Autofans nam een kijkje in Nissans elektrische toekomst

In het hartje van Oslo, Noorwegen heeft Nissan zopas zijn derde Nissan Futures evenement georganiseerd. De klemtoon lag deze keer niet alleen op de nieuwe Nissan LEAF, maar ook op Nissan’s visie op de mobiliteit van de nabije toekomst. En die is niet alleen elektrisch en autonoom maar bovenal ook intelligent. Mede dankzij de introductie van Vehicle-To-Grid-technologie (V2G).

Wie elektrische auto zegt zegt Oslo. De officieuze hoofdstad van de EV heeft op erg korte tijd een ware transformatie gekend en speelt daarbij een voortrekkersrol voor de rest van de wereld. Met de ambitieuze doelstelling om de C02-uitstoot tegen 2030 met 95% te verminderen namen de Noren volgens velen teveel hooi op hun spreekwoordelijke vork. Maar dankzij een erg gerichte en agressieve subsidiecultuur die auto’s met klassieke verbrandingsmotor bijzonder duur en (plug-in) hybrides en puur elektrische auto’s erg aantrekkelijk maakt, hebben de Noren de sceptici de mond gesnoerd.

Terwijl de registraties van elektrische auto’s in de rest van de ontwikkelde landen tussen de 1 en 3 % van het totaal aantal nieuwe inschrijvingen bedraagt, spant Noorwegen de kroon met maar liefst 42 %. En dat cijfer stijgt nog iedere maand. Door hun gunstige aankoopprijs, voordelen zoals gratis parkeerplaats, aparte rijstroken, het niet moeten betalen van tol, etc, zou je nu eenmaal gek zijn er geen te kopen. Al is het evident dat die voordelen in de toekomst stelselmatig zullen afnemen. Auto’s met klassieke verbrandingsmotor zullen echter stelselmatig duurder blijven worden. Hun rijk op Noorse bodem is daarmee zo goed als uitgespeeld.

ProPilot

In het geval van Nissan betekent dat dat 1 op 2 verkochte modellen een LEAF is, en dat de LEAF er zelfs de meest verkochte EV is. Met de introductie van de tweede generatie hopen dat Japanners die voorsprong te bestendigen. Zo noteerden Noorse dealers reeds 1.600 bestellingen op drie weken tijd. Maar Nissant rekent ook op andere elektrische modellen zoals de lichte bedrijfswagen e-NV200 die gebruik maakt van dezelfde technologie.

Elke nieuwe LEAF komt met tal van mogelijkheden die het opladen tot het minimum moeten beperken. Denk daarbij aan thuisoplossingen van 7 of 22 kW die het laden beperken tot respectievelijk 5,5 en 2 uur. Maar ook publieke oplossingen waarmee je kunt snelladen tot 80% in 40 minuten. Nissan rekent daarbij nog steeds op externe laadstructuren, beter dan hun eigen structuur zoals Tesla. Mede dankzij de steun van Nissan staat de teller daarmee voorlopig op 4.600 palen. Eind 2018 moeten dat er 5.600 zijn.

De nieuwe generatie LEAF bouwt verder op de technische basis van zijn voorganger maar introduceert ook heel wat nieuwigheden. Het rijbereik stijgt van 250 km naar 378 km en dankzij de introductie van het e-Pedal kan je de nieuwe LEAF ook rijden door nauwelijks aan het rempedaal te komen. Een snellere versie met nog meer rijbereik volgt later nog. Maar of die Nismo-badge zal dragen is nog maar de vraag. Tevens komt de nieuwe LEAF standaard met Nissan’s ProPilot software die autonoom rijden mogelijk maakt. In eerste instantie beperkt die zich tot een enkelvoudig rijvak. ProPilot Park, waarmee de LEAF zichzelf kan parkeren, is tevens standaard.

Vanaf 2019 mikken de Japanners op de tweede generatie die het autonoom wisselen van rijvak moet mogelijk maken, net als inhalen of het nemen van op- en afritten. Volgens Nissan wordt het daarmee mogelijk om bijvoorbeeld van Parijs tot Barcelona te rijden zonder tussenkomst van de bestuurder. Verwacht echter geen over-the-air updates zoals bij Tesla waardoor een bestaande nieuwe LEAF zal kunnen geüpdatet worden.

Gratis opladen

Gelukkig brengt de LEAF nog tal van andere nieuwigheden die minstens zo interessant zijn. Een daarvan is de mogelijkheid tot het terugsturen van elektriciteit op het net dankzij de V2G-technologie. In de praktijk komt het erop neer dat je je LEAF goedkope of zelfs zelf geproduceerde energie van zonnepanelen of andere (groene) bronnen kunt laten opslaan in de daluren, en vervolgens kunt afgeven tijdens de piekuren. Op die manier is het zelfs mogelijk dat je je LEAF onrechtstreeks gratis kunt opladen of er zelfs nog geld mee kunt verdienen. Toekomstmuziek? Niet als het van bedrijven zoals het Britse OVO afhangt die reeds bezig is met dit soort projecten in de praktijk te brengen.

In het kort komt het erop neer dat een veelvoud elektrische auto’s zoveel mogelijk (overtollige) energie kunnen opslaan wanneer er weinig vraag naar is, en terug afgeven wanneer de nood het hoogst is. Nu gaat veel energie immers vaak verloren, noodgedwongen naar het buitenland of moeten windmolens bij mogelijke overproductie zelfs worden stilgelegd. Nissan zet daarom ook verder in op de markt van de thuisopslag onder de noemer XStorage. Daardoor kunnen particulieren energie uit onder andere zonnepanelen direct opslaan, gebruiken voor eigen consumptie maar ook terug aan het net afgeven.

2.Zero Edition

Hoewel we nog niet met de nieuwe LEAF konden rijden - dat is voor binnenkort - konden we de EV toch als een ruimschoots bepotelen. Hoewel de totaalafmetingen min of meer identiek zijn gebleven viel ons in de eerste plaats te verbeterde materialen en afwerking op. Het uiterlijk is dan weer wat meer conventioneel dan bij zijn voorganger maar daardoor misschien net iets aantrekkelijker voor het grote publiek. Het tweekleurig koetswerk met zwarte accenten is standaard. Qua rijcapaciteiten belooft Nissan een kleine evolutie dankzij het iets stijvere koetswerk. Ook is er extra geluidsisolatie voor een betere akoestiek.

De nieuwe Nissan LEAF is vanaf begin volgend jaar beschikbaar als 2.Zero Edition lanceringsversie vanaf 36.990 euro. Een iets minder uitgeruste basisversie volgt evenwel kort daarop. En voor wie nog niet overtuigd mocht zijn is er nog Nissan Zero Electric Vehicle-ambassadrice Margot Robbie die de laatste twijfelaars over de streep moet trekken…

Tekst: Pieter Ameye

Auteur: Pieter Ameye
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie