Vrijdag Fandag: Toyota 1000 Osaka

Vrijdag Fandag Toyota 1000

Autofans, ze koesteren hun wagen als hun dierbaarste goed. Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor deze liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Deze week hebben we terug een Japanner in de garage. De Toyota 1000 is de voorvader van de Starlet en de Yaris. Een betaalbare familiewagen met kleine motoren en achterwielaandrijving.

Naam: Cliff Haerden
Leeftijd: 32
Wagen: Toyota 1000 Osaka
Eigenaar sinds: 2007
Vorige wagens: Peugeot 205, Golf II, Golf III, Skoda Fabia RS, Toyota Carina E, Toyota Hilux, Toyota Avensis, Subaru Outback, Hyundai H1 en nog een hoop andere dingen.

Het verhaal

Geschiedenis
Ik was al enige jaren erg actief binnen Toyotaclub Belgie alwaar ik Evers Classic Toyota’s leerde kennen. De duizendjes hebben mij altijd aangesproken en zeker het model wat ik bezit. De eerste generatie die gekenmerkt is door de “ronde poep”. De wagen had lang stil gestaan maar was draaiende en had eigenlijk enkel opfriswerk nodig. Het was een eerlijke wagen met nog wat reserve onderdelen.

Eens de wagen thuis stond is hij rijklaar gemaakt en zijn de essentiële dingen zoals banden, olie en remmen vervangen met het zicht op enkele meetings doen. Daarna heeft de wagen een tijdje binnen gestaan en enkel occasioneel eens rond de kerktoren gereden doordat ik het druk had met mijn zaak en verbouwingswerken. Nu de laatste paar maanden is er terug behoorlijk wat tijd vrij gekomen en ben ik terug aan de slag gegaan met het vernieuwen van de voorvering alsook wat andere kleinigheden zodat er deze zomer gereden kan worden.

Vrijdag Fandag Toyota 1000

Wat zou je anders aanpakken?
Ik zou zeker op voorhand meer opzoekwerk doen naar de beschikbaarheid van onderdelen. Een simpel veerschoteltje heeft me 3 jaar kopzorgen bezorgd. Ondertussen wel heel erg veel bijgeleerd. Zo is gebleken dat vele onderdelen verbeterde namaak is van Ford. De voorste veerpoten bijvoorbeeld zijn uitwisselbaar doch er is een groot verschil in kwaliteit en uitvoering. De Fords hebben rubberzittingen met een simpel busje in terwijl Toyota uniball systemen gebruikt. Het leuke aan dat verhaal is dat je zonder al te veel moeite bijvoorbeeld een achteras van een Escort MKI of MKII kan plaatsen om andere motor configuraties te kiezen.

Motorisch uitwisselen is niet mogelijk met Ford motoren zonder grote aanpassingen, wel kan er een 3K (1200 – 55pk), 4K (1300 – 62pk) of 5K (1500 – 80pk) in, die laatste twee waren voorzien van een manuele 5 bak. Wisselen is doenbaar in een huis tuin keuken garage in ongeveer een halve dag mits je een beetje uitrusting hebt. Het grote probleem is K motoren vinden, omdat deze nogal populair waren en nog steeds zijn bij onze Afrikaanse vrienden. Als je echt dood wil gaan is er nog altijd de mogelijkheid om een Celica T50 bak met 4AGE motor te plaatsen. Dit is veel recenter maar doenbaar. Vermogens tot 170 pk zijn dan standaard te halen. In een auto van 725 kg is het maar de vraag of dat een goed idee is. Op zich zijn de K serie motoren zeer betrouwbaar en buiten “vapor lock” (verdampen van benzine in de carburator doordat hedendaagse benzine warmere verbranding geeft) kan je er te allen tijde op betrouwen.

Vrijdag Fandag Toyota 1000

Waar krijg je een glimlach van?
Eigenlijk alles, de eenvoud, de omkijkende hoofdjes, de schattige toeter en de eenvoud van het zelf sleutelen.

Waar word je humeurig van?
Zoals alle Japanse wagens uit die tijd is roest toch wel een vijand. Al is mijn wagentje vanbuiten strak en netjes, hier en daar steekt er toch wel eens een lasprobleempje de kop op. Deze zomer zijn de voorste wielkasten aan de beurt. Het gaat hem dan echt om de binnenkant gelukkig, Ik plan van deze opnieuw te maken en dan alles te behandelen met Hammerite. Ik ben naast liefhebber van Japanse wagens ook liefhebber van Hammerite ;-)

Kostenplaatje
De aankoopprijs was een 2000 euro, al de rest van kosten valt wel mee. Ik kan er niet direct een bedrag op plakken maar heel erg veel heb ik er niet aan uitgegeven, ik schat dat de kosten nu langzaam beginnen komen omdat er ook wensen zijn en zoals met iedere hobby bepaal je zelf wat je er aan wil uitgeven. Ik wil hem dit jaar helemaal netjes hebben en dan volgend jaar eens kijken voor classic cobra kuipzeteltjes en een setje Superlight velgen (beter bekend als mini velgjes). Op langere termijn misschien een motor swap.

Vrijdag Fandag Toyota 1000

Hamer en beitel
Veranderingen die ik gedaan heb zijn het plaatsen van een nieuwe uitlaat, remblokjes en revisiesetje, zetels herbekleed en wat andere kleinigheden. Tevens is het voorfront herspoten waar de lampen in zitten en zijn de Sealed Beam lampen vervangen voor Golf MK I lichten die zonder aanpassingen passend zijn.

Waarom een Toyota 1000?
De typische Japanse degelijkheid en eenvoud, de basis van het merk met alle waardes, de fun en het toch wel vrij unieke model. Je wordt er gewoon vrolijk van en is dat niet waar je een hobby voor hebt in de eerste plaats?

Blijver of afschrijver?
Zeer zeker blijver want oude liefde … roest tot het verrekt (Quote door Kevin Freson).

Gegevens

Huidige kilometerstand: 36.500 km
Leeftijd wagen: 1971
Motor: 4-in-lijn 993 cc 8 kleppen
Overbrenging: vierbak met sync (+ achteruit)
Topsnelheid: 137 maar dan heb je “Balls of Steel”. mijn behaalde top is 110 maar 90 voelt stukken beter.
0 tot 100 km/u: Kalenderdagen!
Vermogen: 49 pk
Koppel: 66 Nm
Aandrijving: achterwiel
Gewicht: 725 kg
Gemiddeld verbruik: 6l/100km
Rijtaks: 29,79 euro

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
kurt1 13:03
afbeelding van kurt1

Ik vraag me af wat in deze wagen vrouwen in witte kleedjes uitnodigt hun achterste ertegen aan te schuren... Enige verklaring? is dit gerelateerd aan het afbakenen van hun domein mss?

Quin 13:14
afbeelding van Quin

Beetje vreemde foto's inderdaad, maar wel charmant wagentje ;)

Cliff Haerden 22:30
afbeelding van Cliff Haerden

Ik moest foto's vinden van toen de voorvering nog in mekaar stond :-) aangezien ik bezig ben aan de voorspatborden. Dit waren de enige die ik tegen kwam die gemaakt zijn door beetje fatsoenlijke fotograaf :-)

Techno Patat 13:17
afbeelding van Techno Patat

0-100: Kalenderdagen! Zalig :D!

Leuke auto eigenlijk ook! Ideale auto om zo via de b-wegen een weekje naar Normandië te doen ofso!

adriaan 14:02
afbeelding van adriaan

Beestige leuke wagen! Bewijst dat het niet altijd veel power moet zijn.

Mesoerrie 21:30
afbeelding van Mesoerrie

zalig karretje! zoals hierboven reeds gezegd: het bewijs dat het niet altijd strak moet sturen of veel power moet hebben om leuk te zijn

ik wens je er alvast veel plezierige kilometers mee.

Rob 23:42
afbeelding van Rob

Super gaaf wagentje!
Ik zie mijzelf ook wel een keer zoiets kopen. Voor zomerse weekendjes, lekker onbekende wegen verkennen een beetje aan kloten onder de kap. Heerlijk
Jep, dit werkt inspirerend voor mij...

Peter 18:16
afbeelding van Peter

Leuk om mn eerste auto weer te zien .1979 gekocht 1300 corrola motor ingebouwd,liep als de malle 160km .corrola voorstoelen ingebouwd met hoofdsteunen, midden console +houtenstuur van corrola was een zeer snel karretje erg veel plezier mee gehad

Uw reactie