Waarom 2020 een maak-of-kraak-jaar zal zijn voor veel automerken

2020-CO2-regels-EU-Europa-Auto

De consument ligt er niet meteen wakker van maar verschillende (Europese) automerken kijken met vrees uit naar 2020. Vanaf dan zullen namelijk strengere CO2-regels gelden in de EU voor de automobielsector en verschillende constructeurs geven nu al aan dat ze die mogelijks niet halen. Met torenhoge boetes als gevolg.

De focus mag tegenwoordig dan wel op NOx liggen (dankjewel, Dieselgate) voor de EU is het duidelijk; jaarlijks komt 12 procent van de opgewekte CO2-emissie in Europa van de automobiel en daar wil het iets tegen doen. Door automerken verplichte emissiestandaard op te leggen, bijvoorbeeld. Een goede zaak zou je denken. Alleen worden die stelselmatig zo strikt dat verschillende automerken nu vrezen dat bij de volgende ronde - in 2020 - er koppen dan wel bedrijven zullen rollen. Maar waarom wordt er nu zo vaak over 2020 gesproken?

Elektrische doorbraak omdat het moet, niet omdat ze er in geloven

Wel, moest het je niet zijn opgevallen, elk Europees automerk zal tegen 2020 plots met een hoop elektrische wagens op de markt komen. Niet omdat ze overtuigd zijn dat de markt er klaar voor is, wel door die Europese emissiestandaard die weer een tikkeltje strenger zal worden. Daarbij moeten automakers een gemiddelde waarde halen, uitgedrukt in CO2. Die bestaat nu ook al maar zal in 2020 verstrengd worden tot 95 g/km C02.

jaguar-i-pace-2018

Je zou dan kunnen zeggen dat elke nieuwe auto in 2020 maximaal 4,1 l/100 km benzine (3,6 liter diesel) mag verbruiken maar dat is niet helemaal waar. Want de EU kijkt naar de vlootwaarde van een automerk. Met andere woorden; je mag een dikke sportwagen met V8 en 700 pk verkopen als je aan de andere kant van het spectrum een zuinige compacte hatchback aan de man weet te brengen.

Lach je rijk / arm

Dat is nu ook al het geval, want de opgelegde limiet is sinds 2015 130 g/km CO2. Alleen is dus die opstap (of duikvlucht) van 130 naar 95 een serieus verschil. Eentje die automerken eigenlijk niet kunnen halen zonder een vorm van elektrificatie. Dat begrijpen ze bij de Europese Unie ook waardoor ze met een rits spelregels op de proppen komen. Je zou er bijna een gezelschapsspel van kunnen maken.

2020-CO2-regels-EU-Europa-Auto

Te beginnen met de overgangsperiode in 2020. Dat houdt in dat 95% van de vloot moet voldoen aan die 95 g/km C02 in 2020. Waardoor automerken serieuze vervuilers nog één jaar buiten schot kunnen houden (lees: verkopen). Vanaf 2021 is het evenwel 100% van de vloot die in rekening zal gebracht worden. Dan is er nog de eco-bonus. Die wordt uitgereikt voor innovatieve tech die een impact heeft op de C02-uitstoot maar niet meteen aangetoond kan worden tijdens de testprocedure. Denk maar aan het 48-volt systeem dat overal de kop op duikt, de zogenaamde mild hybrid. Daarmee krijgen automerken credits waarmee ze de vloot-uitstoot mogen verlagen tot 7 gram per jaar.

Super spelregels!

Al zijn er heus nog spelregels en uitzonderingen in het boekje van het grote Europees CO2-gezelschapspel. Zoals de Super Bonus. Nee, we verzinnen dit niet ... Auto's die minder dan 50 g/km CO2 uitstoten worden vanaf 2020 geteld als 2 wagens. Of in mensentaal; voor elke XC90 T8 die Volvo verkoopt (plug-in met 49 CO2/km) mag het merk zeggen dat het er twee van verkocht heeft. Waardoor de gemiddelde CO2-uitstoot natuurlijk een stuk zal dalen van de vloot.

2020-CO2-regels-EU-Europa-Auto

Dreig je dan nog bankroet te gaan, dan mag je samen hokken met een medespeler om zo aan de normwaarde te komen. Een groep vormen zeg maar. Of het toeval is dat Opel plots door GM van de hand wordt gedaan en bij PSA komt te liggen? Heus niet. Denk dus PSA, FCA, de Volkswagen groep maar ook Geely dat Volvo, Lotus en Lynk & Co in handen heeft.

We denken ook aan de kleintjes

Tenslotte heeft de EU uiteraard niet de intenties om de boeman te zijn in heel dit verhaal. Waardoor kleine volumedraaiers grotendeels buiten schot blijven (vaak fabrikanten van sportieve en dus 'meer vervuilende' wagens). Bouw je minder dan 1.000 auto's per jaar, dan val je sowieso buiten de regelgeving (Koenigsegg, Bugatti, etc). Bouw je jaarlijks tussen de 1.000 en 10.000 auto's, dan mag je zelf een voorstel doen hoe je de CO2 terug gaat dringen binnen je bedrijf.

2020-CO2-regels-EU-Europa-Auto

Bouw je tot 300.000 auto's per jaar, dan mag je een fikse reductie eisen op je gemiddelde CO2-uitstoot, tot 45% om aan die 95 g/km CO2 uit te komen.

Slagveld

Wat er gebeurt als een automaker niet aan de spelregels kan voldoen? Dan moet je een boete betalen aan de spelleider (de EU dus). Die bedraagt vanaf 2020 (eigenlijk 2019) 95 euro per CO2 eenheid dat je boven de norm zit. Niets onoverkomelijk zou je denken. Alleen... moet het merk dan 95 euro betalen per CO2 uitstoot die ze boven de norm zitten maal het aantal auto's dat ze verkocht hebben.

2020-CO2-regels-EU-Europa-Auto

Een voorbeeld? Stel dat Rudy Automotive in 2021 500.000 auto's verkoopt en uitvalt op een vlootgemiddelde van 97 g/km (foei Rudy!), dan zal hij (2x95=) 190 x 500.000 = 95 miljoen euro boete moeten betalen. Begrijp je nu waarom automerken ons plots om de oren slaan met elektrische auto's? 2020 heeft alles in zich om een slagveld teweeg te brengen. Waarbij volgens topmensen bij Europese autobedrijven de Chinezen wel eens de grote overwinnaars kunnen worden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Fred 17:06
afbeelding van Fred

Zeer goede uitleg,amaai...is zoals uitgelegd een europees schaakspel...dus niet nodig dat we allemaal een ev.moeten kopen subiet....is weer eens de mensen ongerust maken en geld afdoen...arm eu...

Leen 11:06
afbeelding van Leen

Bedankt Yves, niet alleen voor het over- & inzicht maar vooral voor jouw editorale vaardigheden. Top klasse! Je weet de 'pijn' te verzachten met je kwalitatieve humor!

De Becker 00:15
afbeelding van De Becker

En wat met youngtimees en aankomende oldtimers? Ze gaan een mens zijn hobby toch niet afnemen, of onbetaalbaar maken??

Uw reactie