Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Voor de Vergeten auto van deze week gaan we een hele poos terug in de tijd. De Zündapp Janus was een wagen die na de oorlog gedurende een aantal jaren geproduceerd werd. Zündapp was eigenlijk een fabrikant van motorfietsen die brood zag in de productie van kleine wagentjes.

Na de oorlog was er immers een minderende vraag naar grote auto's vanwege de gevolgen van die oorlog. Rond 1954 besloten ze bij Zündapp dan om aan een dwergauto te beginnen. Duitsland mocht na de oorlog geen vliegtuigindustrie meer hebben en dus was er productiecapaciteit voor andere zaken beschikbaar. Voor het ontwerp werd overgenomen van Dornier, een vliegtuigfabrikant die uiteindelijk meer brood zag in het produceren van ziekenhuismaterieel dan auto's.

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Het leuke aan deze kleine autootjes is dat naar originele oplossingen werd gezocht om voor de hand liggende zaken op te lossen. Zo kreeg de Zündapp Janus twee deuren, eentje op de neus en eentje op de kont. Dat kwam omdat Zündapp ervoor koos om de Janus een motor te geven die middenin de wagen werd opgesteld. De zitbanken werden op de motor geplaatst, eentje tegen de rijrichting in. Het hele ding woog slechts 425 kg. De motor zelf was een tweetakt motor met één cilinder met een inhoud van 248 cc. Die produceerde 14 pk, goed voor een topsnelheid van 80 km/u. De ophanging was van McPherson met spiraalvering en torsiestabilisator.

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

De kleine en lichte motor had niet echt een grote invloed op het zwaartepunt van de auto. Het gewicht van de inzttenden en de verdeling ervan had een veel grotere impact, waardoor het weggedrag varieerde naargelang het aantal inzittenden. Dat je achterin makkelijk wagenziek werd omdat je enkel achteropkomend verkeer zag (en niet kon zien waar de weg heenging) was de reden waarom niemand echt graag plaatsnam achterin. Wie de voor- en achterbank neerklapte, had de oppervlakte ter grootte van een tweepersoonsmatras ter zijn beschikking.

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Zündapp produceerde de Janus (genoemd naar de Romeinse god met twee gezichten) in 1957 en 1958. In die periode werden 6.902 exemplaren gemaakt. Zündapp was op dat moment bezig aan een sterkere 400 cc met 2 cilinder tweetakt maar dat project werd nooit afgewerkt.

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Op dit moment zijn er nog een klein aantal Zündapp Janus beschikbaar. De meeste zijn in slechte staat wat maakt dat diegene die wel in goeie staat zijn erg veel geld opbrengen. Een prijs van 15.000 euro voor een goed exemplaar is geen uitzondering, als je er al eentje vindt. Onderdelen zijn echter moeilijk te vinden.

Vergeten auto #57: Zündapp Janus

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Yvesw 13:21
afbeelding van Yvesw

En ik dacht dat het bij de Beetle of de Copen al moeilijk was om voor- en achterkant uit elkaar te houden...

Mesoerrie 17:04
afbeelding van Mesoerrie

Haha, tof karretje :D Leuk en origineel bedacht concept.
En de naam Janus past er helemaal bij :p

Uw reactie