Porsche stuurde me op rijles (Porsche Track Experience)

porsche track experience belgie autofans

Oktober 1974, Porsche toont op het autosalon van Parijs de allereerste 911 Turbo. Een auto die zo link was om te rijden dat het Duitse merk besloot een rijschool op te richten om klanten klaar te stomen voor de weduwenmaker. September 2018, ik stap met mijn grijze sloffen uit een Volvo V90 om te zien hoe die rijschool de laatste decennia is geëvolueerd.

Elk sportief automerk dat zichzelf au sérieux neemt biedt klanten en toekomstige kopers een rijopleiding aan om ze klaar te stomen voor de karaktertrekken en het kunnen van de nieuwste producten. Bij Porsche worden die opleidingen gegroepeerd onder de "Porsche Experience"-noemer. Inderdaad, opleidingen. Want wat ooit startte als een klaarstoomsessie voor de 911 Turbo biedt ondertussen opleidingen aan in de sneeuw, op het onverharde en op het circuit. Het gevolg natuurlijk van enkele SUV's binnen de renstal van Porsche.


Check HIER ons videosfeerverslag!


Kermit-sokken

Porsche vond het echter tijd dat wij eens het circuit op gingen met hun producten. En met "Porsche" bedoelen we de Belgische invoerder en met "wij" bedoel ik eigenlijk ondergetekende. Begrijpbaar, want wie overhandigt nu graag de sleutels van een +500 pk sterke en +100.000 euro kostende Porsche aan een kornuit met korte broek, gemismatchte sokken en een Yaris met racestrepen op? Nee, dat dachten wij ook al.

porsche track experience belgie autofans

Om maar te zeggen dat ik met licht knikkende knieën - met daaronder één paarse en één gele sok - arriveerde bij de PSA Academy in Nijvel. Want wat als ik hier compleet op mijn bek ga? Is het dan gedaan met Porsche & Yves? Enfin, de Peugeots van de academie waren subtiel uit beeld gezet, in de plaats stond een roedel aan Porkers me op te wachten. Van een basis 718 Cayman, over een Kermit-groene Boxster S tot een 911 GTS. En o ja, asfalt, hectometers asfalt.

Traag maar gestaag

Of toch niet helemaal, want de rakkers van de Porsche Experience maken gretig gebruik van één van de paradepaardjes van de PSA Academy; epoxy. Hét magisch goedje om op lage snelheden oneindig gekke capriolen uit te halen. Je dacht toch niet dat ze je aan 160 km/u aan het driften gingen zetten? Meteen dus ook een denkballonnetje doorprikken dat je over deze opleiding zou kunnen hebben; Nee, je gaat niet teringhard knallen met een stel Porsches.

porsche track experience belgie autofans

Teringhard gaan kan namelijk iedereen met een Porsche. Een uitbrekende 911 onder controle houden en veilig terugbrengen daarentegen? Dat is geheel andere koek. Tijdens de 8 uur die ik achter het stuur heb doorgebracht tijdens deze rijopleiding klom de kilometerteller geen enkele keer boven de 95 km/u. Terwijl je eigenlijk maar 4 seconden de tijd nodig hebt om die snelheid te bereiken met zo'n 911 GTS. Om maar te zeggen dat de focus hier echt wel op "handling" en "precision" ligt, niet op "boenderen".

Hoogmoed komt voor...

Geboend lijkt de epoxy evenwel, want na een toefje water op het goedje is het verdikkeme glad. "Hoogmoed komt voor de val", gaat het gezegde. mijn moed was niet hoog maar de val kwam er al meteen. "Rij even aan 40 km/u met een 718 Cayman GTS over deze streep epoxy en ontwijk het obstakel", zo simpel was de allereerste opdracht. Minder simpel is de verklaring waarom de GTS tien seconden later achterwaarts op de epoxy stond na enkele pirouettes.

porsche track experience belgie autofans

Letterlijk Klaas Vaak uit de ogen geschud, want ook al besloot de zoon om de nacht voordien even zijn best of boven te halen, het was tijd voor focus. Hup naar poging twee en drie en vier en vijf en... Opnieuw en opnieuw sturen de instructeurs je door de opdrachten. Met steeds feedback tijdens, en een samenvatting achteraf waarom je nu net vijf kegels, een bushok en een onvervangbare 550 Spyder aan gort hebt gereden. Beeldspraak gelukkig, die laatste twee. De kegels, die waren minder blij met mijn passage in Nijvel.

ABS-schaatsen

Van uitwijken voor een obstakel tijdens het rijden naar een obstakel uitwijken tijdens het remmen. Deze keer zonder gladde epoxy maar wel met een natte ondergrond. Misschien wel zowat dé belangrijkste opdracht die Porsche hier aanbiedt. Want ook al wist ondergetekende goed genoeg dat je moet stampen op dat rempedaal zodat de ABS in overdrive gaat, ik kon het niet laten de eerste keer toch lichtjes van die rem te gaan om het obstakel te ontwijken. Een dikke vette no-go.

porsche track experience belgie autofans

Enkele pogingen later laveerde ik met een 911 GTS als een volleerde ABS-schaatser tussen de obstakels. Viel ook op: het verschil in remkracht tussen zo'n 911 GTS en een instap 718 Cayman. Viel nog meer op: het verschil in remkracht tussen de reguliere 718 Cayman en de 718 Cayman GTS. Iets dat we vaak vergeten in de berichten van nieuwe modellen. Zo'n nul-naar-honderd-tijd rolt stoer over de tong aan de toog, stopkracht is zo mogelijk nog belangrijker.

Go with te flow

Genoeg gegleden, tijd om de grip-uitersten op te zoeken met een goede oude slalom. De ideale oefening om te beseffen hoe groot de gevolgen zijn van kleine acties. Komt die volgende kegel iets te snel dichtbij en besluit je even van het gas te gaan, dan haal je de auto zo uit balans dat je drie kegels later pas bent bekomen van die actie. Bruuske aanpassingen zijn dan ook uit den boze.

porsche track experience belgie autofans

Go with the flow dus. Zou Josh Homme van Queens of The Stone Age een 911 rijden? Het antwoord daarop is spijtig genoeg nee, want de leadzanger heeft al sinds zijn 14de dezelfde 1967 Chevrolet Camaro in het bezit, ongeacht de miljoenen op de bank. Maar we wijken met deze anekdote misschien wat te ver af van de vliegende kegels in Nijvel. Hop naar de volgende opdracht?

Het schuin schuifblad

Meteen ook dé opdracht waarmee Porsche klanten ronselt. Je weet wel, dat rondje driften. Oneindig veel sessies op Gran Turismo hadden me klaar gestoomd om dit koud kunstje warm te serveren. Maar Heinz nog aan toe! Porsche schotelt een schuin schuifblad voor om het gerechtje op uit te smeren. Het gevolg? Een dikke plas onderaan de cirkel en vechten tegen de zwaartekracht & grip bij het naar boven glijden.

porsche track experience belgie autofans

Het was dus geen kwestie van gewoon de juiste hoek te vinden en aan het sturen te gaan met de gaspedaal. Continu subtiel corrigeren en vooruitdenken waren aan de orde. Althans, zo gaat de theorie. In de praktijk had ik al snel door dat de grob pk's in de 911 GTS en mijn klompvoet de ideale combinatie waren. Rondjes draaien met weinig finesse dus. Een bewezen formule, want zo heb ik tenslotte ook mijn vrouw versierd.

Mét diploma!

Stonden ook nog op de planning; obstakel uitwijken aan een hoge snelheid (95 km/u) en glijden over een lange epoxybocht. Je begrijpt het ondertussen wel. Knap is dat je tijdens de gehele dag begeleiding krijgt van professionele coureurs. Nog knapper is het feit dat ze zeer mechanische handelingen kunnen herleiden naar bruikbare info ongeacht je achtergrond.

porsche track experience belgie autofans

Termen zoals overstuur, balanswissel en de gripcirkel van een band zijn misschien gekende zaken voor een Autofan, niet iedereen (met centen) beschikt over die kennis. Heb je dus het geld voor een Porsche, dan is deze Porsche Experience eigenlijk een no-brainer. Ook al kost deze "Warm-up Training" een kleine 1.000 euro. Achteraf krijg je trouwens een certificaat van deelname waarmee je naar de volgende stap van de opleiding kan, wereldwijd. Of - in mijn geval -, een certificaat om aan de Autofans-bureaumuur te hangen. Waardoor passanten zien dat ik toch een beetje een coureur ben... maar niet echt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie