Vrijdag Fandag: NSU 1000

nsu-1000-vfs05

In de winter is het wat moeilijker samen te komen en je wagen te laten zien op automeetings. Daarom schotelen wij je elke vrijdag weer een liefhebberswagen voor. Ook dit seizoen hebben we een gevarieerd boeket aan auto's klaarstaan. Deze keer krijg je een omgebouwde NSU op je bord.

Naam: Jasper Verstraeten
Leeftijd: 21
Wagen: NSU 1000 (omgebouwd naar 1200 TT)
Eigenaar sinds: mei 2012
Vorige wagens: Geen, dit is mijn eerste
Kort: Deze auto is een kinderdroom die waarheid werd

Het verhaal

Geschiedenis
Een jaar of 10 geleden deed ik aan modelbouw. Toen was ik een jaar of 11-12 en er kwam een merk uit met de plastic versie van het NSU TT model. Ik had een abonnement op een magazine waar dit model in verscheen. Uiteraard kende ik het merk niet maar ik was benieuwd. Bij het lezen van het artikel stond een mooie zwart-wit foto van een race-NSU die aan een race aan het deelnemen was. Hij was gespoten en bestickerd in de Jägermeister-livery, fel oranje dus. Bij het zien van deze foto was ik verkocht en dacht ik "zo eentje wil ik later wel". Uiteindelijk is dit boekje ergens verdwenen en dus ook het gedacht aan die auto.

nsu-1000-vfs05

Toen ik 17 jaar was begon het gedacht aan een eigen auto, en kwam ik per toeval via internet weer bij NSU uit. uiteindelijk is toen de zoektocht begonnen. aangezien er in België geen te kop stond en een echte TT heel duur is, heb ik mij vooral op de 1000 gericht. Dit is qua carrosserie dezelfde auto buiten de dubbele koplampen, geen openklabare achterruitjes, interieur,... Details dus, maar daar was iets aan te doen. Uiteindelijk ben ik in Duitsland gaan zoeken. Na alle advertenties te hebben afgebeld en gemaild met telkens het antwoord dat hij al verkocht was, had ik bijna de zoektocht opgegeven. Uiteindelijk keek mijn vader per toeval nog eens op een Belgische verkoopsite waar toen net een nieuwe advertentie was geplaatst. We hebben direct gebeld en zijn de dag erna gaan kijken. De wagen was technisch in orde en rijdbaar en de carrosserie zag er ook nog heel mooi uit - al bleek dat uiteindelijk na het afschuren een pak minder. Dat is hem dus geworden: een NSU 1000 van 1966 in originele, onaangepaste staat. Ik ben meteen beginnen demonteren en schuren om de carrosserie naar de lasser te brengen, en natuurlijk de zoektocht begonnen naar zeldzame en redelijk dure TT of TTS onderdelen. Vanaf de demontage tot ik hem weer heb afgebouwd heeft een goede 2 jaar in beslag genomen, en ik rijd er nog altijd vrolijk in rond.

nsu-1000-vfs05

Wat zou je anders aanpakken?
Het voertuig beter controleren bij de aankoop. Er zat erg veel plamuur op en hij was al 4 keer herspoten. De carrosserie was dus veel slechter dan gedacht en dit heeft de nodige nadelen met zich meegebracht tijdens de restauratie.

Waar krijg je een glimlach van?
Hij is nogal klein, maar hij klinkt als een grote. En hij kan zeker zijn mannetje staan tegen auto's met een veel grotere motor.

Waar word je humeurig van?
Tot nu toe nog niks, behalve de erg stijve vering die niet altijd even comfortabel is op onze Belgische wegen

nsu-1000-vfs05

Kostenplaatje
De aankoop en restauratie was niet erg goedkoop omdat NSU's van dit model moeilijk te vinden zijn, en er heel weinig onderdelen vandaag de dag nog gemaakt worden. Meestal is het het restaureren van originele onderdelen dat veel geld en tijd kost, als je ze al kan vinden. maar dat hield me zeker niet tegen.

Hamer & beitel
verbrede wielkasten in staal
1200 TT motor met opbouw zoals boven beschreven
TT schijfremmen vooraan met TTS fuseestukken voor negatieve camber
Bilstein raceschokdempers met korte veren
Sparco kuipzetels met willans 3-puntsgordels
achterbank weggewerkt met hout
3-delige spiesstuning/BBS velgen
elektrische benzinepomp
elektronische ontsteking
...ik vergeet vast nog dingen, het is te veel om op te noemen

nsu-1000-vfs05

Waarom een NSU 1000?
NSU's staan vooral bekend bij de oudere generatie als kleine, snelle rallywagens die voor heuvelklim, circuitraces en slalom werden gebruikt. meestal konden ze de 1.600 en 2.000cc concurrentie nog af door hun lichte gewicht en goed bochtengedrag. Deze auto was concurrentie van de Simca 1000 rallye, Renault 8 gordini en de Fiat Abarth's. Meestal als mensen mij aanspreken over de auto hoor ik veel heimweeverhalen naar vroeger en dat ik hem zeker nooit mag wegdoen, omdat zij het wel deden en er nu erg veel spijt van hebben. NSU is in 1969 overgenomen door VW en dan hervormd naar "AUDI NSU" , in 1973 is NSU gewoon AUDI geworden. zelfs de slogan "Vorsprung durch technik" hebben ze mee overgenomen van NSU.

Blijver of afschrijver
Blijver, ik ben ondertussen een tweede exemplaar aan het restaureren

nsu-1000-vfs05

Gegevens

Huidige kilometerstand: ongeveer 7000 na restauratie
Leeftijd wagen: Bouwjaar 1966
Motor: 1200 TT (1177 cc) , mechanisch origineel, 2 dubbele Weber DCOE carburateurs en TTS inlaatspruitstuk, 4-2-1 inox spaghetti spruitstuk
Overbrenging: manueel, vier versnellingen
Topsnelheid: ongeveer 160 door de vrij korte versnellingen
0 tot 100km/u: 11 seconden
Vermogen: 75 pk bij 5.000 toeren
Koppel: 80 Nm bij 3.000 toeren
Aandrijving: achterwielaandrijving
Gewicht: 650 kg
Gemiddeld verbruik: 10l per 100km
Rijtaks: € 35
CO2-uitstoot: /

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Ponrow 12:45
afbeelding van Ponrow

Prachtige wagen. Heb hem denk ik al een paar keer gezien op evenementen. Hier laat je vast veel hoofden draaien.

Speedy_430 09:54
afbeelding van Speedy_430

Prachtig!

Benjamin Bouten 21:06
afbeelding van Benjamin Bouten

Schitterende auto!

moodystarfish 07:47
afbeelding van moodystarfish

Gisteren nog in Herentals gezien in Jägermeister-livrei - prachtig werk, beeldschone wagen, proficiat! :-)

Uw reactie