Gelukkige 20e verjaardag, Fiat Barchetta!

In 1995 lanceerde Fiat de Barchetta, ongeveer twee jaar na de Coupé. Daarmee had Fiat plots twee aantrekkelijke modellen in het gamma.

De Coupé en Barchetta lagen dan wel een heel stuk uit elkaar qua design, hun ontwikkeling liep nochtans gelijk op. Er was zelfs een moment waarop de Barchetta als een open versie van de Coupé werd voorgesteld door de ontwerpers, onder de naam 'Diavola'.

In 1990 al kregen de designers van het Fiat Centro Stile de opdracht om een roadster te ontwikkelen op het platform van het Tipo B-model, later gelanceerd als de Punto.

De ingenieurs gingen aan het werk en na drie jaar van ontwikkeling kwamen ze met de Barchetta op de proppen. De naam is Italiaans en betekent bootje, iets wat je op basis van de vorm niet slecht gekozen is.

fiat-barchetta-1995-2005

grote namen

De Barchetta was de opvolger van de Spiders uit de jaren '60 en '70 en moet Fiat weer een sportiever en speelser imago geven. Opvallend is dat tijdens de ontwikkeling van de Fiat Barchetta een nieuwe designer aan het hoofd van het Centro Stile kwam. Chris Bangle nam de fakkel over van directeur designNevio di Giusto, die een stapje terugzette. Toch wordt algemeen aangenomen dat Andreas Zapatinas de man was die de vormen van de Barchetta op papier zette.

fiat-barchetta-1995-2005

Zapatinas heeft ook heel wat andere modellen op zijn naam staan. Zo tekende hij de Fiat Bravo/a en maakte hij ook de kofferklep van de Alfa 147 tot wat hij was. Nadien werkte hij bij BMW en Subaru, waar hij de Impreza en B9 Tribeca mee ontwierp. Tegenwoordig zou aan de slag zijn als industrial designer bij Kleemann liften.

fiat-barchetta-1995-2005

Omdat de Barchetta zijn basis deelde met de Punto, was het ook logisch dat hij diens - grotere - motorvarianten gebruikte. Zo vond de 1.8 liter grote DOHC-motor (130 pk, 164 Nm) zijn weg naar het bootje. Op zich geen superieure motorisatie, maar de Barchetta woog slechts 1.056 kg en daardoor kon je hem in 8,9 seconden van 0 naar 100 km/u rijden, met een topsnelheid van 200 km/u.

10 year plan

Fiat hield de Barchetta in productie tussen 1995 en 2005, waarbij men slechts af en toe lichte cosmetische aanpassingen deed. De opvallendste daarbij waren de introductie van een derde remlicht in 2000 en een aangepaste spoiler vooraan en achterbumper in 2003. In die tien jaar tijd werden 57.700 Barchetta's geproduceerd in het Italiaanse Sparone.

fiat-barchetta-1995-2005

Maggiora was verantwoordelijk voor het afwerken van de geproduceerde exemplaren, en van hen kwam ook het ontwerp voor een coupé-variant van de Barchetta op het salon van Turijn in 1996. Het bleef echter bij één exemplaar. In 2003 ging Maggiora failliet en nam Fiat de afwerktaken in huis.

fiat-barchetta-maggiora-concept-coupe-1996

belangrijke concurrentie

De Fiat Barchetta werd ontwikkeld met de Mazda MX-5 in het achterhoofd, al kon hij net zoals de Lotus Elan nooit tippen aan het rijgedrag van de Japanner en ook nu op de tweedehandsmarkt blijkt de MX-5 diegene te zijn die de tand des tijds het best overleefde.

De Barchetta-benaming herleefde even in 2007 toen Bertone een concept car met uniek openscharnierende deuren voorstelde op het salon van Genève.

fiat-barchetta-bertone-concept-2007

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie