Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Met de nieuwe S60 haalt Volvo alles uit de kast de nieuwste onder de aandacht te brengen, vooral dan op het sportieve vlak. Daarom nodigde ze een aantal bloggers uit voor een dagje Spa-Francorchamps.

Een tijdje terug heb je misschien de ‘Volvo Lucky Bastards’ reclame gezien die een wedstrijd moest promoten met als hoofdprijs een rit langszij Vincent Radermecker of Eric Van de Poele in de S60 BTCS. Zo werden dus ook een handvol bloggers uitgenodigd om die dag deel te nemen aan de activiteiten.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Rond het middag uur werden we goed ontvangen met een warm en een koud buffet, iets wat ondergetekende wijselijk links liet liggen  aangezien ik in de groep zat die meteen ging meerijden in de racewagen. Na de verplichte paparassen ging het met de overall in de hand richting pitbox. Het had tijdens de voormiddag wat geregend waardoor er net van regenbanden naar slicks werd gewisseld, een licht gewaagde keuze aangezien er hier en daar nog natte plekken waren. Dus tot zover het volledige vertrouwen. Eens in de kleine cockpit kwam je terecht in een andere wereld, al zal de hoge temperatuur er best voor iets hebben tussengezeten. Een halve computer bevindt zich voor de piloot met nog een arsenaal aan knopjes op de middenconsole. Met de schakelaar op Wet (motormapping naar alle waarschijnlijkheid) gingen we op weg.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Meteen na la source kwamen we de baan op en Vincent liet meteen zien wat dit beest écht kan. Volgas afstuiven op Eau Rouge om dan zonder verpinken omhoog te stuiven, in de eerste plaats puur genieten, in de tweede plaats vooral zorgen dat de klappen in de stoel beperkt blijven. Het eerste wat me opviel was dat hier de G-krachten een ware aanslag plegen op je rug-en nekspieren. Na nog een aantal andere wagens te hebben ingehaald op het rechte stuk van Kemmel ging Vincent zwaar in de remmen voor Les Combes. Opnieuw waande ik me in een supersnelle pretparkattractie met dat verschil dat je hier een nóg intensere ervaring hebt. Met schijnbaar gemak legt Vincent z’n twee rondjes met mij aan boord af terwijl ik al na het eerste rondje de impact op m'n lichaam begin te voelen. Na nog een keer gevloekt te hebben op het schijnbaar trage verkeer is het terug richting pits, het moment voor mij om even te bekomen.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Een uurtje nadien werden we door twee instructeurs richting de ‘practical insights’ gereden, daar zouden we een slalom moeten afleggen, gevolgd door een ontwijkproef. Standaard spul denk je dan, tot je te weten komt dat het gaat om een Volvo V50 D5 en de nieuwe S60 T6. Als er dan na de instructierondjes gezegd wordt dat je dit alles zo snel mogelijk moet afleggen wordt het een ware uitdaging. Want wat op het eerste zicht best simpel lijkt, is in werkelijkheid helemaal anders.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Snel genoeg denken en de tips omzetten in de juiste input bleek moeilijker dan gedacht, vooral met de slalom. Het uitwijkmanoeuvre was best een uitdaging aangezien je toch met een redelijke snelheid in een klein gat moest sturen en dan nog tot stilstand komen. Het lukte vrij gemakkelijk maar na wat finetuning vanwege de instructeur kon er toch dik twee meter van de remweg worden gedaan. We hebben duidelijk wat bijgeleerd.

Na een intermezzo met o.a. de saaiste touretappe als bezigheidstherapie was het dus aan ons om het circuit onveilig te maken. De S80 werd mijn wapen van het moment, een schijnbare teleurstelling tot je weet dat het hier gaat om de 285 pk en 400 Nm sterke T6 AWD versie. Aangezien mijn circuitervaring zich beperkt tot een enkele keer Zolder voldoet deze S80 meer dan genoeg. Na de twee instructierondjes mochten we dus zelf op pad, door de vele rondjes met de simulatiegames wist ik wel waar welke bochten lagen en hoe ze eruit zagen, maar toch blijft het een speciale ervaring. Voluit remmen voor La Source om dan volgas af te stuiven richting Eau Rouge, een kort tikje op de remmen en dan opnieuw volgas naar boven om daar opgehouden te worden door een concullega. Verrassend gelijkend op de ervaring van een paar uur eerder maar toch uniek op zich.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Tijdens deze twee rondjes concentreerde ik me er vooral op om mooie lijnen te rijden en het stuurwerk te verfijnen. Om voluit te gaan had ik sowieso meer tracktime nodig dus bleef het geheel best braaf al moet ik zeggen dat er zelden zo snel een bocht wordt aangesneden met de grote S80. De S80, die trouwens een goede indruk achterliet als het op stabiliteit op hogere snelheden aankomt. Wat anders misschien als steriel wordt omschreven kwam hier eerder over als een geruststellende kalmte.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Een geslaagde dag van Volvo, die duidelijk geloven in de nieuwe S60, die na mijn eerste indrukken heel wat troeven heeft om het publiek te veroveren. Nu is het enkel afwachten wat de D3 versies in huis hebben, gezien het feit dat de T6 die hier beschikbaar was nagenoeg niet te zien zal zijn op onze wegen. Ik denk dat we nu enkel moeten wachten tot Lotus iets dergelijks organiseert.

Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps
Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps
Special: Volvo Lucky Bastards op Spa-Francorchamps

Met dank aan Volvo
Tekst en foto's: Joeri Mertens

Auteur: Joeri
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
yannick D 15:37
afbeelding van yannick D

life is good if you're a Autofans journalist.

Joeri 17:11
afbeelding van Joeri

@ YannickD: We werken er ook voor denk ik, al zijn dit natuurlijk de goeie kanten van het hele gebeuren

Wim 22:41
afbeelding van Wim

@yannick D: 2th that :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws