Vrijdag Fandag: Bond Bug

Vrijdag Fandag Bond Bug

Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor deze liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. De Bond Bug moet zowat het gekste zijn dat er ooit in Engeland is geproduceerd. Met zijn drie wielen, knaloranje kleur en opvallend uiterlijk is het een professionele hoofdendraaier. Eigenaar Rob is alvast helemaal verknocht aan zijn Bug.

Naam: Rob Wessels
Leeftijd: 49
Wagen: Bond Bug
Eigenaar sinds: 1998
Vorige wagens: Reliant Robin 850, Reliant Regal 3/30

Het verhaal

Een Reliant Robin was eigenlijk mijn eerste driewieler, nouja mijn eerste driewieler was een fietsje maar die tel ik niet mee. Ik heb hem gekocht toen ik afhankelijk werd van een auto om naar het werk te gaan. Ik had alleen een motorrijbewijs en met de motor vond ik het te ver en te koud in de winter. De oplossing was een driewieler onder de 400 kg, lekker droog en warm in de winter. Met een rijbewijs A mag je in Nederland een voertuig besturen op 2 of 3 wielen tot een maximaal gewicht van 400 kg. De Reliant Robin heeft 3 wielen, weegt 396 kg en valt dus onder het rijbewijs A. Mijn eerste rit met die driewieler vergeet ik nooit. Ik had trouwens nog nooit met een auto gereden.

Vrijdag Fandag Bond Bug

Wat is de koppeling? met welke pedaal rem ik? Waar zit de 1e versnelling? Onder het rijden keek ik dan ook continu op de pook waar welke versnelling zat. Daarbij moest ik ook nog het verkeer in de gaten houden, ik had het er druk mee. MAAR, ik zat warm en droog. Eenmaal gewend aan het karretje, beviel het driewieler rijden me goed. Ondertussen zijn we 25 jaar verder en rij ik nog steeds met driewielers. Toen ik meer bekend werd in het driewieler wereldje van Reliant kwam ik de Reliant Regal 3/30 tegen. Een knap ding. Het werd dan ook mijn 2de driewieler al moest er veel aan gebeuren. De Regal was in zeer slechte staat. Het was mijn eerste projectje dat ik volledig heb gerestaureerd.

Later toen het internet-tijdperk was aangebroken en ik de Bond Bug tegen kwam op het world wide web in Engeland was ik meteen verkocht. Het heeft toen eigenlijk nog lang geduurd tot ik er één tegen kwam die te koop was. De Bug was in zeer slechte staat, maar omdat er een kenteken bij zat heb ik hem gekocht. Het op kenteken krijgen van een Bond Bug is zeer moeilijk, zeker met de keuring. Hij mag daarvoor maximaal 400 kg wegen (om met een A-klasse rijbewijs te kunnen rijden) en weegt 396 kg. Vier kilo speling is weinig, een beetje polyester en verf en je zit al over die 400 kg, wat betekend: "geen A kenteken".

Vrijdag Fandag Bond Bug

Om aan een Bond Bug te komen valt trouwens niet mee, er zijn er maar 2.268 gemaakt van 1969 tot 1974. Daar zijn er niet al te veel van over. In Nederland zijn er maar enkele, in Engeland - waar de Bond Bug geproduceerd is bij het merk Bond en later bij Reliant - zijn er nog wel te vinden. Je kan hem alleen maar krijgen als rechts gestuurde uitvoering. Alles aan de Bond Bug is functioneel en zonder overbodige luxe. Zelfs de kleur was over nagedacht. Onderzoek had uitgewezen dat de kleur oranje, van alle kleuren, het meest zijn glans behield als de auto vies was.

Het rijden is een aparte beleving. Bochten kun je best wel snel nemen. De wielophanging is erg stug waardoor je eerder gaat driften dan dat de Bug op zijn kant gaat. Maar daar zit een limiet aan, op een gegeven moment krijg je hem best wel op zijn kant. Op drie wielen is het ook best lastig om putdeksels te ontwijken. Doordat de motor achter het voorwiel ligt zit je erg dicht bij de motor, dit veroorzaakt veel lawaai. Het is ook erg krap, je hebt niet veel plaats. Zo trap je met schoenmaat 45 alle pedalen tegelijk in.

Vrijdag Fandag Bond Bug

Er zijn 10 jaar voorbij gegaan vanaf aanschaf tot dat de restauratie klaar was. Van de restauratie van de Bond Bug heb ik een website gemaakt.

Wat zou je anders aanpakken?
Het is maar goed dat ik niet wist hoeveel werk en tijd het Bond Bug project in beslag ging nemen voor ik er aan begon. Vooral het kaal maken van de polyester carrosserie was een hels karwei, er zaten vele lagen verf op die ik er helemaal af geschuurd heb. Het polyester herstelwerk was een hele klus, de carrosserie was erg slecht. Voor de rest, is er niet iets wat ik nu anders gedaan zou hebben aan de Bond Bug.

Vrijdag Fandag Bond Bug

Waar krijg je een glimlach van?
Zodra ik het dak open klap om in te kunnen stappen, krijg ik al een glimlach. Het is een hele aparte ervaring om met de Bug te rijden. Je zit erg dicht op de grond met je achterste, de Bug is aan de zijkanten open, je kunt de nagels onder het rijden bijvijlen op het wegdek. De Bug ziet er voor de jaren 70 erg modern en futuristisch uit.

Waar word je humeurig van?
Echte problemen heb ik niet met de Bug, de techniek is degelijk. De zwakke plekken heb ik aangepast. Waar ik humeurig van word is harde wind en kou, dit omdat de Bug aan de zijkanten open is. Vergelijkbaar door met een auto met open ramen te rijden.

Kostenplaatje
De aanschaf van de Bug was eigenlijk te veel, voor de staat waar hij verkeerde. Maar omdat er een kenteken bij zat heb ik hem toch gekocht. De Bond Bug is getaxeerd door de verzekering op 9000 euro dat zit in de buurt van de totale kosten van de Bond Bug.

Vrijdag Fandag Bond Bug

Hamer en beitel
Er is veel aangepast aan de Bond Bug. Motor en versnellingsbak zijn vervangen van 750cc naar 850 cc. Hierdoor moest de koppeling van de 850 aangepast worden van mechanisch naar hydraulisch koppeling. De koeling is verbeterd door aanpassingen aan carrosserie, origineel is de koeling erg slecht en loopt hij snel te warm. Mechanische benzinepomp is vervangen door elektrische, mechanische ontsteking is vervangen door een elektronische ontsteking, de gelijkstroom dynamo heb ik vervangen voor een wisselstroom dynamo, etc.. Het chassis en de tank had de roestduivel bijna helemaal opgegeten, daar heb ik een roestvrij stalen voor gemaakt. Ik heb er ook 4-punt sportgordels ingezet, dit omdat het een “open” voertuig is en dan is het toch veiliger met de kid’s in de gordels, standaard zitten er zelfs geen gordels in.

Waarom een Bond Bug?
Als je graag bekeken wil worden in je auto, dan is de Bond bug iets voor jou. Want niet opvallen is niet mogelijk. Het is een echte fun car.

Blijver of afschrijver?
De Bug is een blijver, dat is zeker.

Vrijdag Fandag Bond Bug

Gegevens

Huidige kilometerstand: 6.500 km vanaf revisie
Leeftijd wagen: 1973
Motor: 850 cc viercilinder met carburateur
Overbrenging: vierbak
Topsnelheid: 140 (harder durfde ik niet, maar hij had nog wat kracht over)
0 tot 100 km/u: Best snel, exact weet ik het niet.
Vermogen: Niet bekend
Koppel: Niet bekend
Aandrijving: achterwiel
Gewicht: 396 kg
Gemiddeld verbruik: 4,5l/100km
Rijtaks: Belastingvrij (Nederland)

Vrijdag Fandag Bond Bug

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
peter 13:26
afbeelding van peter

Hoi
Zeer mooi geschreven,nog veel plezier met je bugje

Ronny 15:46
afbeelding van Ronny

Je hebt er een leuk verhaaltje van gemaakt Rob

Paulo 17:35
afbeelding van Paulo

dag Rob,

Leuk verhaal om te lezen, daar drinken wij vanavond een pint op.

Mario 17:46
afbeelding van Mario

Kijk nu naar Wheeler Dealers, grappig ging er op googelen en kwam hier terecht.

Hoi Rob mooi gedaan.

Rob. 08:54
afbeelding van Rob.

Allemaal bedankt voor de leuke reacties.

De Bond Bug is inderdaad bij Wheelers Dealers op tv geweest, dit was i.v.m. zijn 40 jarig jubileum

Gr Rob.

Jan en Paula giepmans 14:49
afbeelding van Jan en Paula giepmans

Geweldig Rob wat een werk en wat is het goed gelukt.
We hebben alles gekeken. Je kunt trots zijn op je zelf.
En nu maar genieten. Groetjes jan en Paula.

sandra 11:17
afbeelding van sandra

Ik ben heeeeeeeeel trots op je.
liefs Sandra xxx

Hans 22:12
afbeelding van Hans

Knap werk maar een mooi resultaat.
Hij mag gezien worden

Uw reactie