Dakkofferfans: review Thule Motion XT

thule-motion-xt

Op skivakantie vertrekken met de wagen gaat meestal gepaard met de nodige dosis bagage-stress. Skilatten, snowboards, boots, helmen en drank voor de après-ski nemen veel plaats in.. Alle mogelijke extra ruimte is dus meer dan welkom.

Ondanks het feit dat dakkoffers al decennia lang bestaan, is het snel en vooral betrouwbaar monteren van een dakkoffer niet altijd evident. De systemen met vast montagepunten en/of losse beugels liggen nog vrij vers in het geheugen. Niets van dit alles met het PowerClick-snelmontagesysteem van Thule. Na het monteren van de dakdragers duurt het nog hooguit enkele minuten om de 4 klemmen vast te draaien. Ze grijpen zich als klauwen stevig vast rond de dakdragers. De meeste tijd spendeer je (als autofan) aan het perfect gecentreren, omdat het kan.

review-thule-motion-xt-xl

Dan zie je de berg bagage liggen welke je als een ware Tetris-kampioen in de wagen moet zien te passen. Hier viel onmiddellijk op hoeveel (hoogte-)ruimte de Motion XT te bieden heeft. Een berg ski- en snowboardtassen vond meteen zijn plaats, zonder te moeten herschikken omdat de dakkoffer niet meer dicht gaat. Persoonlijk was dat in het verleden onze grootste frustratie. Je hebt alle plaats nodig en geen idee waar je net iets te hoog hebt gestapeld.. Het vergrendelen gaat tegenwoordig met één hand. Daarbij voel je het vergrendelingssysteem vastklikken en krijg je een duidelijk visuele indicatie zodra het deksel stevig is vergrendeld. Enkel bij een correcte vergrendeling is het mogelijk om de dakkoffer met de sleutel af te sluiten. Dit kan langs beide kanten op dezelfde eenvoudige manier.

review-thule-motion-xt-xl

Een dakkoffer neem je niet mee voor het plezier. De aerodynamica van je wagen wordt toch drastisch verstoord met een fors hoger brandstofverbruik, windgeruis en meer last van zijwind. Ook op dit vlak blijven de fabrikanten steeds verder innoveren en verbeteren. Vanop afstand zijn er nauwelijks opvallende verschillende op te merken tussen de oude en nieuwe modellen, de lijnen zijn gelijkaardig. Het verschil zit hem echt in de details wat maakt dat de Motion XT op kruissnelheid amper van zich laat horen en voelen, dit ondanks de redelijk stompe voorkant. Het verschil is opmerkelijk in vergelijking met een oudere generatie van hetzelfde merk. Uiteraard blijft het oppassen voor zijdelingse windstoten, die de wagen harder doen afwijken van de rijbaan. Van trillingen is er in een gevulde dakkoffer nagenoeg geen sprake wat zorgt voor een veilig gevoel.

review-thule-motion-xt-xl

Als frequent gebruiker van een vorige generatie Thule dakkoffer, was ik aangenaam verrast over de verbeteringen waarmee Thule opnieuw voor de dag is gekomen. Zowel de (de)montage is kinderspel, het vergrendelingssysteem geeft vertrouwen als het weggedrag en geluidsproductie zijn er op vooruit gegaan. Deze Thule dakkoffer geeft een zeer degelijke indruk, al zorgt de stompe snuit niet voor de meest sportieve look.

Auteur: Sven H
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Kevin - Dakkofferverhuur.be 08:56
afbeelding van Kevin - Dakkofferverhuur.be

Mooi artikel over deze dakkofer, hoewel ik een kleine kanttekening moet maken.
Het hoge verbruik wordt deels gekenmerkt door inderdaad de aerodynamica.
Maar het meeste komt eigenlijk door het grote gewicht. Een auto die opeens 300kg zwaarder is door alle bagage (en passagiers), verbruikt sowieso al meer.

Doe de test: Rij eens een week met een lege dakkoffer rond - je zal nauwelijks meer verbruiken.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws