Youngtimerreeks deel 2: de inschrijving & inspectie

bmw-e30-youngtimer

Een tweedehandsje kopen is altijd een beetje gokken, zeker met een exemplaar van bijna 30 jaar oud. Deze E30 is tot 2015 altijd bij de lokale BMW dealer onderhouden, stond altijd binnen en heeft amper 60.000 km op de teller(voor het volledige verhaal zie Deel 1). Maar toch, veel E30s zijn rijdende roestbakken en we hebben onze rode 316i nooit op een brug gezet tijdens de aankoop, spannend...

Wakostda?

Hem inschrijven als oldtimer was alvast een makkie. Hij was door de vorige eigenaar nog recent gekeurd voor dagelijks gebruik, de oldtimerkeuring was dan ook een eitje. Voor de keuring ben je 30 euro kwijt, de inschrijving als oldtimer 43 euro en de jaarlijkse verkeersbelasting 36 euro. Een oldtimerverzekering moet je ook hebben, wij zijn jaarlijks zo'n 154 euro kwijt. Dat bedrag is uiteraard sterk afhankelijk van je verzekeraar en staat van dienst. Voor de prijs moet je het, voorlopig, zeker niet laten.

bmw-e30-youngtimer-316i-1990

Die is aan vervanging toe...

Vind de expert

Aangezien de vorige eigenaar toch richting de 90 ging, wilde ik de BMW toch eerst even grondig laten inspecteren op een brug door een echte E30 kenner. Vind zo maar eens iemand. De fora zitten vol met kenners, maar ik heb ook echt iemand nodig die er eventueel aan kan werken, plus iemand die liefst niet al te ver woont. Zoals dat gaat verspreid het nieuws over mijn recente aankoop al gauw en zo sta je tegen je neef uit te leggen wat een E30 is en wat een leuk verhaal er achter mijn rood exemplaar zit. Blijkt die neef toch wel een vriend te hebben die iets kent van oude BMWs.

bmw-320is-e30

The E30 force is strong with this one

E30-Wizard

Niet alleen kent hij iets van oude BMWs, het is gewoon een E30 specialist met een trackrecord van zo maar zeven E30s in verschillende motorisaties en carroserievormen. komt bij dat hij een dorpsgenoot is met een Italiaanse 320is en een 325i Cabrio Last Edition in zijn collectie. Meer overtuiging had ik niet nodig en we spraken af bij Centrauto Wijnegem die zo vriendelijk waren een brug voor ons te reserveren.

bmw-e30-youngtimer-316i-1990

Jawel, die zit er al 27 jaar op...

het verdict

Een dik half uur had de Wizard nodig om hem van kop tot teen na te kijken. Het verdict luidde als volgt:
- Zwetende remleiding rechts vooraan(best vervangen)
- De originele brandstoffilter zit er nog op(best vervangen)
- Kleine roestplekjes in de wielkasten achter(gekend probleem, moet nagekeken worden)
- Uitlaat en uitlaatsteunen verroest(was bekend)
- Banden zijn aan vervanging toe, best door een gekend merk, E30s hebben goede banden nodig(was bekend)

bmw-e30-youngtimer-316i-1990

Die distributieriemsticker had ons goed liggen...

Feest

Dat was het. Even leek de distributieriem er al van 2009 op te zitten(voor de M40 16i en 18i kan je die best om de vier jaar vernieuwen), maar de facturen spraken de sticker in de motorruimte tegen. Hij kan er namelijk nog twee jaar tegenaan. Een hele opluchting dus en een bevestiging van wat we al dachten, onze 316i is kerngezond. Vóór dat we de atmosferische 1600 helemaal opengooien wil ik wel nog even een klein onderhoud laten uitvoeren. Dat wil niet zeggen dat we nu nog niet van de bimmer kunnen genieten. Eens je de E30 leert kennen begrijp je waarom dit de beste 3 reeks wordt genoemd. Hij voelt lichtvoetiger dan een moderne A segmenter, is zelfs in basisbenzine vlot genoeg en produceert bij dit alles een heerlijke viercilinder soundtrack. Next up, remleiding aanpakken, brandstoffilter vervangen en bandenwissel.

bmw-e30-youngtimer-316i-1990

Dank aan Centrauto Wijnegem voor het uitlenen van de brug

Deel 1: HELP, IK KOCHT EEN YOUNGTIMER MET AMPER 60.000 OP DE TELLER

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie