Vergeten auto #43: Saab 900 Safari

Vergeten auto #43: Saab 900 Safari

Met de introductie van de 9-5 SportCombi heeft Saab binnenkort weer een gloednieuwe break in de catalogus staan. Toch is er in de jaren '80 een periode geweest dat het merk geen breakvarianten bouwde en de Zweedse families aangewezen waren op Volvo's 240. Of toch niet?

Na de beëindiging van de productie van de 95 Estate in 1978 was er immers geen Saab stationwagon meer in het gamma. Deze Saab 900 Safari stamt uit 1981, al heeft één van de vorige eigenaars hem eigenhandig voorzien van een facelift uit 1986. Er bestaat wat onduidelijkheid over de herkomst, al lijkt de wagen een prototype te zijn dat aan de afbraak ontkomen is. Het prototype werd gebouwd door Nilsson Karoserifabrik voor Saab. Volgens die bron zijn er ook slechts twee gemaakt, wat deze wagen tot een vergeten-te-bouwen auto maakt. De andere unieke wagen wacht op restauratie in het Zweedse Saab-museum te Trollhättan.

Vergeten auto #43: Saab 900 Safari

Deze Saab 900 Safari is motorisch ongewijzigd, zodat we onder de kap de standaard 2.0-motor voorzien van 99 pk vinden, in combinatie met een vierversnellingsbak. De vorige eigenaar had grootse plannen, want hij wilde een 16v motor inbouwen die samen met een versnellingsbak met vijf verzetten voor meer rijplezier moest zorgen.

Vergeten auto #43: Saab 900 Safari

De opvolging van de Saab 900 Safari leek voorzien in de Saab 9000 Estate, die overigens ook enkel in aftermarket ombouw bestaat. Enkel Lancia bouwde met de Thema SW een breakversie op het platform dat Saab met Alfa Romeo (164), Fiat (Croma) en Lancia (Thema) deelde.

Een korte Vergeten auto deze keer, simpelweg omdat er erg weinig informatie over deze wagen te vinden is.

Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Wim 13:26
afbeelding van Wim

die 900 had al geen kleine koffer, hoeveel liter moet dit wel niet geweest zijn?

Mesoerrie 18:50
afbeelding van Mesoerrie

Zodanig lelijk eigenlijk dat ik het mooi vind

Sven 10:12
afbeelding van Sven

één van de twee exemplaren staat te koop: http://www.saabsafari.com/

Mesoerrie 14:14
afbeelding van Mesoerrie

Uitgelezen kans voor de Saab verzamelaar!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws