Met de LC 500h naar de Zoute Grand Prix

zoute-grand-prix-2017-lexus

De Zoute Grand Prix, als doorwinterde autoliefhebbers kennen we het event uiteraard, we hebben zelfs bijna elk jaar een mooie fotorepo dankzij onze camerakleppers Cedric en Fréderic. Toch hebben we hem nog nooit meegereden, door Lexus kwam daar verandering in.

Lexus deed namelijk voor de eerste keer mee met 's lands meest prestigieuze rally en ze hadden daar alle reden toe. Vorig jaar lanceerde ze hun nieuw sportief vlaggenschip, de LC (onze LC-trip door de Zwitserse Alpen, hierzo). De Luxury Coupé moet het gaan opnemen tegen de Porsche's 911 van deze wereld. Hij krijgt daarvoor hulp van een dikke V8 (LC 500) of een 3.5 V6 mét electromotor (LC 500h). Die laatste werd onze zetel voor de Zoute Grand Prix, van 0 naar 100 in 5 seconden en toch een theoretisch gemiddeld verbruik van 6,4 L/100km, laat die Vlaamse binnenwegen maar komen!

05:30u
Waarschijnlijk zijn we de enige deelnemers zonder verblijf in het Zoute, het is dus veel te vroeg voor een zondag. Maar we moeten om acht uur in Knokke zijn, dus om half zeven zijn we de baan op. Met de 500h kan je een stukje elektrisch rijden, de buren maken we dus niet wakker. Op de befaamde expresweg naar Knokke valt ons vooral op dat het heerlijk toeren is met de LC. Dit voelt gewoon als een comfortabele GT waar het zeer aangenaam vertoeven is. De fauteuils zitten voortreffelijk en het interieur is net zo'n designstatement als de buitenkant.

zoute-grand-prix-lc500h-2017

Heerlijk vertoeven in deze zetels

08:00u
Aangekomen worden we onmiddellijk beloond met een zwarte Bugatti Chiron die vanuit de lokale Audi garage tevoorschijn komt. Wanneer we achter de Chiron plaatsnemen aan een rood licht en de ramen naar beneden halen is het vroege opstaan al gauw vergeten, welkom in Knokke.

Er is al verdacht veel volk op "den dijk", we parkeren ons naast een Phantom Drophead Coupé en slenteren naar het ontbijt. Voor autoliefhebbers is dit echt een feest, bijna surreëel wat je allemaal te zien krijgt op een paar vierkante meter. We worden getrakteerd op een fancy ZGP-truitje en een goodiebag, drinken wat liters koffie en verorberen de beste rozijnenkoeken ter wereld. Na de drivers-briefing wandelen we naar onze Lexus en komen tot de constatatie dat niet iedereen de briefing even serieus neemt. De file voor de start is nu al gigantisch. Toch kunnen we niet wachten om zelf in de file te gaan staan (nooit gedacht dit te schrijven btw).

zoute-grand-prix-lc500h-2017

Altijd wat te zien en te horen tijdens de rally

09:30u
Vertrek! Het is een klassieke bolleke-pijl rally. Een rally is het natuurlijk niet echt. Te snel rijden wordt bestraft, "c'est une balade" volgens de koersdirectie. God zij dank is mijn co-drive/wedstrijdwinnaar een beetje bedreven in het ontcijferen van alle symbolen. Veel moeite hebben we niet om de juiste weg aan te houden.

10:15u
We komen aan bij de eerste proef, de slalom. Denk dan aan een afgesloten straat en hier en daar een hooibaal. De slalom is verdacht scherp en er moet goed afgeremd worden. Het lange rechte stuk na de slalom houden we ons mooi in, de politie staat namelijk aan de andere kant van dat rechte stuk. De politie helpt mee het event in goede banen te leiden, maar probeert terwijl ook een beetje de staatskas te spijzen, we kunnen ze het niet kwalijk nemen.

zoute-grand-prix-lc500h-2017

Wachten in goed gezelschap

10:25u
Lap, we staan op een stukje gloednieuwe asfalt te koekeloeren naar een indrukwekkende ophaalbrug. Daar gaat onze tijd. Erg vinden we het niet, dan maar even de Ferrari 812 en Porsche 918 van de voorgangers checken.

10:50u
Tweede test, deze keer op een iets professioneler parcours. We onder- en oversturen de LC op het mini-circuit van een Brugse driftschool dat het een lieve lust is. Het racetalent van ondergetekende is ver te zoeken en we zijn blij dat er geen beeldmateriaal van wordt gemaakt. De heerlijke V10 klanken van de Lambo's en Audi's zijn voor ons het hoogtepunt van de proef.

zoute-grand-prix-lc500h-2017

Groot onderscheidend vermogen deze Lexus

13:00u
We hebben heel wat tijd verloren door een pijl naar "Zuienkerke" te missen en komen om 13u aan in Heist. Daar worden we door de politie aangemaand om op de linkerrijstrook van de boulevard te rijden. Alsof dat nog niet vreemd genoeg is moeten we onder massale belangstelling een sprint gaan trekken op diezelfde boulevard, we zitten blijkbaar in de 3de en laatste proef. In Heist ziet het zwart van het volk, honderden foto's worden van onze LC genomen. Op vlak van onderscheidend vermogen is deze Lexus, zelfs in Knokke, best wel een winnaar.

13:30u
Het zit er op, omringd door de mensenmassa parkeren we ons tussen een M3 en een 8C. Bij het uitstappen worden we overstelpt door complimentjes en vragen. Geen probleem, we hadden ons huiswerk gemaakt. We pikken nog even de lunch mee en maken een wandeling langs alle stands. Veel merken zijn hier duidelijk om uit te pakken. Beetje logisch in Knokke, maar hier zit geld achter. De ZGP is net zoals pakweg het AntwerpClassicCarEvent uit zijn voegen aan het barsten. De waanzinnige opkomst van zowel auto's als autofans bewijst dat de ZGP geen maat voor niets is. Nadeel van die opkomst is dat we meer dat een uur vast hebben gezeten om uit Knokke te geraken. We nemen het er graag bij, toch een dag die ze niet meer kunnen afnemen.

zoute-grand-prix-lc500h-2017

Het is er aan te zien dat we ons best hebben gedaan

Auteur: Wim
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws