Vrijdag Fandag: Alfa Romeo 159 SW Ti Q4

Alfa Romeo 159 Q4

Autofans, ze koesteren hun wagen als hun dierbaarste goed. Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor deze liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Beginnen doen we met, vaste reageerder, Dries De Brabander. Een West-Vlaming die in het bezit is van een Italiaans schone. Namelijk een Alfa Romeo 159 SW, of zoals Dries haar noemt: "Een auto met onsterfelijke looks, degelijke performance en goede dagelijkse bruikbaarheid!"

Naam: Dries De Brabander
Leeftijd: 22 fysiek, 12 mentaal
Wagen: Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q4
Eigenaar sinds: Januari 2012
Vorige wagens: Hyundai Gallopper (geïmproviseerde lesauto van m'n ouders), Volvo S60 2.4d

Het verhaal

Geschiedenis
Ik was al fan van de 159 van bij de introductie! Toen er enkele jaren geleden een artikel op het internet stond met de vraag “Welke auto moet je nu kopen die binnen 30 jaar nog knap is” kon ik maar aan één auto denken, de Alfa 159. Ik was trouwens niet alleen. Vanaf dat moment besefte ik dat ik een droomwagen had die binnen bereik lag!

Dus begon het dromen, sparen en nog wat dromen. Na twee jaar in de Volvo hadden we plots een auto te kort in het gezin. Dus heb ik me, goedwillig als ik ben, opgeofferd om de Volvo door te schuiven en te zoeken naar de Alfa 159. Ik wou geen half werk doen , dus niets onder de 200PK. En aangezien ik winter & zomer, dag & nacht op de baan moet koos ik ook voor 4x4.

Dan was er nog de uitvoering. Dat stond nooit der discussie, het moest een Ti zijn! De zoektocht naar een Ti Q4 kon beginnen. De Benzine bleek niet haalbaar voor mij (een 3.2 V6 was onbetaalbaar qua verzekeringen en verbruik met mijn rijstijl). Dan maar de 2.4 Diesel met 210 Pk.

Na enkele maanden rondzwerven op Duitse en Belgische autosites keek een maat van me voor de grap eens op 2ehands.be. Daar stond ze, een 2.4 Ti Q4! Snel een afspraak gemaakt en eens gaan kijken. Op woensdag heb ik haar gespot, zaterdag had ik een testrit en op donderdag stond ik al met het nummerbord in de hand bij de verkoper! Ik heb de 2 weken erna in een uiterste staat van gelukzaligheid gelopen. Na anderhalf jaar zoeken had ik ze eindelijk, en teleurstellen deed ze zeker niet. Integendeel, elke dag ontdekte ik iets aan m'n Alfa dat ik super vond!

AutoFan #1: Alfa Romeo 159 SW Ti Q4

Wat zou je anders aanpakken?
Zoeken naar een model dat van bij een dealer komt. Hoewel ik nooit garantie nodig heb gehad voelde ik in m'n onderbuik toch altijd “wat als...”

Misschien zou ik zelfs kijken naar een Brera 1750 TBi. Want het verbruik van de 1750 TBi ligt echt niet ver van de 159 2.4 JTDm. Een SW (break) heb ik toch niet echt nodig want de eerste paar jaar staan kinderen nog niet op de planning.

Waar krijg je een glimlach van?
Het tijdloze design! Als ik ze op m'n vorig werk parkeerde moest ik een 50-60m wandelen naar de deur en ALTIJD keek ik eens om naar die knappe neus, naar de schitterende velgen, naar de rode remklauwen,... 's Middags, als m’n vorig werk er op zat waren dat de beste 60m die een mens kon wandelen.

Nu staat ze bij mijn nieuw werk geparkeerd voor de ruit. Als ik aan het werk ben kijk ik af en toe eens om naar buiten. Vroeger stond ze met de neus naar de straat (onder het mom: “De mensen mogen ze van haar beste kant zien”). Maar na enkele weken op een vuile achterkant aan te kijken (de kofferklep is vuil na letterlijk 500m te rijden!), heb ik een lekker egoïstische beslissing genomen. Nu staat ze met de neus naar de ruit geparkeerd. Ik kijk om het uur minstens 1x naar buiten, naar m'n Bella!

De motor geeft me ook nog altijd een glimlach. Ze pakt heel erg snel op en sleurt in 4de versnelling heel wat snelle benzine's/diesels weg. Zo kan een Porsche Panamera Diesel niet mee.

Waar word je humeurig van?
Toen ik de standaard radio upgrade naar een Pioneer is er geen 'kous' rond de antenneversterker gedaan. Nu ligt er achter de Pioneer een bakje constant te trillen tegen het metaal van de middenconsole. Eigenlijk kan de Pioneer er makkelijk uit om dat te verhelpen, maar hem er terug in stoppen is echt niet makkelijk. Verder enkel klachten van m'n liefs kant, Genre: “Trek niet zo snel op. die auto bokt hard in putten,...” Allemaal dingen die ik leuk vind als bestuurder. Toegegeven, het is niet de ideale auto om als passagier in mee te rijden.

Kostenplaatje
De aankoopprijs is wat aan de dure kant, maar in België zijn ze zeldzaam. Ik heb dan maar besloten om door de zure appel te bijten. Verder heb ik veel achterstallig onderhoud ingehaald met een totaal aan garagefacturen van om en bij de 2500 euro (Overal nieuwe remschijven + blokken, nieuwe gloeibougies, 2x onderhoud, vier nieuwe banden, velgen herstellen, bekraste onderdelen van het interieur vervangen door nieuwe,...). Verder geen onverwachte kosten of problemen.

Verder: 1350 euro inschrijvingen + wegentaks (900 euro) en 1200 euro per jaar aan verzekering.

Een verbruik van 10l bij heel vlotte rijstijl, 7-8 bij normaal vlotte rijstijl! Rijd je als een bomma (moet je kunnen in een sportieve auto. Ik kan het dus niet!) land je op 7l/100 Km.

AutoFan #1: Alfa Romeo 159 SW Ti Q4

Hamer & beitel
De vorige eigenaar heeft ze laten chiptunen. Ik heb Ti spiegelkapjes geplaatst (titanium kleur). Ik hou van een donkere auto met chromen accenten. Remupgrade komt er binnenkort aan (je kan nooit goed genoeg remmen, deze doet het prima maar trekt na enkele rondjes circuit wel z'n standaard remschijven krom van de hitte).

Verder is de originele radio vervangen door een Pioneer BT-940, is er een Coyote ingebouwd (je rijdt heel erg onmerkbaar heel erg veel te snel. Hulp is dus handig), een dashcam geplaatst voor het filmen van circuit en/of rare momenten op de openbare weg en zijn de Velgen gespoten in het donkergrijs. Ik hou wel van een duistere uitstraling.

Waarom een Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Q4?
De Alfa zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Het verbruik, taksen en verzekeringen doen de kosten nogal stijgen. Maar het gevoel dat je krijgt als je die ene bocht perfect instuurt, de mensen die spontaan naar je toe wandelen op de parking van de Okay om je te feliciteren met je schitterende auto of gewoon de aanblik van m'n Alfa maken heel erg veel goed! Dat het interieur dan nog eens een schitterende plek is om te verblijven maakt nog meer goed.

Blijver of afschrijver
Ik ben iemand die altijd droomt van het volgende! De Alfa heb ik nu een jaar, en ik ga ze nog wel enkele jaren houden. Er zijn nog enkele kleine plannen die ik wil uitvoeren, maar Ik weet ook al wat m'n volgende auto zal worden. Hoewel deze Alfa een schitterende auto is blijf ik niet merktrouw. Ik ga naar wat ik wil gaan, niet naar wat me aangeboden wordt.

AutoFan #1: Alfa Romeo 159 SW Ti Q4

Gegevens

Huidige kilometerstand: 91.000 km
Leeftijd wagen: 11/2007
Motor: 2.4 vijfcilinder turbodiesel
Overbrenging: Zesbak manueel
Topsnelheid: 235 km/u op gps
0 tot 100km/u: 8 sec
Vermogen: 210 Pk stock, bij een dynorun 235Pk
Koppel: 400 nm Stock, 480 bij laatste Dynorun
Aandrijving: permanent 4x4
Gewicht: 1800kg
Gemiddeld verbruik: 9l/100km met mijn behoorlijk vlotte rijstijl.
Rijtaks: € 900
CO2-uitstoot: 199g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (28)

Plaats een reactie
Toffy 18:23
afbeelding van Toffy

Schitterende wagen Dries !! en mooi artikel. Alfa 159 Ti 's rule !

Kevin300 19:12
afbeelding van Kevin300

Echt bloedmooie wagen, soms ben ik echt jaloers da je het aandurft om zulke keuze te maken! Super

Techno Patat 21:56
afbeelding van Techno Patat

Mja, het was inderdaad verstand op nul en gewoon doen! En ik beklaag het me enkel maar als de facturen toekomen (verzekering en wegentaksen zijn geen pretjes :P!)!

Kevin 19:18
afbeelding van Kevin

schone foto's en een leuke tekst! Jouw wagen ziet er erg goed uit!

Mesoerrie 19:29
afbeelding van Mesoerrie

in het echt zelfs nog mooier :p

Kevin 19:35
afbeelding van Kevin

daar kan ik inkomen.. =)

Techno Patat 21:52
afbeelding van Techno Patat

Je hebt hem dan nog niet teruggezien sinds ik m'n velgen herspoten heb :P!

Yeelen 19:37
afbeelding van Yeelen

Tof concept! Ik vind het leuk om te zien wat voor auto's men rijdt (en 'k heb ook al vele uren fora gelezen van mensen die erg veel tijd in hun wagen steken), dus leuk dat er zo een uitgebreid artikel hierover komt! Ook een zeer mooie wagen, inderdaad een goeie combinatie van looks, sportiviteit en praktisch gemak! Goeie keuze, Patat!

Techno Patat 21:52
afbeelding van Techno Patat

Thx, ik lees ook graag fora af van mensen die heel veel tijd aan hun auto hangen! Dan ben ik niet de enige :P!

Louisvdv 19:43
afbeelding van Louisvdv

Zalige wagen! Ik rijd zelf met een 159 SW (1.9JTDm 136pk), dit is echt een beest! :D

hardtailracer 19:51
afbeelding van hardtailracer

"Zo kan een Porsche Panamera Diesel niet mee."

You wish...

Techno Patat 22:01
afbeelding van Techno Patat

Ik wens niet, het is zo. In de tussensprint van 70-80 naar 140 bleef hij een autolengte of 2 achter. Tot zijn grote frustratie! Een Golf V Gti kan in dezelfde sprint ook niet volgen hoor...

Ben overigens benieuwd naar wat jij rijd :-)? Bij deze trouwens ook nog een filmpje van wat ik ermee kan rond de Ring ;-)! http://youtu.be/UxIgKx3xS1M

Rob 20:09
afbeelding van Rob

Panamera Diesel heeft 250 pk en 550 nm koppel, maar weegt bijna 2.000 kg.
Deze Alfa is 200 kg lichter (nog steeds aan de hoge kant btw), dus denk dat het spannend kan worden in dragrace...

Techno Patat 22:00
afbeelding van Techno Patat

0-100 kan ik het vergeten. In de eerste 2 versnellingen is hij begrensd om de differentielen wat te sparen. In derde heeft hij al wat punch, maar vanaf 4e versnelling is het de volle lading en pas dan een snelle diesel! Je doet makkelijk 160 aan het einde van een oprit van de autostrade!

Mario 23:23
afbeelding van Mario

Mooi verslagje!!! De alfa 159 Ti is gewoon een prachtige wagen!!
Ook ik kijk altijd wel eens om als ik weg wandel van mijn 159 Ti. En zet ze niet zomaar overal, ik zoek echt naar een plekje waar ik zeker ben dat mijn bella alleen zal staan ook al moet ik een stuk verder wandelen!!! ;)

Pepito 00:53
afbeelding van Pepito

Een heel leuke voorstelling van je wagen!!
Indeed een zalige en bloedmooie machine om heel trots op te zijn..
Prachtig design en vind het uiteraard geweldig dat je kost wat kost voor een AWD wou kiezen met bijhorende pittige motor (ben Subie owner ;-) )
Nog heel veel rijplezier toegewenst!

Tom Daem 11:46
afbeelding van Tom Daem

Schitterende Alfa. Vrij exclusief zo'n Q4! Mooie keuze. Het enige wat me afschrikt om zelf zo'n auto te kopen zijn taksen/verzekering/verbruik e.d.

Wim 13:21
afbeelding van Wim

Echt topkar, chapeau om zo'n 159 met 2 uitlaten op de weg te houden, ik wil gerust wel eens passagier zijn, maar dat komt er mss nog wel eens van :)

Techno Patat 13:26
afbeelding van Techno Patat

Daar doe ik niet aan mee ze! Ik laat de mensen rijden in m'n auto, ze kunnen er toch niets verkeerds mee doen (awd...) en het is en blijft een rijdersauto hé! Je moet er mee rijden om het te snappen!

@Tom Daem: goedkoop is het niet, leuk wel! En inderdaad, 2.4 Ti Q4's zijn veel te zeldzaam! Volgens de invoerder rijden er slechts een 10-tal in België!

Yvesw 19:23
afbeelding van Yvesw

De zwarte - of duistere, zo u wil - velgen staan hem excellent. Een upgrade die zijn geld waard was. Nu nog een Brera voorbumper ;-)

Techno Patat 20:45
afbeelding van Techno Patat

Antraciet grijs met satijnen vernis. Ze zijn niet helemaal mat, maar ook niet blinkend :-)! Die brera voorbumper doe ik enkel als ik parkeersensoren langs voor ingebouwd krijg ook. En dat is voor de moment nog een groot vraagteken!

Eerst wil ik de middenconsole vervangen door een nieuwe (teveel krasjes en putjes van m'n sleutelhangers) en cruise control inbouwen :-)! De remupgrade is al gedaan ondertussen :-)!

Ripley 14:38
afbeelding van Ripley

Leuk artikel van een echte autofan!

tomv1 07:13
afbeelding van tomv1

Hoe komt het dat je 900 euro rijtaks betaalt voor deze kar?
Ik ben zelf op zoek naar een 2.4 jtd en da's toch normaal een +-550 euro voor deze cilinderinhoud?

Techno Patat 09:01
afbeelding van Techno Patat

Geen idee, ik heb 13 fiscale PK en kheb ze in Januari terug gekregen (toen ik dit ongeveer getypt had) en ik meen me te herinneren dat het rond de 900 EUR was? Het was zeker meer dan 550 allesinds!

Wim J 13:04
afbeelding van Wim J

Ik sluit mij volmondig aan bij uw artikel! zelf heb ik ook een 159 sw Q4 2,4jtd in distinctive uitvoering maar wel met TI velgen. Voor de goede orde is hij langs squadra tuning geweest.
Wat een plezier om audi's en beemers naar huis te rijden op de snelweg.

Techno Patat 23:00
afbeelding van Techno Patat

Update! De roetfilter ligt er uit en er staat een verse tuning op de ecu! De bandjes zetten nu 250,4 paarden en 504nm's op de weg! Feest :-)!

Yeelen 02:19
afbeelding van Yeelen

Ik ben benieuwd! ;)

chuwie 10:11
afbeelding van chuwie

pareltje..
de laatse 159 staan nog gloednieuw in de garage, jammer..

Uw reactie