Vergeten auto #38: Audi Quattro Spyder

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

Vergeten auto: Audi Quattro SpyderDe Audi Sport Quattro is er eentje die we nooit zullen vergeten, en de concept op basis daarvan die werd voorgesteld in Parijs lijkt ook die weg op te gaan. Toch is er een wagen die vier ringen draagt en de naam quattro kreeg, die niet velen zich nog zullen herinneren. Het gaat om de Audi Quattro Spyder.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

Begin jaren ’90 wilde Audi een nieuwe sportcoupé in haar gamma die boven de Audi 80 Coupé (of kortweg Audi Coupé) kwam te staan. De basis van de Audi Typ 89 Coupé werd dan ook aangewend om deze sportieve wagen op te bouwen. Al was de opbouw enigszins anders. Een V6-middenmotor werd de basis, goed voor 174 pk. Dikke 18 inch wielen zorgden voor het contact met de weg. Audi raamde de verkoopprijs destijds op 100.000 Dmark, omgerekend een 50.000 euro. Dankzij het gebruik van aluminium werd de wagen tussen de 20 en 40 procent lichter dan elke andere wagen van hetzelfde type. De Audi Quattro Spyder woog slechts 1.100 kg.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

De introductie van het concept werd wat overschaduwd door de voorstelling van de Audi Avus Quattro op ongeveer hetzelfde moment. Uit wat volgt blijkt dat het publiek liever de Avus in de geschiedenisboeken ziet staan.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

Toch was de Audi Quattro Spyder niet onbelangrijk. In 1994 werd de aluminiumconstructie gebruikt voor het ASF van de Audi A8. De 2.8 V6-motor kwam terug in de Audi 100 en Audi 80, zij het dwars voorin gebouwd. Tussen 1988 en 1996 bleef de Audi (80) Coupé in productie, afgelost door de TT sinds 1998. Het idee van een compacte sportcoupé werd opgeborgen, tot we in 2007 de lijnen –zij het in vergevorderde evolutie - en motoropbouw terug zagen in de Audi R8, de Lamborghini-Audi.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

Hoewel Audi de productie van het model al in het vooruitzicht had gesteld en er zelfs al promotiemateriaal voor had klaargestoomd, werd de hele molen op het laatste nippertje stilgezet. Uit studies bleek dat de productiekost te hoog zou liggen zodat het model commercieel niet interessant was.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder
Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

Van de Audi Quattro Spyder werden uiteindelijk twee exemplaren gebouwd. Eentje in Gomera-metal groen en eentje in Fiji oranje. Die laatste kan je nu gaan bezichtigen in het Audi-museum in Ingolstadt. Wat er met de groene gebeurd is, is nergens terug te vinden.

Vergeten auto: Audi Quattro Spyder

 

Auteur: Sven
Reacties: 6 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Yvesw 11:15
afbeelding van Yvesw

Heb deze wagen vroeger nog als schaalmodel auto gehad, jeugdsentiment ten top!
al had ik ook de Avus Quattro en vond ik die stiekem toch ook wel mooier.

Quin 14:24
afbeelding van Quin

Die kende ik inderdaad niet, wel een knappe Audi.

@uto 19:46
afbeelding van @uto

Ik vind hem niet echt super ...

Wim 21:23
afbeelding van Wim

ik wel, mooi ding, had klassieker geworden

Anonieme gebruiker 15:12
afbeelding van Anonieme gebruiker

Nooit gezien , ergens vergeten denk ik
Zeer mooi , R8 voorloper zou je zeggen

Pieter Aertgeerts 15:16
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Heeft vooraan veel Bugatti Veyron trekjes.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws