Vraag: Hoe ervaren jullie het Rode Kruis-punt?

vraag-rode-kruis

Was je gisteren op de baan dan zal je ze heus zijn tegengekomen aan de rode lichten, rotonde of andere verkeerspunten; de Rode Kruis-vrijwilligers. Met de jaarlijkse stickeractie om zo geld in de kas te krijgen van de lokale afdelingen. Vloek of zegen? We vragen het aan jullie...

Jaarlijkse mobiliteitsgewoontes? Een staking van de NMBS, luchtverkeer dat lam ligt door 2 centimeter sneeuw en de Rode Kruis-actie. Al moeten we toegeven dat die laatste iets minder ingrijpend is dan de eerste twee. Alhoewel, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers weet het Rode Kruis jaarlijks miljoenen binnen te halen voor lokale afdelingen (vorig jaar bracht de verkoop nog 3,2 miljoen op).

Al is vaak niet iedereen tevreden met de manier waarop het Rode Kruis de actie organiseert. Met files aan de verkeerslichten en in sommige gevallen zelfs zure blikken als je jouw raampje niet naar benden draait. Uitzonderingen, dat wel. Al kan je zeker iets zeggen over de verkeersveiligheid als je minderjarigen vrijwillig tussen de auto's stuurt aan drukke kruispunten of rotondes.

Wat vinden jullie van de actie? Vloek of zegen?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 13 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
KE 18:33
afbeelding van KE

Ik koop nooit stickers. Dat ze eens komen met een balpen ofzo, iets die nuttig is: koop ik meteen. Hoef niets dat je meteen de vuilnisbak in kiepert.

Wim 11:37
afbeelding van Wim

ik koop ze wel, maar soms zijn dat zo'n gevaarlijke situaties, dat daar nog niet meer ongevallen mee zijn gebeurd

Nikolas 01:17
afbeelding van Nikolas

Als rode kruis vrijwilliger die al jaren lang verkoopt ben ik zeer blij dat zovelen een sticker kopen, bedankt hiervoor !
Veel mensen reageren er wel op met een variant van "Ik steun alle andere doelen". Geen probleem en zelfs zeer begrijpbaar, niemand kan alles steunen.
Maar, en dit stoort me wel, een aanzienlijke minderheid reageert kwaad of lacht me zelf uit. Ik kan maar niet begrijpen hoe men zo kan reageren tegenover een vrijwilliger die zijn vrije tijd besteed om mensen te helpen.
Nochtans heb in al mijn jaren heb ik nog nooit iemand gezien die kwaad reageerde omdat ik hem/haar gratis verzorgd heb met hulpmiddelen die wij betalen...
Wat ik wel merk is dat niet iedereen genoeg ingelicht is over het rode kruis:
- i.v.m. de reactie van 4663: Vele mensen kopen geen sticker omdat men vermoed dat er teveel geld naar de directie gaat. Nochtans blijft 96% van de opbrengst binnen de lokale afdelingen die volledig uit vrijwilligers bestaan. Zouden wij als vrijwilligers met zovelen jaarlijks stickers zitten verkopen als we zouden vermoeden dat het merendeel van het geld nutteloos besteed wordt ?
- I.v.m. de reactie van Berre: Voor buitenstaanders komt onze werking op preventie acties soms vreemd over. Om op een evenement goed hulp te kunnen bieden hebben we een voorafbepaalde structuur nodig die zo correct mogelijk gevolgd wordt. Bij grote evenementen zorgen we dat iedereen op een bepaald gebied helpt om zo geen lege gebieden te krijgen. Naar gelang van de situatie en de beschikbaarheid van ploegen wordt een dan beslist een mobiele ploeg te sturen naar dit slachtoffer, de sector te verlaten om zelf te helpen, enzovoort. Toen de 2 vrijwilligers zo gereageerd hebben zal dit geweest zijn omdat ze dachten dat dit beste oplossing was. Denk er ook aan dat wij ook maar mensen zijn, we kunnen niet altijd alles perfect genoeg inschatten om steeds de juiste beslissing te maken

Wil dit alles zeggen dat ik akkoord ben met elke beslissing van het Rode Kruis ? Nee, natuurlijk niet, er zijn gewoon teveel beslissingen. Als het aan mij lag zouden we enkel verkopen aan kruispunten waar we geen verkeershinder veroorzaken. Maar ik ga me hiervoor zeker niet minder inzetten voor het rode kruis. Uiteindelijk doe ik dit om mensen te helpen, niet om een organisatie te helpen.

Wim 08:33
afbeelding van Wim

Mooie reactie Nikolas!

Jelledr 13:40
afbeelding van Jelledr

Noem het gierig, maar ik geef gene euro uit aan zogenaamde goede doelen. Zeker het rode kruis of music for life niet.

