mensen kopen geen sticker omdat men vermoed dat er teveel geld naar de directie gaat. Nochtans blijft 96% van de opbrengst binnen de lokale afdelingen die volledig uit vrijwilligers bestaan. Zouden wij als vrijwilligers met zovelen jaarlijks stickers zitten verkopen als we zouden vermoeden dat het merendeel van het geld nutteloos besteed wordt ?
- I.v.m. de reactie van Berre: Voor buitenstaanders komt onze werking op preventie acties soms vreemd over. Om op een evenement goed hulp te kunnen bieden hebben we een voorafbepaalde structuur nodig die zo correct mogelijk gevolgd wordt. Bij grote evenementen zorgen we dat iedereen op een bepaald gebied helpt om zo geen lege gebieden te krijgen. Naar gelang van de situatie en de beschikbaarheid van ploegen wordt een dan beslist een mobiele ploeg te sturen naar dit slachtoffer, de sector te verlaten om zelf te helpen, enzovoort. Toen de 2 vrijwilligers zo gereageerd hebben zal dit geweest zijn omdat ze dachten dat dit beste oplossing was. Denk er ook aan dat wij ook maar mensen zijn, we kunnen niet altijd alles perfect genoeg inschatten om steeds de juiste beslissing te maken

Wil dit alles zeggen dat ik akkoord ben met elke beslissing van het Rode Kruis ? Nee, natuurlijk niet, er zijn gewoon teveel beslissingen. Als het aan mij lag zouden we enkel verkopen aan kruispunten waar we geen verkeershinder veroorzaken. Maar ik ga me hiervoor zeker niet minder inzetten voor het rode kruis. Uiteindelijk doe ik dit om mensen te helpen, niet om een organisatie te helpen.

Jelledr 13:40
afbeelding van Jelledr

Noem het gierig, maar ik geef gene euro uit aan zogenaamde goede doelen. Zeker het rode kruis of music for life niet.

Maar jaarlijks heb ik wel al 100den euro’s gegeven aan lokale doeleinden. Mensen in nood, mensen slachtoffer van handicap, sportverenigingen, jeugdbeweging...

4g63 15:09
afbeelding van 4g63

Heb het niet echt met vele goede doelen omdat het salaris van directeurs en management regelmatig 6 cijfers bevat, al zijn er ook die rond de 50 a 60 duizend euro zitten wat bij mij op meer sympathie kan rekenen. Men claimt dan dat dit minder is dan private ondernemingen maar die halen hun geld niet uit giften en de prestatie druk, owv de cijfers die er moeten zijn, is toch een paar niveau's hoger.
Zelf koop k weinig of niets van eender welk goed doel tenzij k dat kan gebruiken; geef wel een paar euro klein geld iedere keer.
Is voor hun puur centjes die binnen komen en heb dan niks in huis gehaald dat k niks aan heb.

Berre 12:14
afbeelding van Berre

Geen fan van die acties. Vorige donderdag pak drukker dan normaal in de Leopold II tunnel richting basiliek. Dacht eerst aan ongeval of afgesloten rijstrook op de keizer karel maar nee hoor, het was de stickerbrigade.

Ik koop ook nooit stickers. Heb ooit hulp gaan vragen bij het rode kruis tijdens Gentse feesten (niet voor mijzelf) en kreeg een njet van 2 verschillende medewerkers. "wij zijn enkel verantwoordelijk voor dit plein mijnheer, niet voor de omliggende straten"

Enfin ik ga niet veralgemenen natuurlijk, het rode kruis is nodig maar inderdaad eens iets nuttig verkopen én op een andere manier/plaats zou beter zijn. De meeste mensen die in ken vinden het in ieder geval irritant.

Koen V 17:19
afbeelding van Koen V

Lastig als ge met de moto tussen de auto's wilt filteren aan een druk kruispunt.
Die lopen daar in de weg :-)

Uw reactie