Klassieker: BMW E28 M5 (1986)

bmw-m5-e28-1986

Voor wie het gemist zou hebben: dit jaar viert de BMW M5 zijn dertigste verjaardag. Iets wat ook bij M GmbH niet onopgemerkt voorbij is gegaan met de lancering van de op 300 stuks gelimiteerde ’30 Jahre M5’. Maar ondanks de verpletterende prestaties van de nieuweling gaat ervan het oermodel E28 nog steeds een sterke aantrekkingskracht uit. Eentje op de kop tikken is echter niet eenvoudig aangezien BMW’s befaamde Motorsportafdeling er slechts 2.191 exemplaren van met de hand gebouwd heeft over een periode van drie jaar tijd.

Van dat aantal zijn er dan weer maar 588 in de meest gewilde ‘Eurospec’ versie gebouwd. En laat het net zo’n bewust exemplaar zijn waarvan we vandaag heel eventjes ‘eigenaar’ mogen zijn. Hoeveel E28 M5’s er momenteel nog overblijven weet niemand precies. Maar dat dit exemplaar mogelijk het enige rijdende exemplaar in België is, zegt waarschijnlijk voldoende.

1-OAV-446 komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar werd door zijn huidige Belgische eigenaar zo’n twee jaar geleden naar ons land overgebracht. Toevallig stootte de notoire BMW-verzamelaar op een op het eerste zicht weinig zeggende online-advertentie met de woorden ‘Véritable m5 e28 à finir de remonter’. Geen foto’s, geen verdere info. Eén telefoontje later kwam de bevestiging dat het inderdaad om een van de 588 Europese exemplaren ging, maar dat de auto al een tijdje stilstond en nog verder afgemonteerd moest worden.

bmw-m5-e28-1986

afgestoft

Meer had speurneus Clemens niet nodig om op het eerste volgende vliegtuig richting Zuid-Frankrijk te springen en de M5 aan een grondige inspectie te onderwerpen. In een stoffige schuur, ingesloten door allerlei rommel en onder een flinke laag stof, stond uiteindelijk de bewuste vierdeurs. Op het eerste zicht niet meteen om enthousiast van te worden, maar eenmaal het M88-blok (dat in licht aangepaste vorm ook achterin de M1 ligt) teken van leven vertoonde was de deal snel beklonken en ging de Diamantzwarte M5 - inclusief alle losse en reservestukken - op het transport naar België.

bmw-m5-e28-1986

Nu twee jaar later is de transformatie van typische barnfind tot fiere pride ’n joy zo goed als compleet - al is zijn eigenaar er als de kippen bij om te vertellen dat er opnieuw een originele uitlaat onder komt en dat de knappe, maar niet originele 17-duims BBS-velgen zullen worden ingewisseld voor iets kleinere en smallere, originele 16-duimers. Voorts is de auto zo goed als standaard en ondanks de duidelijke M-badges en de kleine lipspoiler, een echte wolf is schaapskleren.

bmw-m5-e28-1986

Binnenin oogt de M5 al even sober met een interieur dat op de knappe lederen sportstoelen, een elegant sportstuur en een resem M-badges na, niet meteen spectaculair oogt. Eenvoud welk echter geen excuus is voor een gebrek aan luxe of snufjes. Dit specifieke model werd door zijn eerste eigenaar immers royaal samengesteld en kwam af-fabriek met onder andere een elektronisch glazen schuif/kantel-dak, zonneblinden, antraciet buffelleder, verwarmde zetels, airco, koplampsproeiers, kopsteunen achteraan, een uitgebreide boordcomputer, shadowlinepakket, ABS en vier elektrische ruiten. Dat zo goed als al deze features 28 jaar na datum het nog steeds feilloos doen is een testament van de bouwkwaliteit van deze met de hand gebouwde auto.

schoenlepels

Dé attractie bevindt zich uiteraard onder de motorkap alwaar de machtige 3,5-liter M88/3 zes-in-lijn geschoenlepeld werd door de ingenieurs van BMW’s legendarische M-afdeling. Met 286 pk op papier quasi even sterk als de M88/1 motor van de M1, maar specifiek afgesteld op het karakter van de vierdeurslimo. Anno 2015 domineert de motor nog steeds de rij-ervaring. Beschaafd maar altijd aanwezig, zo kan je de motor het best omschrijven - ook al zou aangepast in- en uitlaatwerk de motor in een handomdraai kunnen veranderen in absoluut racemonster. Kijk (en luister) daarvoor maar naar de talloze voorbeelden die op YouTube te vinden zijn.

bmw-m5-e28-1986

Niettegenstaande is de ook deze M5 eerst en vooral gemaakt om in rechte lijn kilometers te malen aan hoge (Autobahn)snelheden. Onderin de toeren is er weliswaar altijd koppel aanwezig, maar het blok maakt bovenal graag toeren en wordt in klassieke zin machtiger richting rode lijn. Vooral boven de 4.000 komt het geheel echt tot leven en ook boven 6.000 omwentelingen per minuut blijft het blok trekken richting begrenzer. In combinatie met het standaard mechanisch sperdifferentieel en een stuur dat weliswaar vaag blijft rond de middenstand, maar aan feedback en scherpte wint naarmate er meer stuurinslag is, heeft de 1.550 kg zware M een zekere dynamiek die bewonderenswaardig is voor een auto van dit formaat. Eenmaal de mechanische grip overwonnen stuurt je de comfortabele zakensedan zelfs makkelijk op het gas de bochten door. Knap, ook nu nog.

origineel op z'n best

Enkel de remmen (en de ABS-pomp op de uitweg van dit bewuste exemplaar) doen lichtjes afbreuk aan het performance-karakter. Maar dat is uiteraard niet helemaal onlogisch gezien de leeftijd en de fenomenale sprongen die remkrachttechnologie de laatste decennia heeft gemaakt. Een 0 naar 100 tijd van 6,1 seconden en een top van 251 km/h zijn ook vandaag nog respectabele waarden, laat staan in 1985. Ter vergelijking, daarmee mocht deze M5 zonder blozen naast een Porsche 911 uit de periode gaan staan.

bmw-m5-e28-1986

Een trucje welk de M5 anno 2015 uiteraard nog steeds weet te klaren, maar toch mist de F10 misschien wel de échte magie van het origineel. En dat heeft voornamelijk te maken met het toegenomen gewicht en het geblazen karakter van de 4,4-liter V8 die tegenwoordig voor de aandrijving zorgt beter dan de atmosferisch ademende M88. Het origineel is er eentje om te koesteren, zoveel is zeker. Tenminste voor wie een exemplaar op de kop weet te tikken.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Glenn 18:57
afbeelding van Glenn

Prachtige wagen. Die 1ste gen blijft toch iets speciaals hebben.
Terug op 16" zoals de eigenaar het gepland heeft en die wagen is perfect.

badm!ke 00:27
afbeelding van badm!ke

Prachtig!. Toen en vandaag nog steeds een indrukwekkende begerenswaardige wagen. Jammer dat heden ten dage BMW zijn nochtans zorgvuldig opgebouwde imago aan het verkwanselen is met diverse miskleunen...

Uw reactie