Maar jaarlijks heb ik wel al 100den euro’s gegeven aan lokale doeleinden. Mensen in nood, mensen slachtoffer van handicap, sportverenigingen, jeugdbeweging...

4g63 15:09
afbeelding van 4g63

Heb het niet echt met vele goede doelen omdat het salaris van directeurs en management regelmatig 6 cijfers bevat, al zijn er ook die rond de 50 a 60 duizend euro zitten wat bij mij op meer sympathie kan rekenen. Men claimt dan dat dit minder is dan private ondernemingen maar die halen hun geld niet uit giften en de prestatie druk, owv de cijfers die er moeten zijn, is toch een paar niveau's hoger.
Zelf koop k weinig of niets van eender welk goed doel tenzij k dat kan gebruiken; geef wel een paar euro klein geld iedere keer.
Is voor hun puur centjes die binnen komen en heb dan niks in huis gehaald dat k niks aan heb.

Berre 12:14
afbeelding van Berre

Geen fan van die acties. Vorige donderdag pak drukker dan normaal in de Leopold II tunnel richting basiliek. Dacht eerst aan ongeval of afgesloten rijstrook op de keizer karel maar nee hoor, het was de stickerbrigade.

Ik koop ook nooit stickers. Heb ooit hulp gaan vragen bij het rode kruis tijdens Gentse feesten (niet voor mijzelf) en kreeg een njet van 2 verschillende medewerkers. "wij zijn enkel verantwoordelijk voor dit plein mijnheer, niet voor de omliggende straten"

Enfin ik ga niet veralgemenen natuurlijk, het rode kruis is nodig maar inderdaad eens iets nuttig verkopen én op een andere manier/plaats zou beter zijn. De meeste mensen die in ken vinden het in ieder geval irritant.

andre123 10:19
afbeelding van andre123

ik koop wel elk jaar eens sticker,gewoon omdat ik denk dat het geld aan eigen volk besteed wordt,niet aan vreemdelingen of of vreemde landen waar je nooit enige controle hebt over het bedrag dat in verkeerde handen terechtkomt,voorbeelden genoeg.
hier komen ze met de stickers elk jaar aan huis,dikwijls zijn het dan bekende mensen waar je moeilijk kan weigeren,toch vind ik het een beter oplossing dan overal het verkeer te stremmen met gevaarlijke en ergerlijke toestanden tot gevolg.
wat de stickers betreft,vind ik ook maar een rare keuze,hoeveel verdwijnen er rechtstreeks in de vuilbak bv?

Mathieu 10:35
afbeelding van Mathieu

Andrei123, dit komt van Wikipedia:

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie waarvan de werking in zeven basisbeginselen is gegoten: menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid (ook wel universaliteit genoemd). Deze beginselen vormen de grondslag voor alles wat het Rode Kruis doet en worden weerspiegeld in alle acties van de vrijwilligers van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is met bijna 100 miljoen leden, vrijwilligers en supporters en 189 nationale organisaties de grootste humanitaire organisatie in de wereld.

Denk je nu echt dat al het geld in België blijft voor de "eigen" bevolking?
Wat denk je dat het Belgische Rode Kruis gaan doen is in Italië en Calais met al de gestrande vluchtelingen?
Volledig foute redenering man.

On topic: Ik vind het een levensgevaarlijke en agressieve manier van verkopen. Dit steun ik niet. Ik doe elke dag de N60 van Gent naar Oudenaarde en omgekeerd, veel kruispunten met verschillende situaties aan elk kruispunt. Heb ze daar ook al zien staan en ik keur dit niet goed. De organisatie op zich en de vrijwilligers vind ik top! En als ik kan zal ik ze wel op een andere manier steunen zoals ik al gedaan heb. (bloed geven, kleine storting doen)

andre123 11:57
afbeelding van andre123

ff kleine opmerking,het rode kruis zie ik hier wel in de straten,bij evenementen,sportwedstrijden,overal waar veel volk is is ook het rode kruis aanwezig om onze mensen te helpen waar nodig is.
wat zie je van al die andere hulporganisaties?just NIKS.of ja hun rekeningnummer!!!!!!!
iedereen zijn mening en zijn keuze,wat mij betreft zijn hier mensen genoeg die hulp nodig hebben

Mathieu 12:24
afbeelding van Mathieu

Ja, dat klopt. Zoals gisteren op de 10 miles. Dat was ook het Rode Kruis.
Maar het gaat niet enkel naar de "Belgen", dat was mijn punt.
Het gaat ook naar vreemdelingen, zowel in België als in het buitenland.

Koen V 17:19
afbeelding van Koen V

Lastig als ge met de moto tussen de auto's wilt filteren aan een druk kruispunt.
Die lopen daar in de weg :-)

John 21:45
afbeelding van John

De bedelaars aan kruispunten in Brussel hebben op dat vlak meer ervaring. Zij gaan opzij als ze moto's zien komen :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws