Wij gingen op koffie met de man achter Antwerp Classic Car Event

Antwerp-Classic-Car-Event

Denk je aan succesverhalen in het land der classic car events, dan kan je niet naast Manuel Stappaerts, de bezieler van Tour Amical en het daarbij horende Antwerp Classic Car Event. Met de 15de editie van de Tour om de hoek is het tijd om een praatje te slaan met de rasechte Antwerpenaar.

Volg je Autofans al een tijdje, dan heb je zeker al gehoord van het Antwerp Classic Car Event. Een evenement voor oldtimers dat ondertussen is uitgegroeid tot één van de grootste in Europa. Straf, als je weet dat het eigenlijk een verlengstuk is van Tour Amical, een vriendschappelijke tour doorheen Europa uitgevonden door Antwerpse ondernemer Manuel - Manu - Stappaerts. Met editie 2018 om de hoek, leek het ons een goed moment om met de man op koffie te gaan (al was het eerder een lunch).

Laat ons beginnen bij het begin, van waar komt Tour Amical?
Manu - Wel, 15 jaar geleden besloot ik met enkele vrienden een roadtrip te maken richting het Zuiden van Spanje met onze klassieke wagens. 5 wagens, tien mannen. Want onze vrouwen wouden we hier niet mee belasten. Dat was de eerste editie, al duurde het nog eens 4 jaar (nvdr: tot 2005) voor editie nummer twee van start ging. Toen al met 8 auto's en dus 16 personen.

Mijlenver van het aantal deelnemers dit jaar...
Manu - Dat kan je wel zeggen. Maar liefst 250 teams nemen deel, goed dus voor 500 personen zonder dat we mecaniciens en mensen van de organisatie meetellen. Daarnaast hebben we ook nog de Antwerp Classic Tour, Antwerp Grand Tourismo Tour, de Mixed Tour voor mannen én vrouwen en de Tour Americal in 2018.

Heb je geen heimwee naar de oude tijden, zonder al die drukte?
Manu - We zitten nu wel aan de limiet, maar zolang het 'plezant' blijft om te doen zie ik geen probleem. Vroeger was natuurlijk anders. Al was het maar om een hotel te boeken. Nu we groter zijn krijgen we natuurlijk toegang tot uitzonderlijke evenementen. Zo kregen de deelnemers van 2016 bijvoorbeeld de kans om op het F1-circuit van Monza te rijden en overnachten we in de oude Fiat-fabriek in Italië.

Antwerp-Classic-Car-Event

Besef je zelf hoe groot Tour Amical en Antwerp Classic Car Event aan het worden zijn?
*Manu - Elk jaar iets meer en iets beter, daar ga ik van uit. Zo ook voor het Antwerp Classic Car Event (ACCE). Dat is natuurlijk gekomen uit het feit dat we voor de Tour Amical allemaal samen kwamen om de auto's op te laden. Ooit aan een klein café, nu in Brasschaat met een tweedaags feest voor de klassieker. Al is het ook fijn dat automerken willen meewerken aan het gebeuren. Zo zal Jaguar er haar I-pace laten zien en BMW haar i8 Roadster. *

Waarom werkt het zo goed?
Manu - Het Antwerp Classic Car Event volgt dezelfde formule als de Tour Amical; het mag allemaal niet belachelijk duur zijn. Zo kunnen mensen twee dagen lang gratis komen kijken naar klassiekers, mag je gratis parkeren als je wagen gebouwd is voor 1990 en is het een mix van klassieke en moderne wagens. Met denk aan merken zoals Jaguar, Porsche, BMW, Lamborghini en Bentley die er hun nieuwste modellen komen etaleren.

We kijken er alvast naar uit!
Manu - Ik ook!

Meer info over ACCE 2018 te Brasschaat:
05/05 en 06/05: ACCE 2018
06/05 en 06/05: Antwerp Classic Tour
06/05: Antwerp Grand Tourismo Tour