Reportage: Yamaha Meets VW Trailer Assist

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Achteruit rijden met je aanhangwagen, caravan of boot. Er staan nog wat mensen op te kijken. Leuk, nu kan iedereen je zien klungelen. Stop ermee! “VW Trailer assist” komt je helpen. Dat moesten we even gaan uitproberen. Net zoals de Yamaha WaveRunner die we te water mochten laten…

Ken je de reclame met de paarden die schaterlachend toekijken op hoe een arme man zijn trailer in het juist vak probeert te krijgen? Zo niet, geen probleem klik dan eerst maar even HIER. Gekeken? Goed, dan weet je meteen welke gênante situatie we eerder als voorbeeld gaven. Volkswagen en Yamaha nodigden ons uit bij een watersportbedrijf te Luik. Daar konden we zelf kennismaken met het Tralier Assist systeem. In demo stond er een nieuwe Tiguan, in combinatie met een aanhangwagen, waarop twee uit de kluiten gewassen Yamaha WaveRunner jetski’s stonden te blinken. Na een demo mogen we zelf plaatsnemen achter het stuur.

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

testen die handel

Ok! Eerste werk. De auto en aanhangsel op één lijn krijgen. Dat doe je dus simpelweg door rechtdoor te rijden. Als dat klaar is zet je de wagen in achteruit. Vervolgens activeer je de parkeerassistent (Trailer Assist is een uitbreiding op dat systeem).

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Geheel onverwacht moet je dan verder met…

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

...Inderdaad, ronde knop waarmee je de zijspiegels moet instellen. Daar geef je een kleine tik naar links en op je middenscherm krijg je nu een pictorgram.

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Daarop zie je je auto en een aanhangwagentje. Door met de ronde knop te draaien kan je die aanhangwagen een richting aangeven. Doormiddel van slimme computer technologie die de beelden van je achteruitrijcamera verwerkt, kan het systeem de aanhangwagen sturen. Het is dus belangrijk dat je zelf geheel van je stuur afblijft. Hou wel zéér goed de omgeving in het oog want de auto zal niet vanzelf stoppen moest je te dicht in de buurt komen van een muur of paaltje. Het volledige gevaarte is nog altijd iets wat je zelf in de hand moet houden.

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Vanaf het moment waarop je dan ook voelt dat je de mist in gaat gaan zet je de wagen terug vooruit en lijn je alles wat uit alvorens verder te gaan. Geen enkel probleem. Na twee keer proberen lukt het ons prima om met een hulpsysteem een Tiguan met uit de kluiten gewassen aanhangwagen enkele jetski’s te water te laten.

opgelet

Voor mensen die de kunst van achteruitrijden onder de knie hebben gaat het systeem weinig of geen baat hebben. Wel is het bijzonder om te zien wat ze vandaag de dag allemaal klaarspelen om het rijden “makkelijk” te maken.

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Yamaha WaveRunner GP1800

Het was ons dus gelukt om de JetSki’s te water te laten. Dat wil zeggen: als de bliksem in een wetsuit kruipen voor een dik half uur sensatie! Uw redacteur van dienst had nog nooit op zo’n waterspuiter gezeten. We kruipen eerst achterop bij de instructeur van dienst. Een man met héél wat ervaring. Na zijn introductie uitleg hadden we het volgende begrepen: Deze GP1800 is de snelste productie zitter van het moment. Slik. 300 pk uit een 1.8 supercharged 4-cilinder. Goed voor een acceleratie van een absurde 0-100 km/h in amper 3,2 seconden. Eigenlijk een GT-R voor op het water.

Yamaha-Meets-Volkswagen-Trailer-Assist

Goed, we leren rustigaan enkele bochten nemen, kijktechniek niet vergeten, kijken naarwaar je wil gaan en vooral die kleine gashendel blijven gebruiken. Zoals de instructeur het sappig uitlegde: “Behandel die gashendel alsof het een 22-jarige Brazilliaanse furie is met last van haar maandelijkse cyclus. Oftwel. Héél voorzichtig. Kort daarna maande hij aan om hem goed vast te grijpen. Dat deden we dan ook maar hij zei: “nee nee… écht vastgrijpen alsof je leven er vanaf hangt” De instructeur ging namelijk even demonstreren hoe snel zo’n moordmachine daadwerkelijk kan acceleren. Een echte lancering volgde kort daarna. Absurd gevoel om op het water zo belachelijk snel aan snelheden over de 120 km/h te behalen. Piloten die vanaf een vliegdekschip worden afgeschoten. Zo voelde het voor ons aan.

Zelf even proberen

We krijgen daarna de kans om zelf zo’n WaveRunner te besturen. Gelukkig heeft uw redacteur wat ervaring met motoren, quads en die bizarre can-am driewielers. Die ervaring komt op een JetSki zeker van pas. Zo is het uitermate belangrijk je omgeving in het oog te houden, je gas niet te lossen tijdens het nemen van een bocht en om je schrap te zetten bij elke brute handeling waar je de WaveRunner mee wil bestoken. De enorme kracht blijft elke seconde verbluffend. Dìt gaat nu eens écht hard. Een motor ook maar zo op het water… het is een nieuwe dimensie en vooral een bangelijke sensatie.

Je denkt nu waarschijnlijk: “Ho zeg, die autojournalisten… Ze krijgen toch altijd wel leuke zaken aangeboden.” Klopt! Maar deze gehele dag kan je ook zelf meemaken hoor. Zo reist de “Yamaha meets Volkswagen” caravaan nog drie keer door dit jaar. Wil je dit alles zelf eens ontdekken dan raden we je aan om zeker eens te gaan kijken. Op 25 juni in Bergen “Au Grand Large”, op 16 juli te Surfers Paradise in Knokke of tijdens de Nieuwpoort International Boat Show op 20, 21 en 22 oktober.

extra informatie

De optie Trailer Assist is vekrijgbaar op de Golf, Tiguan, Touran, Passat en de Crafter. Prijzen liggen naar gelang het model rond de 300 euro. De Yamaha WaveRunner GP1800 is beschikbaar vanaf 19.995 euro en richt zich tot professionele of zeer ervaren klanten. Instapmodellen zoals de EX en VX zijn er al vanaf 9.300 euro.

leuk weetje

Je kan ook meer dan alleen op een kanaal wat in het wilde weg gaan rondknallen met je waterscooter. Zo is er Belgische groep vrienden die elk jaar een prachtige reis organiseren in Kroätie. Met de vrachtwagen transporteren ze circa 25 machines naar daar. Ter plaatse gaan ze in een 10-tal etappes over zee langsheen de prachtige eilanden. Goed voor een dikke 800 km plezier.

Auteur: Yannick
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Adriaan 12:56
afbeelding van Adriaan

Ik ben zelf nu geen ongelooflijke held met een aanhangwagen, maar kan er toch behoorlijk mee uit te voeten. En dat heb ik enkel kunnen leren door zelf te rijden, daarmee dat ik die trailer assist gewoon schandalig vind. Leer, foefel, pruts, maak uzelf belachelijk, vloek, maar doe het zelf, na verloop van tijd gaat het wel lukken.
En niets zo leuk als gelijk een echte vrachtwagen chauffeur achterwaarts maneuvers te doen op het container park, waar je dan het knikje van bewondering krijgt van andere aanhangwagen chauffeurs :p

Ponrow 21:53
afbeelding van Ponrow

Echt he, Zo moeilijk is dat niet.
De gewone park assist is wel leuk anderzijds.

Mesoerrie 20:03
afbeelding van Mesoerrie

Fout die de meeste maken is dat ze meteen veel te veel aan het stuur draaien, waardoor de remorke binnen de kortste keren in de haak staat.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws