Vergeten auto #39: Toyota Paseo

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

In de jaren '90 was Toyota een automerk met een uitgebreid gamma aan coupé's. Zo kennen we de Celica natuurlijk nog, maar ook de Supra, de MR en de Paseo maakten deel uit van het aanbod. Over die Paseo zullen we het in dit artikel hebben.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

De Toyota Paseo bestond eigenlijk al sinds 1991. De eerste generatie werd echter niet op de Europese markt gecommercialiseerd en het echte verhaal voor de Paseo op het Oude Continent start pas in 1995, bij generatie twee. De techniek van de Paseo was losjes gebaseerd op de Tercel, een model dat in de jaren '80 het compacte middenklasse-gamma van het merk was. Van die wagen nam de Paseo de ietwat gekke 1.5 motor over. DIe motorisatie was goed voor 93 pk. Niet echt veel voor een coupé, ook niet in die tijd. De Paseo deelde dan ook een hele hoop onderdelen met de Starlet, waardoor je hem als 'kleine' coupé van het gamma mag beschouwen. Hij woog dan ook slechts 975 kg, waardoor die 93 pk wel volstond om hem vooruit te krijgen.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

Ook de looks van de wagen waren nogal conservatief, geen uit de band springende snoet, geen stevig uit de kluiten gewassen wielkasten of diffusor achteraan, het mocht allemaal nogal vrij anoniem door het leven gaan. Het lijkt dan ook dat deze gulden middenweg een beetje het floppen van de wagen heeft betekend. Je krijgt geen wagen die stevige prestaties neerzet, maar je offert wel een hoop praktische ruimte op voor de coupélijn. Het motorgeluid bleef binnen de perken en het stuurgevoel miste wat scherpte. Een Mazda MX-3 en Nissan 100 NX waren wat in hetzelfde bedje ziek.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

Wilde je echter een sportief ogende wagen en wilde je daar niet teveel geld voor neertellen, dan was de Paseo ideaal. Met zijn prijs van omgerekend 15.000 euro had je heel wat coupé voor je geld. Je kreeg er de betrouwbaarheid van de beproefde Toyota-technologie bovenop.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

Toyota zag echter een markt in de wagen, zodat de wagen toch tot 1999 werd gebouwd. Die markt bleek echter vooral in de USA en Japan te liggen, waar mensen blijkbaar wel te vinden waren voor de Paseo. Toegegeven, deze stats in een gewone compacte middenklasser waren goed genoeg voor deze periode, maar in deze coupé zou je wat meer curry bij de ketchup willen. Toyota zag ook een markt in een cabrio-versie, al werd deze bij ons slechts in erg kleine oplage verkocht.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo

De Toyota Paseo vond zijn weg naar het oudere publiek vanwege de brede instap en vanwege zijn sportieve uiterlijk  viel hij ook bij de tuning-gemeenschap in de smaak.Een occasie Paseo vind je tegenwoordig voor zowat 2.500 euro, al moet je natuurlijk uitkijken naar wat je koopt omdat er een aantal exemplaren tussen zitten die toch sportief gereden werden, hoewel ze daar uiteindelijk niet op afgesteld waren.

Vergeten auto #38: Toyota Paseo
Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yvesw 10:48
afbeelding van Yvesw

Is inderdaad het lievelingsobject voor menige tunerboys bij ons in de buurt...

Mesoerrie 21:04
afbeelding van Mesoerrie

Helaas helaas, hier idem :(

Toch jammer dat al die 'goedkope' Japanse coupé's uit de jaren '90 hetzelfde lot lijken te ondergaan, op een gelukkige enkeling na.

Wanneer zie je nog eens een originele (of een niet marginaal getunde) MX-3, Celica, CRX, 100NX, Paseo,... rijden. Zelfs MX-5jes worden vaak niet gespaard...

echt triest

A v Haarlem 16:50
afbeelding van A v Haarlem

Het was geen echte sportwagen maar trok wel een caravan van 900kg in het
Heuvelland voor een auto van 950kg het
enege was dat er geen zwaardere veren
achter op gezet konden worden.Voor de
Rest priema auto.

Michael 15:11
afbeelding van Michael

Ik rijd zelf nog met een originele paseo rond.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws