DAF's Variomatic wordt deze maand 60 jaar

daf-600-1958-1963

In 1958 zetten de gebroeders Van Doorne hun eerste stappen in de autoindustrie. Ze bouwden een revolutionaire versnellingsbak en verzonnen er dan maar een auto om heen. De DAF 600 was geboren.

DAF bestond zelf al langer. In de jaren 20 al werd gestart met het bouwen van aanhangers voor vrachtwagens. De Nederlandse gebroeders doopten hun bedrijf Van Doorne Aanhanger Fabriek en kortten dat vervolgens af tot DAF.

Het duurde echter tot eind jaren 50 voordat DAF zich ook met auto's ging bezighouden. Eén van de broers had een Amerikaanse wagen en was helemaal verliefd op diens Dynaflow-versnellingsbak. Die wilde hij ook in een betaalbare versie hebben, maar het exemplaar bleek de zwaar en inefficiënt om zomaar over te bouwen.

rubberbanden

Vervolgens is het verhaal over de Variomatic wat vaag over de oorsprong. Ofwel werd een thuisgebouwd exemplaar gekopieerd, een Zündapp bromfiets als inspiratiebron gebruikt of keken de Van Doornes naar de rubberen banden in de DAF-fabriek om de Variomatic te gaan ontwikkelen.

daf-variomatic

Het principe is dan weer wel duidelijk. Het Pientere Pookje zorgt voor de overbrenging waardoor je als bestuurder alleen maar hoefde te kiezen of je voor- dan wel echteruit wilde rijden. De bak kiest het optimale maximumkoppel door het variëren van schijfdiameter van de V-riemaandrijving. Met behulp van twee rubberen riemen werden zo traploze overbrengingsverhoudingen gerealiseerd.

daf-600-concept

In 1958 werd de eerste personenauto uitgerust met de Variomatic aan het publiek voorgesteld. DAF koppelde deze aan een eigen ontwikkelde 2 cilinder viertaktmotor met een schrale 22 pk. In 1959 werd hij pas als DAF 600 voorgesteld op de RAI in Amsterdam en ook dan was hij nog niet helemaal productieklaar, toch werden al 4.000 bestellingen genoteerd. In de DAF 750 werd in 1961 een zwaardere motor geplaatst.

voor iedereen

Alle DAF-modellen maakten gebruik van deze Variomatic versnellingsbak, een andere keuzeoptie was er niet. Wel werd het systeem na de overname van DAF door Volvo in 1975 omgedoopt tot CVT en werd het voorzien van de D-N-R-P schakelsymbolen om het toegankelijker te maken voor de gebruikers. De rubberen Variomatic werd namelijk in het buitenland met argusogen bekeken, omdat ten onrechte gedacht werd dat de rubberen riemen al eens snel konden knappen.

daf-66-marathon

Waar ze wel hoge ogen gooiden, was in de racerij. Want al snel werd vastgesteld dat vanwege die ene versnelling, de DAF's even snel vooruit als achteruit konden rijden. De Achteruitrijraces waren geboren, best een gek zicht op circuit.

Volvo doopte de DAF 66 om tot Volvo 66 om vervolgens de Variomatic CVT nog 15 jaar verder te gebruiken. Ook in de 300-reeks werd het systeem aangeboden. De Volvo 300 was eigenlijk een doorontwikkeling van DAF's laatste prototype dat nooit onder DAF-naam het levenslicht zag.

daf-66-marathon

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie