Ik ging naar het Goodwood Festival of Speed, de goedkope versie

Goodwood Festival of speed 2015

Niemand die zegt dat je overal VIP moet binnenkomen om er een schitterende dag van te maken. Net zoals je goedkoper kan eten als je de afwas doet, heb ik een schitterend weekend Goodwood achter de rug voor een fractie van de prijs.

Vanaf het eerste moment dat ik van Goodwood hoorde, ergens in 2008 bij een klant van mijn toenmalige werkgever, wilde ik het grootste tuinfeest voor auto’s op aarde gaan bezoeken. Vanwege allerhande andere verplichtingen, en een slecht geheugen, werd mijn bezoek echter jaar na jaar uitgesteld. Tot ik een maand of 2 geleden via een tweet vernam dat Goodwood FOS voor de eerste keer in het bestaan met vrijwilligers ging werken. In ruil voor één 6 uur durende shift per dag had je het hele weekend toegang tot het festival, gratis camping en ontbijt of lunch.

Voor zij die het niet zouden kennen, Goodwood Festival of Speed, op het domein van Charles Gordon-Lennox ofte Lord March, is sinds zijn ontstaan in 1993, uitgegroeid tot één van de grootste evenementen op gebied van motorsport ter wereld. Vooral de hillclimb is bekend, omdat hier ieder jaar een hele resem nieuwe supercars maar ook iconische racewagens naar boven worden gereden door de grote namen uit de racewereld van vroeger en nu.

Shuttledienst

Ik stuurde een email met de vraag of ook niet-UK inwoners in aanmerking kwamen en na wat navraag bij de verzekering, bleek dit te kunnen. Mijn job bestond erin om een shuttle te besturen (Ford Kuga) die van en naar de parking voor Goodwood Road & Racing Club leden reed. Snel nog even ferry tickets besteld, tent ingeladen en weg was ik.

Goodwood Festival of speed 2015

Op donderdag

Het weekend begint al op donderdag, met de Moving Motor Show, een autosalon waarbij je de kans hebt de nieuwe wagens ook te gaan testrijden op het domein. Verschillende merken kiezen Goodwood voor de introductie (In Engeland of wereldwijd) van hun nieuwe modellen. Zo waren er de nieuwe Mazda MX5, Ford Focus RS, Ford GT, Peugeot 308 GTi, Ferrari 488GTB en Lotus 3-Eleven die officieel werden voorgesteld en meteen ook hun kunnen toonden op de hillclimb.

Goodwood Festival of speed 2015

Op vrijdag

Vrijdag is een voorbereidende dag voor de verschillende teams die proberen een zo scherp mogelijke tijd neer te zetten op de hillclimb, dus veel actie op het circuit maar ook in de F1 paddock waar afstellingen werden nagekeken en opnieuw aangepast en waar je als toeschouwer over de schouder van mekaniekers kan meekijken. Ook op de Forest Rally Stage, die vertrekt waar de hillclimb eindigt en zich op en neer door een bos kronkelt, wordt er volop getest maar zeker ook voluit geracet. Voor wie dit nog te weinig spectaculair zou vinden, is er vanaf die dag ook een demonstratie van de RAF Red Arrows, het stuntteam van de Britse luchtmacht.

Goodwood Festival of speed 2015

Op zaterdag

Op zaterdag en vooral zondag zijn het dan de sterren die het tegen de tijd en elkaar opnemen in de Hillclimb Shootout. Bekende namen dit jaar waren o.a. Jenson Button, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, Ken Block, Valentino Rossi en voor de iets oudere lezers onder jullie Stirling Moss en Richard ‘The King’ Petty die voor de gelegenheid zijn Plymouth Superbird nog eens van stal haalde.

Goodwood Festival of speed 2015

Op zondag

Om het weekend helemaal in schoonheid af te sluiten, is er zondag ook nog de traditionele Supercar Run waar zowat alles waarin een zichzelf respecterende miljonair in zou willen rondrijden dit jaar, zo snel mogelijk bovenop de heuvel probeerde te komen. Ferrari was met 7 van zijn nieuwste creaties het beste vertegenwoordigd, maar ook Aston Martin, Lamborghini, Porsche, Pagani, McLaren, Ariel en nog een rist anderen deden een gooi naar eeuwige(?) roem om zo snel mogelijk boven te geraken, met de nodige burnouts om het publiek te plezieren. Zo reed Ken Block de nieuwe Focus RS naar de top en deed Tiff Needell het in alle stilte met de BMW i8.

Goodwood Festival of speed 2015

Niet (altijd) onder de indruk

Er moest uiteraard wel gewerkt worden, al was ritjes maken van en naar de GRRC members parking moeilijk een straf te noemen. BMW M3, Vauxhall VXR of Porsche Panamera werden daar plots doodnormale auto’s tussen Aston Martin Vanquish, Porsche GT3, Ferrari 458 of Lamborghini Gallardo. Na een tijdje keek ik daar ook niet meer van op, en had ik enkel nog oog voor de écht speciale dingen: Eagle Speedster, Aventador, F40, MG XPower SV, Mercedes 300SL. Dit was dus één van de parkings en nog niet eens de supercar parking van het evenement. Ik ken wel wat events waar je inkom moet betalen om dat te zien…

Goodwood Festival of speed 2015

De rekening

Mij heeft het een kleine 250 euro gekost, overtocht met de ferry en verplaatsing met de auto inbegrepen. Maar het kan nog goedkoper als je niet de hele tijd festival food naar binnen zit te werken. Het Goodwood Festival of Speed is een aanrader, iedereen die zelfs maar een beetje in auto’s geïnteresseerd is, zou er toch minstens één keer geweest moeten zijn, het is werkelijk uniek!

Geschreven door Koen De Beer.

Auteur: Koen
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Hendrik Mouton 18:05
afbeelding van Hendrik Mouton

Klopt helemaal !!!

Goetschalckx Paul 20:35
afbeelding van Goetschalckx Paul

Je kan het EVENEMENT ook bekijken op deze zender
Via onder andere TV Vlaanderen op preselectie 79 Motor TV HD
Veel kijkplezier

Wim 15:15
afbeelding van Wim

goede tip!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws