De ultieme checklist om je oldtimer winterklaar te zetten (2018)

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

Nu de temperatuur buiten een vrije val heeft genomen is de kans groot dat je oldtimer of youngtimer de komende maanden een plekje in de garage krijgt om de winter te overbruggen. Maar wat zijn nu de do's en don'ts bij het winterklaar zetten van je klassieke wagen? Autofans somt ze voor je op!

De oldtimer en youngtimer winnen aan populariteit. Waardoor er nu meer dan ooit klassieke wagens de winter zullen moeten overbruggen in garages thuis. Autofans ging samenzitten met oldtimerspecialist Collection By Vermant om dé meest volledige checklist samen te stellen om je klassieker klaar te stomen voor zijn winterslaapje de komende maanden. Met deze 18 punten komt je young- en oldtimer als nieuw uit zijn winterslaap (of toch in de staat waarin je 'm stalde).

Technisch

1. Olie vervangen

2. Koelwater vervangen - Wanneer er zichtbare verkleuring is, je doorheen het seizoen regulier water toegevoegd hebt of wanneer het drie jaar geleden is

3. Bougies vervangen - Geen must, eerder voor de perfectionisten

4. Brandstoftank vullen - Aangeraden is een mix van Euro 98 (E5) en een additief (stabilisator). Tank bijna leeg rijden -> half vullen met brandstof -> additief toevoegen -> verder vullen met brandstof. Belangrijk is om ook nog even rond te rijden (of motor laten draaien) voor de "smering" met het additief

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

5. Batterij ontkoppelen - Negatief ontkoppelen en druppellader aansluiten. Niet op een vochtige plaats! Anders verwijderen uit de wagen en ergens droog aan de druppellader hangen

6. Banden op spanning zetten - Niet "overpompen", maximale spanning is voldoende

7. Auto in versnelling - Manueel: eerste versnelling, Automaat: Park. Indien mogelijk rond wielblok tegen wiel aan zetten, geen houten blokje want dan is er gevaar op flatspot!

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

8. Handrem afzetten!!!

9. Deuren los laten

Uiterlijk

10. Auto volledig wassen - extra aandacht voor onderzijde en frame. Helemaal drogen of droog(rijden) voor het stallen!

11. Chromen bumpers en sierlijsten beschermen met een laagje vaseline, of het zogenaamde "chroom-vet"

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

12. Cabriodak verzorgen - afwassen en inspuiten met "impregnator". Dak sluiten voor het stallen!

13. Interieur kleine beurt geven - afnemen met vochtige doek, leder insmeren met balsem

14. Raam op kier zetten - Op die manier kan je interieur "ademen" tijdens de stalling

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

Maandelijks

15. Auto even laten warmlopen - Afhankelijk van auto +/- 15 minuten

16. Verzetten tegen flatspot band - 10 centimeter rollen is genoeg. Indien weinig plaats: de ene maand 10 centimeter voorwaarts, volgende maand 10 centimeter achterwaarts

17. Bandenspanning checken - indien spanningsverlies terug op juiste spanning zetten en daarna vervangen na winterslaap!

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

18. Remmen pompen - wanneer auto draait een paar keer het rempedaal indrukken

Vaak gestelde vragen

Hoe warm is een "verwarmde garage"? - Belangrijk is om vooral de wagen niet te stallen in een té vochtige garage. Qua temperatuur is alles boven het vriespunt goed. Je hoeft dus heus niet de temperatuur op 22 graden te houden in je garage.

Ook binnen onder doek? - Geen must zo'n doek, maar wel aangeraden. Dit om per ongeluk veroorzaakte lakschade tegen te gaan. Kinderen die met hun jas langs de wagen schuiven, buiten zetten van vuilzak langs de oldtimer, kat die een slaapplekje zoekt, etc.

Oldtimer Youngtimer winterklaar checklist tips 2018

Op poten zetten? - Kan perfect! Zolang je maar de juiste ophangingspunten respecteert. Beter voor de banden - flatspot - en geen negatieve impact op de ophanging. LET OP; Nooit de deuren van een cabrio openen die op poten staat. Door de verminderde koetswerkstijfheid zou de wagen zo in twee kunnen breken.

Waarom zou ik mijn auto bij een professionele garage stallen? - Hier zijn natuurlijk meerdere antwoorden op te geven. Laten we beginnen met het feit dat je young- en oldtimer in de ideale omstandigheden zal gestockeerd worden. Daarnaast doen bedrijven zoals Collection By Vermant alle bovenstaande puntjes, waardoor je je nergens zorgen om hoeft te maken. Tenslotte staat hij dan ook niet thuis in de weg. Het is dan aan de eigenaar om te besluiten dat die stallingskost van gemiddeld 140 euro het gemak waard is.


DOWNLOAD HIERONDER ONZE CHECKLIST IN HANDIG POCKETFORMAAT! (PDF)

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Vincent Rondwijk 13:25
afbeelding van Vincent Rondwijk

Ik zal deze zomer ook veel in mijn oldtimer gaan rijden, maar wil hem in het najaar winterklaar maken zodat ik hem in optimale staat kan behouden voor het volgende jaar. Ik ga bij het wassen er in ieder geval letten op dat ik hem goed droog maak. Bedankt voor de tips. https://www.autobedrijftimmer.nl/oldtimers-en-klassiekers/triumph-oldtimer/

Uw reactie