Vanonder het stof: De originele Porsche 718

Porsche maakte deze week bekend dat de gefacelifte Cayman en Boxster voortaan als 718 Cayman en 718 Boxster door het leven zullen gaan, genoemd naar 'die legendarische 718'. Maar weet jij welke wagen Porsche daarmee bedoelt? We duiken even in de geschiedenis.

De Porsche 718 kende vele gedaanten. Hij werd in de racewereld uitgebracht als de opvolger van de verouderende 550A, het legendarische model waar filmster James Dean zo verzot op was.

De 718 begon zijn carrière in 1957 op het circuit van Le Mans. Aan het stuur van de racewagen met 1.5 liter viercilinder zat piloot Umberto Maglioli, die de wagen na een onzachte aanraking met een Aston Martin aan de kant moest zetten. Een jaartje later reed Porsche de race overigens wel uit, met een 1.6 l 718 RSK, waarmee ze derde eindigden in het klassement.

Maar Porsche was niet tevreden met deze positie. Ze bouwden dan ook een éénzitterversie waarmee ze in 1958 de overwinning behaalden in de F2-klasse op de circuits van Reims en Avus. Formule2 had destijds nog wat meer prestige dan nu.

Omdat een aangepaste Le Mans-wagen dat zo goed deed, besloot Porsche het te proberen met de 718/2 en in 1960 behaalden ze op de XV B.A.R.C. '200' in Aintree plaatsen 1, 2 en 3 met bekende rijders als Stirling Moss, Jo Bonnier en Graham Hill.

In 1961 werden de regels van de F1 aangepast en werden de Formula2 auto's geschikt voor Formula1. Dat zorgde voor Porsches debuut in de F1, weliswaar zonder Stirling Moss die toen andere oorden gaan opzoeken was, bij de F1-stal van Lotus meerbepaald. Dan Gurney nam zijn plek in en moest met een vijf jaar oud sportwagendesign gaan bewijzen wat de 718's waard waren tegen de state of the art formule 1-wagens.

Het werd snel duidelijk dat de Porsche net niet mee kon met de gestroomlijnde Ferrari's en Lotus, al behaalde Gurney wel verschillende tweede plaatsen in een seizoen dat uit slechts 8 races bestond. In Reims reed hij zelfs op de eerste plek tot in de laatste ronde, om net voor het einde ingehaald te worden door de Ferrari van Giancarlo Baghetti. Wat de 718/2 niet kon, deed zijn opvolger wel. De Porsche 804 won een Grand Prix.

Maar niet alleen in F1 en F2 was Porsche aanwezig, de 718 RS61 won de European Hill Climb in 1961, terwijl de naar twee liter cilinderinhoud opgewerkte 718 GTR in 1963 de Targa Florio won.

Een mooie voorgeschiedenis dus, voor de 718 Cayman en 718 Boxster die vanaf volgend jaar zullen worden aangedreven door turbogeblazen tweeliter benzinemotoren.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie