Vrijdag Fandag: Toyota MR2

Vrijdag Fandag Toyota MR-2

Autofans, ze koesteren hun wagen als hun dierbaarste goed. Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor deze liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Deze week hebben we een Japanse roadster op de planning. "Een klein, onhandig en vooral plezierig racketje met veel beziens", aldus eigenaar Olivier.

Naam: Olivier Goor
Leeftijd: 23
Wagen: Toyota MR2 (ZZW30)
Eigenaar sinds: 2012
Vorige wagens: VW Golf 3 Cabrio, Fiat Barchetta Maggiora Cabrio

Het verhaal

Geschiedenis
Mijn vorige wagen (Barchetta = Italiaans voor klein bootje) was perte totale na een ongeval waardoor ik op zoek moest naar een nieuwe wagen. Ik wou een gelijkaardige auto waarmee ik minder problemen zou hebben dan het Italiaanse bootje. Daarom ging ik samen met Nick Corvers op zoek naar betaalbare alternatieve bolides zoals een MG, Mazda mx5, Honda S2000, Toyota MR2, … . De Honda was te duur om te verzekeren op mijn eigen naam en de Toyota lag meestal iets boven mijn budget. Daarom ging ik kijken naar een Mazda verdeler (Mechelen) die een mooie zwarte Mazda mx5 (bj2002) had staan met weinig kilometers voor iets meer dan 8500€.

Net toen ik met de mx5 een testrit wou maken op een zonnige middag kwam er een trailer opgereden die rechtstreeks van Duitsland kwam met mijn MR2 er bovenop. Toen ik de verkoper vroeg of deze ook te koop stond, bleek de Toyota zelfs 500€ goedkoper. De auto werd van de trailer gereden en bleek in nagelnieuwe staat te verkeren op het stoffen interieur en de velgen na.

Ik had meteen de mogelijkheid om zowel de mx5 en de MR2 te testen en naast elkaar te bekijken. De verkoper vertelde mij meteen dat een testrit met de mx5 overbodig zou zijn nadat ik gereden had met de middenmoter aangedreven MR2. Nadat ik de twee getest had, bleek de ‘Midship Runabout (MR)’ effectief veel krachtiger en vooral veel sportiever bij het nodige bochtenwerk. Ik was meteen verkocht en moest deze MR2 absoluut hebben! Ik maakte meteen een afspraak met de verkoper en kon diezelfde avond nog langskomen met mijn vader, zelf ook een autoverkoper, en nam nog een bevriende autofan (Sam Verbist) mee voor zijn mening.

Vrijdag Fandag Toyota MR-2

Na overleg heb ik nog een deal kunnen sluiten waarbij de eigenaar van de garage mijn velgen en remklauwen nog heeft laten zandstralen en poedercoaten in de kleur die ik wou. De MR2 moest nog ingeschreven worden in België waardoor ik nog tijd had om op zoek te gaan naar een geschikte leverancier die het interieur kon overtrekken naar mijn wensen. Samen met Ben Van Riel ging ik naar ICT in Lier waar ik de kleur van het leder en stiksel kon kiezen. Na drie weken mocht ik eindelijk mijn nieuwe wagen afhalen die volledig gesimoniseerd stond te blinken in de garage.

Wat zou je anders aanpakken?
Om de kosten te drukken heb ik besloten om geen zetelverwarming te laten plaatsen in de passagierszetel. Ik rijd meestal alleen waardoor dit in mijn ogen weggegooid geld (250€) leek. Uiteindelijk had ik even moeten doorbijten en dit toch laten plaatsen zodat ook mijn passagier kon genieten van zetelverwarming. Vooral bij de eerste lenteritten waarbij de temperatuur nog niet optimaal is om het dak te openen.

Waar krijg je een glimlach van?
Doordat de MR2 een middenmotor heeft, lijkt het net een go-kart waarmee je rondrijdt. In de zomer plakt de MR2 aan de baan waardoor het mogelijk is om alle bochten zeer sportief aan te snijden. Als hij dan nog eens net een poetsbeurt gekregen heeft en de kap open kan is dit de max om mee rond te cruisen!

Ook wanneer de weg er nat bijligt en de kap noodzakelijk toe blijft, brengt de MR2 het nodige rijplezier. De achterwielaandrijving is voorzien van een sper waardoor het vrij gemakkelijk is om de auto te controleren bij het uitbreken in de bochten. Dit is natuurlijk niet goed voor de achterbanden waardoor ik deze dus recent heb moeten vervangen.

Vrijdag Fandag Toyota MR-2

Waar word je humeurig van?
Het opvouwsysteem van de cabriokap gaat gemakkelijk en snel neer bij een warme buitentemperatuur doordat het materiaal dan soepeler is. Wanneer de temperatuur onder de 15graden is blijft de kap eerder stroef waardoor het niet gemakkelijk is om deze vast te klikken. Daardoor heb ik nu een klein spleetje vooraan de kap wat voor veel ruis zorgt bij hogere snelheiden (vanaf 130km/u).

Het dashboard en de deuren zijn zoals de meeste Japanse wagens van goedkoper plastiek waardoor dit nogal kraakt. Dit wist ik op voorhand maar wekt soms wel irritaties op bij oneffen wegen.

Motorisch is deze wel super. Dus al bij al valt het nog heel goed mee!

Kostenplaatje
De totaalprijs van de MR2 komt ongeveer op een 9250euro. Voor deze prijs heeft de garagist nog wel een groot onderhoud gedaan en enkele aanpassingen terwijl ik moest wachten tot de papieren in orde waren. In deze prijs zit ook nog de kost voor het lederen interieur.

De onderhoudskosten van deze MR2 vallen zeer goed mee. Enkel de achterbanden en het hoge benzineverbruik zijn een lopende rekening maar dat neem ik er graag bij.

Hamer en beitel
Bij de aankoop van de wagen heeft de garagist de originele velgen opnieuw laten zandstralen en poedercoaten in de kleur die ik wou. Ook de remklauwen kregen een nieuwe kleur (VHT Caliper Paint) die ik heb laten overkomen van Engeland. Andere kleuren waren steeds te rood of te fel oranje.

Vrijdag Fandag Toyota MR-2

Het interieur was voorzien van een zwart/grijs stoffen bekleding. Omdat deze niet meer volledig in orde was heb ik een lederen interieur laten plaatsen bij ICT Lier (Interior Car Tuning). Daar kon ik kiezen uit zeer veel kleuren van leder en stiksel. De zetel voor de bestuurder is ook voorzien van een verwarming waarvan de bediening werd ingebouwd in de middenconsole. Omdat ik de auto unieker te maken heb ik ook het motief van het stiksel kunnen bepalen voor de zetels en de zijpanelen. Zoals jullie kunnen zien is het een Cognac kleurig interieur geworden met een licht beige stiksel.

In de toekomst zou ik nog graag een nieuwe kap plaatsen zodat deze niet meer suist bij hogere snelheden. De voorlichten zijn stilaan wat mat aan het worden dus deze kunnen mogelijk ook vervangen worden door nieuwe (originele) lichten. Op het internet zie je veel video’s van een Team Moon uitlaat die meer vermogen levert en een iets zwaarder geluid produceert. Ik zou deze graag eerst eens in het echt horen om te zien of dit niet overdreven is.

Waarom een Toyota MR2?
Tot nu toe heb ik steeds een cabrio gehad waarvan deze de laagste en kleinste is. Het is dus zeker geen handige wagen waarmee je een lange afstand moet afleggen. Als ik dit soort wagen wou dan was het nu aangezien ik binnen X aantal jaren waarschijnlijk rekening moet houden met verbruik, bagageruimte, comfort, … .

De bagageruimte vooraan is net groot genoeg voor een reserve wiel dat ik vervangen heb door een sportzak. Achter de zetels is ook nog een kleine ruimte waar ik mijn papieren, krik en ander gereedschap in leg. Op reis gaan met een MR2 gaat dus wel als je tevreden bent met een zwembroek en een handdoek ☺.

Blijver of afschrijver?
Indien mogelijk zou ik mijn MR2 graag bijhouden indien ik een ‘tweede’ grotere wagen nodig heb. Zo kan ik in het weekend toch nog eens een ritje maken in een sportievere wagen. Natuurlijk wordt het afwachten of het financieel mogelijk is om een gezinswagen, MR2 en moto te behouden.

Vrijdag Fandag Toyota MR-2

Gegevens

Huidige kilometerstand: 78.000 km
Leeftijd wagen: Tien jaar (2003)
Motor: 1800cc
Overbrenging: Zesbak manueel
Topsnelheid: 220 km/h
0 tot 100 km/u: 7-8 sec
Vermogen: 140 pk
Koppel: 104 Nm
Aandrijving: achterwiel
Gewicht: 1105 kg
Gemiddeld verbruik: 10l/100km
CO2 uitstoot: 178 gram/km

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Cuore Sportivo 22:22
afbeelding van Cuore Sportivo

Leuk autoke, en mooi leder! Op de laatste foto ziet het er een beetje een mini-Gallardo Spyder uit :p

Cuore Sportivo 22:23
afbeelding van Cuore Sportivo

Is dat de Sam Verbist die een 156 Sportwagon had, en heel ff een 159 Sportwagon? (en daarna een Opel :p)

Techno Patat 14:39
afbeelding van Techno Patat

Ik dacht al dat ik die naam ergens van herkende!

OlivierGoor 16:51
afbeelding van OlivierGoor

Klopt! Heeft er nu trouwens een vauxhall grill op gezet ;)

Wim 13:29
afbeelding van Wim

geweldige bak!

Kevin300 12:09
afbeelding van Kevin300

ferme auto, vooral da je het interieur hebt aangepakt vind ik knap!

jurgen 21:09
afbeelding van jurgen

Tip voor u matte koplampen,
Ik had net het zelfde probleem, poetsen met tandpasta en afspoelen, goed inwrijven en 10 min laten staan en daarna afspoelen met water, ze komen er als nieuw uit.

Als ik u nog met iets kan helpen,

mvg

Uw reactie