Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Baur is een bedrijf dat tussen 1910 en 1999 wagens bouwde op basis van bestaande modellen. De bekendste modellen zijn de aparte cabrio's op basis van BMW's E21 en E30. Toch bouwden ze ook een aantal andere modellen. Zo was er de Baur-Kohl Coupé en had het bedrijf met een prototype van de TC3 een echte sportwagen in huis. Tot BMW die plannen dwarsboomde.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Baur was al sinds de BMW E21 bezig met het omvormen van conventionele BMW berlines tot cabrio's. Het procédé was even ingenieus als eenvoudig. Men bracht een standaard BMW E21 3-reeks bij Baur binnen, daar werd het dak afgezaagd en werd een targastijl in de plaats gezet. Het resultaat was een model waarbij de zijkanten van de orginele wagen bleven staan, terwijl het dak kon worden weggeklapt, een systeem dat tegenwoordig op de Fiat 500c een toepassing heeft. Ook voor de eerste generatie E30 had Baur hetzelfde procédé klaar, de TC2. In 1986 had BMW echter een eigen ontwikkelde cabriolet op basis van de gefacelifte E30, zodat de Baur-versie enigszins overbodig werd. Toch bleven beide wagens naast elkaar in de catalogus staan, al werd de Baur-ombouw gepromoot als een optie, eentje die je zowat 5.000 euro kostte.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

De Baur-Kohl coupé was een wagen die in beperkte oplage werd gebouwd. Omdat de BMW-verdeler Kohl in het Duitse Aachen een goede verkoper van de Baur-versies was, kwam men op het idee om een aantal (het gaat om vier stuks) Baur cabrio's opnieuw om te bouwen tot coupé. Het gaat vooral om E30 325i's, al is er ook sprake van een 320i. De ombouw van Baur-cabriolet naar coupé gebeurde door het stoffen dak weer te vervangen door een uitneembare metalen plaat in combinatie met een kunststof achterruit. De look heeft wat weg van een originele coupé, al hoef je geen kenner te zijn om te zien dat de C-stijl een andere vorm heeft dan het origineel.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

De Baur TC3 uit 1986 was het idee van Baur ( en Eberhard Schulz van Isdera) om een eigen roadster te bouwen op basis van de 3-reeks. Onder de aparte vormen ging de techniek van de 325i schuil. De motor werd iets naar achtergeplaatst en Baur voorzag zelfs plaats voor een V8 of V12. De Cw-waarde van minder dan 0,3 beloofde snelheden boven de 300 km/u, waar de 325i-motor slechts 240 km/u haalde. Omdat BMW echter zelf plannen had met de cabriolet, verbood het Baur om het ontwerp verder uit te voeren. Tegelijk met de TC3 werd namelijk de BMW Z1 ontwikkeld. Toen die in productie ging werd deze door Baur in elkaar gezet.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Baur ontwikkelde nadien nog de TC4, een open versie van de BMW 3-reeks E36 berline. Ook de cabrio had vier deuren maar was commercieel weinig aantrekkelijk, op de foto's zie je overigens dat de lijnen vrij vreemd overkomen. In totaal werden van deze TC4 slechts 300 exemplaren gebouwd. Baur concentreerde zich verder op de productie van onderdelen, aangezien ze eerder ook al onderdelen voor de BMW E30 M3 en de Audi Sport Quattro bouwden. Voor Porsche bouwde men de 944 en later ook de 968, ook de bouw van de 959 was voor rekening van Baur.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Ga niet op zoek naar een TC3, want na dat ene prototype bleef de wagen in de catacomben van de Duitse autogeschiedenis. Een Baur-versie van de BMW 3-reeksen kan je dan weer wel op je lijstje zetten. Omdat de wagens in erg beperkte oplage werden gebouwd, lopen de prijzen erg ver uiteen. Vooral op Duitse websites vind je ze terug, al zal je toch even moeten zoeken, want wie zulk een aparte cabrio heeft, wil die niet snel van de hand doen.

Vergeten auto #64: BMW Baur TC3 en Baur-Kohl Coupé

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Yvesw 11:18
afbeelding van Yvesw

Leuke vondst jongens! Nog nooit gehoord van Baur. Zo leer ik weer iets bij ;) Maar moeders mooiste zijn ze wel niet....

Yvesw 11:28
afbeelding van Yvesw

@Pieter: Zijn het dan niet allemaal Baur's? :p

Uw reactie