Mist nieuwe BMW 3 Reeks Hofmeister-knik?

BMW 3 Reeks Touring Hofmeister knik

De nieuwe stationwagenvariant van de 3 Reeks breekt compleet met de Hofmeister-knik. Een stijlelement dat even typisch BMW is als de niertjes vooraan in de grille. Het probleem daarmee? Herken jij in een oogopslag de 3 Reeks Touring uit deze vier plaatjes? Nou, dat dachten we al.

Heb je het over BMW-design, dan gaat het vaak over de typische grille vooraan. De niertjes zeg maar. Al worden ze sporadisch ook neusgaten genoemd. Daarnaast heeft het Duitse merk echter nog stijlkenmerken. De ronde angel eyes als koplampen bijvoorbeeld. Al is er ook de Hofmeister knik.

Wilhelm weet het wel

Die knik aan de zijruit werd verzonnen door, jawel, Wilhelm Hofmeister. Of iets correcter, Hofmeister stond aan het hoofd van BMW's designteam toen de knik het levenslicht zag begin jaren 60. Het was een designaccent dat prompt decennia mocht dienen op zowat elk model van BMW. Zelfs Chris Bangle, de meest excentrieke designer die BMW ooit beslissingsrecht gaf, durfde niet aan de knik komen.

BMW 3 Reeks Touring Hofmeister knik

Het lijkt er echter op dat BMW in een zoektocht naar een nieuwe identiteit alle vaste gegevens op de korrel wil nemen. Neem nu de grille die steeds meer groteske proporties aanneemt. De Concept 4 toont zelfs twee rechtopstaande nieren, in plaats van horizontale exemplaren. En de knik? Die moet blijkbaar ook op de schop.

Volvo 3 Reeks

Zo lijkt het wel als je naar de nieuwe 3 Reeks Touring kijkt. Langs de flank is die bijna onherkenbaar BMW. Want het sportief knikje op het einde van de raamlijn is vervangen door een meer subtiele pennentrek. Het gevaar daarvan is evenwel dat BMW daardoor een deel van haar "flank-charme" verliest. Iets dat pijnlijk duidelijk wordt als je er een V60 bij sleept.

BMW 3 Reeks Touring Hofmeister knik

Zoals je kan zien zijn de proporties tussen glas en carrosserie én de vorm van de glaspartij vrijwel identiek. Wat vinden jullie? Een storm in een glas water of moet BMW dringend op herbronningskamp?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Vette Cor 00:13
afbeelding van Vette Cor

Geen dubbele ronde koplampen meer, geen mooi gestileerde twee afzonderlijke niertjes ipv 2 aan elkaar gesmolten barbecue-roosters, geen hofmeisterknik, geen sharknose, geen achterwielaandrijving voor de kleinste modellen,.... dit zijn geen BMW's meer. Vormeloze eenheidsworst is het geworden die evengoed uit pakweg Kazachstan afkomstig kan zijn ipv Bavaria.

Uw reactie